Hintojen nousu lisää lapsiperheiden velkaongelmien riskiä ja heikentää vanhempien hyvinvointia
Syksyn tullen lapset palaavat kouluun ja moni kotona asuva nuori aloittaa tai jatkaa opintojen parissa. Hintojen nousun ja kireän taloudellisen tilanteen myötä kotona asuvien lasten vanhemmat voivat olla vaikeuksissa, kun lapset tarvitsevat taloudellista tukea tai hankintoja koulua ja opintoja varten.
Lapsiperheissä pakollisia kulueriä on muita talouksia enemmän, jolloin välttämättömyydet korostuvat ja hintojen nousun vaikutukset kertautuvat. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan Suomessa yli puolet (58 prosenttia) kotona asuvien lasten vanhemmista kertoo laskumenojen kasvavan tulojaan nopeammin, mikä on enemmän kuin kaikkien vastaajien osalta (50 prosenttia).
”Liikkumavara yllättävien menojen varalta jää pieneksi ja kapenee entisestään, jos kohonneita kustannuksia joudutaan paikkaamaan säästöillä, eikä uusia säästöjä ole enää mahdollista kerryttää”, Suomen Intrumin yritysvastuupäällikkö Anna Johnson-Ferguson sanoo.
Vanhempien luotolla ostamisessa korostuvat hankinnat lapsille
Tutkimuksen mukaan kotona asuvien lasten vanhemmat olivat muita vastaajia useammin joutuneet jättämään laskuja maksamatta. Heistä 48 prosenttia oli jättänyt yhden tai useamman laskun maksamatta edellisten 12 kuukauden aikana, kun kaikkien vastaajien osalta luku oli 39 prosenttia. Vanhemmat myös arvioivat muita vastaajia todennäköisemmin joutuvansa tulevien 12 kuukauden aikana jättämään joitakin vähemmän tärkeitä laskuja maksamatta suoriutuakseen välttämättömistä maksuista. Osa vanhemmista tekee hankintoja luotolla ja näissä ostoksissa korostuvat lapsille tehdyt hankinnat. Kotona asuvien lasten vanhemmista, jotka olivat lainanneet rahaa tai käyttäneet luottokorttinsa luottorajan loppuun, 75 prosenttia oli tehnyt näin ostaakseen tuotteita lapselleen.
”On huolestuttavaa, jos käyttövarat eivät riitä pakollisiin hankintoihin, vaan joudutaan turvautumaan luottoon. Etenkin, jos maksukyky ei riitäkään takaisinmaksuun. Luoton käyttö viittaa siihen, että osalla perheistä ei ole taloudessaan puskuria sellaisiin menoihin, jotka sinänsä pitäisi olla mahdollista ennustaa ja budjetoida. Saati sitten puskuria sellaisiin menoihin, jotka ovat yllättäviä”, Johnson-Ferguson sanoo.
Olisikin tärkeää, että vanhemmille olisi helposti saatavilla tietoa ja välineitä, joiden avulla he voivat vaikuttaa omaan talouteensa ja ottaa raha-asiat puheeksi myös lasten kanssa.
”Tämä toive palveluiden, avun ja tiedon helpommasta saatavuudesta on myös selkeästi kuultavissa velallisilta itseltään. Ylivelkaantumisen ennaltaehkäisy ja ylivelkaantuneiden auttaminen ovatkin nyt onneksi hallitusohjelmassa mukana”, Johnson-Ferguson jatkaa.
Taloushuolet painavat kotona asuvien lasten vanhempia muita enemmän
Huolimatta siitä, että moni vanhemmista paikkaa talouttaan luotolla, he olivat muita vastaajia haluttomampia ottamaan lisää luottoa. Kotona asuvien lasten vanhemmista 64 prosenttia kertoi taloushuolien vaikuttavan haitallisesti hyvinvointiinsa, kun kaikkien vastaajien osalta luku oli 56 prosenttia. Jos luottoa on otettava vastoin omaa tahtoa, se voi lisätä taloushuolien aiheuttamaa stressiä entisestään. Lisäksi vaarana on, että lapsiperheiden ongelmavelkaantuminen kasvaa ja periytyy seuraavalle sukupolvelle.
”Vaikean taloustilanteen kanssa kamppaileville vanhemmille pitää saada tietoa, mistä ja millaista apua taloustilanteeseen on saatavilla. Vaikka tilanne tuntuisi toivottomalta, on tärkeää, että ongelmia ei vain lakaista maton alle. Esimerkiksi Takuusäätiö ja Marttaliitto tarjoavat maksuttomia materiaaleja ja palveluita, jotka auttavat oman talouden hallinnassa ja velkojen hoidossa. Myös valtion oikeusaputoimistot tarjoavat maksutonta talous- ja velkaneuvontaa. Lasku- ja perintäasioissa kannattaa myös aina olla yhteydessä laskuttajiin tai perintätoimistoihin ja keskustella joustoista maksamisen helpottamiseksi”, Johnson-Ferguson sanoo.
Vaikeasta tilanteesta huolimatta monet vanhemmat tekevät kaikkensa antaakseen lapsilleen hyvät eväät taloudellisesti turvalliseen elämään. Monia vanhempia vaikea taloustilanne on motivoinut entisestään vahvistamaan sekä omia että seuraavan sukupolven taloustaitoja.
"Takuusäätiö ja Marttaliitto haluavat omalta osaltaan tukea perheiden talousosaamista. Rohkaisemme vanhempia myös keskustelemaan kulutusvalinnoista yhdessä lasten kanssa. Esimerkiksi perheen nuorten kanssa erilaisia kulutusvalintoja voi pohtia Välttämätön, tarpeellinen vai turha -pelin avulla. Olemme myös tuottaneet verkkomateriaaleja, jotka helpottavat välttämättömien menojen hahmottamista ja budjetointia eri perhetilanteissa”, kertoo Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteisen Kestävät talouspolut -kehittämishankkeen vetäjä Minna Markkanen.
Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka tarjoaa maksuttomia palveluja tukeakseen ihmisten itsenäistä selviytymistä arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa. www.takuusaatio.fi
Martat on kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton. www.martat.fi
Tietoja Eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2022
Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) kerää tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 24 Euroopan maassa. Vuoden 2022 kyselyyn osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin vuoden 2022 heinä- ja syyskuun välisenä aikana.
Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti on julkaistu 24. marraskuuta 2022.
Lataa Suomea koskeva raportti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jonna HäkkiläViestintäpäällikköIntrum Oy
Puh:+358505771619jonna.hakkila@intrum.comTietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.
Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.
Tekoäly ja digitalisaatio tehostavat pk-yritysten saatavien kotiuttamista5.9.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään syyskuun viidentenä päivänä. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen on keskeinen tekijä yrityksen pitkän aikavälin menestyksessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Yritysten tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota, kuinka ne itse toimivat tavarantoimitusketjussa ja edistävätkö ne omalla toiminnallaan tervettä maksukulttuuria. Intrumin tutkimuksen mukaan digitalisaatio ja tekoäly nostavat päätään maksuviiveiden torjumisessa. Yli puolet pk-yrityksistä uskoo jäävänsä kilpailijoista jälkeen, jos ne eivät opi hyödyntämään tekoälyä maksuprosesseissaan. Tekoälytyökalut ja modernien maksutapojen hallinta koetaan kilpailueduksi, joka lajittelee jyvät akanoista.
Yhä useamman kuluttajan laskut päätyvät perintään – positiivista kehitystä maksukyvyssä19.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän analyysi kertoo, että saatavista joudutaan muistuttamaan ja niitä siirtyy perintään yhä useammin. Kuluttajaperinnässä sekä tapausten määrät että perinnässä olevat summat kasvoivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Varovaisen positiivisia loppuvuoden näkymiä tukee kuitenkin perintäonnistumien kääntyminen kasvuun, mikä kertoo sekä kuluttajien että yritysten maksukyvyn vahvistumisesta.
Maksujen lykkääminen vaikeuttaa nuorten oman talouden hallintaa12.8.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
Elokuun 12. päivä vietetään kansainvälistä nuorten päivää. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on haasteita pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -hankinnoista. Nuorten oman arvion mukaan menojen jakauma on kuitenkin varsin terveellä pohjalla ja he suhtautuvat luottavaisesti mahdollisuuksiinsa hankkia tuloja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme