Etla-tutkimus: Tiukka sääntely ja halu välttää velkaantumista kutistavat suomalaisyrityksiä ja jarruttavat kasvua
Yritykset siirtyvät ennemmin pienempään kokoluokkaan kuin kasvavat suurempaan, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Noin viidesosa yrityksistä kokee kasvun esteiksi tuotteiden ja palveluiden uudistustarpeet sekä vaikeudet saada rakennus- ja viranomaislupia. Pienillä tai keskikokoisilla yrityksillä esteet liittyvät usein myös kilpailijoita korkeampaan kustannustasoon. Eniten kasvun esteitä koetaan kaikkein pienimmissä mikroyrityksissä, vähiten kasvun jarruista raportoivat suuryritykset.
Valtaosa suomalaisista yrityksistä (liki 95 %) on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä. Keskimäärin mikroyritykset työllistivät vuosina 2008–2020 vain yrittäjän itsensä tai lisäksi yhden toisen henkilön. Samaan aikaan suurempia yrityksiä oli Suomessa lukumääräisesti merkittävästi vähemmän, vain noin prosentti kaikista yrityksistä työllisti yli 50 työntekijää.
Tänään julkaistu Etla-tutkimus ”Yrityskokodynamiikka ja kasvun esteet Suomessa” (Etla Raportti 141) on tarkastellut, missä määrin yritykset liikkuvat eri kokoluokkien välillä ja mistä yrityksen kasvu mikroyrittäjyyttä suuremmaksi oikein on kiinni.
Tutkimuksen mukaan vuosina 2008–2020 on suomalaisyritysten keskuudessa ollut selvästi yleisempää kutistua pienempään yrityskokoluokkaan kuin isompaan. Valtaosa yrityksistä pysyy samassa kokoluokassa niin kolmen kuin viiden vuodenkin tarkastelujaksolla.
-Yhtenä päätuloksena voi pitää havaintoa, kuinka harvinaista tosiasiassa suurempaan yrityskokoluokkaan siirtyminen on henkilöstömäärällä mitattuna. Yritysten henkilömäärän väheneminen ei sinänsä välttämättä tarkoita, että yrityksen tuottavuus olisi laskenut, tilanne voi olla jopa päinvastainen. Kuitenkin myös liikevaihdolla mitattuna yleisempää on tippua pienempään kokoluokkaan kuin kasvaa suuremmaksi, toteaa tutkimuksen tehnyt Annu Laurikka Etlasta.
Sääntely, uudistumisen tarve ja pelko yritysten kasvun esteinä
Yleisimmät yritysten kohtaamat kasvun esteet Suomessa ovat tiukka sääntely ja halu välttää velkaantumista. Tutkimuksessa havaittiin, että pienemmillä yrityksillä kasvun esteet liittyvät rahoitukseen ja velkaantumiseen, kun taas kooltaan hieman suuremmilla yrityksillä kasvua rajoittaa kilpailu.
Pienimmissä mikroyrityksissä selkeä este kasvulle oli velkaantumisen pelko, kun yrittäjän henkilökohtainen omaisuus on usein kiinni yrityksen veloissa. Hieman suuremmissa (10–49 henkilön ja 50–249 henkilön) yrityksissä taas koettiin kasvun esteeksi kilpailijoita korkeampi kustannustaso. Noin viidesosa yrityksistä kokoluokkaan katsomatta kokee kasvun esteiksi tuotteiden ja palveluiden uudistustarpeen sekä rakennus- ja viranomaislupien saannin vaikeuden.
Eniten kasvun esteitä koetaan mikroyrityksissä, vähiten ns. Mittelstand-yrityksissä, jotka työllistävät 250–499 henkilöä. Tutkimuksessa hyödynnettiin Etlan vuonna 2015 keräämää yrityskyselyä kasvun esteistä, johon vastasi 4300 yritysjohtajaa erikokoisista yrityksistä.
Tutkimus on tehty osana Business Finlandin rahoittamaa laajempaa tutkimuskokonaisuutta Suomen houkuttelevuudesta. Annu Laurikan laatiman tutkimuksen ohjaajana toimi Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.
Laurikka, Annu: Yrityskokodynamiikka ja kasvun esteet Suomessa (Etla Raportti 141)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annu LaurikkaTutkimusassistentti, Etla
Puh:044 083 8898annu.laurikka@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat
Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Geotaloudellisista riskeistä tulossa uusi peruste elinkeinopolitiikalle – maiden välisessä yritystukikilpailussa on kuitenkin riskinsä3.2.2025 10:06:25 EET | Tiedote
Lupaavimmatkin kasvualat sisältävät lukuisia riskejä, jos Suomi lähtee mukaan maiden väliseen yritystukikilpailuun, muistuttaa tuore valtioneuvostolle tehty analyysi. Etlan laatiman muistion mukaan geopolitiikan uusi aika on voimistanut valtioiden välistä tukikilpailua ja geotaloudelliset riskit ovat antaneet uuden perusteen valtioiden elinkeinopoliittisille toimille.
Etla: Perintö- ja lahjavero on järjestelmänä mutkikas, vääristää käyttäytymistä ja on koettu epäoikeudenmukaiseksi28.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan perintö- ja lahjavero vaikuttaa useilla tavoilla niin perinnönsaajan, perinnönjättäjän kuin yritystenkin toimintaan. Osa veron vaikutuksista on positiivisia, osa taas negatiivisia ja käyttäytymistä vääristäviä. Järjestelmänä Suomen perintö- ja lahjavero on mutkikas, aiheuttaa hallinnollista taakkaa ja tuottaa siihen nähden vähän verotuottoja. Perintö- ja lahjavero ei myöskään näyttäydy oikeudenmukaisuuden tai tulonjaon uudelleenjakamisen näkökulmasta erityisen onnistuneena. Vero lankeaa suurelta osin keskiluokan maksettavaksi.
Etlan tutkija Jaakko Markkanen väittelee lääkemarkkinoiden sääntelyn taloudellisista vaikutuksista24.1.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Etlan tutkija Jaakko Markkanen puolustaa tänään perjantaina 24. tammikuuta Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa tarkastettavaa väitöskirjaansa “Industrial Organization Studies on Pharmaceutical Markets”. Väitöskirja koostuu kolmesta esseestä, joissa analysoidaan lääkemarkkinasääntelyn vaikutuksia markkinatulemiin Suomessa ja Pohjoismaissa.
Koronatuet säilyttivät yli 40 000 työpaikkaa - yritystukijärjestelmää on kuitenkin syytä kehittää tulevien kriisien varalta23.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan koronatuet säilyttivät yhteensä yli 40 000 työpaikkaa koronapandemian ensimmäisenä vuonna. Suurin osa työpaikoista säilyi Business Finlandin koronahäiriörahoituksen avulla. ELY-keskusten pienille yrityksille myöntämillä tuilla oli puolestaan myönteisimmät vaikutukset yritysten toimintaan, erityisesti työn tuottavuuteen. Kustannustuki pienensi konkurssiriskiä. Koronatukien positiivisista vaikutuksista huolimatta tukijärjestelmää olisi kuitenkin tarve kehittää tulevien vastaavien kriisien varalle.
Etla: T&k-tuet edistäneet yritysten innovaatioita – kompensaatiotuilla ei kuitenkaan toivottua vaikutusta energiaintensiivisillä aloilla20.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan energiaintensiivisten toimialojen yrityksille suunnatut ns. kompensaatiotuet eivät ole johtaneet merkittäviin työllisyys- tai kilpailukykyparannuksiin. Sen sijaan tutkimus- ja kehitystoimintaan (t&k) kohdistetut tuet ovat lisänneet selvästi yritysten innovaatioiden ja patenttien määrää sekä tukeneet teknologista kehitystä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tulevissa tukiratkaisuissa tulisikin painottaa vastikkeettomien tukien sijaan suoria kannustimia yrityksille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme