Mystinen kallioluonto tarjoaa yllättäviä elämyksiä – uusi sivusto esittelee kohteita
Kalliot, kivikot ja jyrkänteet tarjoavat luonnossa liikkujalle hätkähdyttäviä elämyksiä – jylhyyttä, maisemia sekä monipuolista luonnon rikkautta. Juuri julkaistun sivuston avulla kaikilla on mahdollisuus tutustua Suomen kallioluontoon 16 ainutlaatuisen kohteen kautta.
Tapio, Suomen metsäkeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat julkaisseet sivuston, joka esittelee Suomen kallioluontoa 16 ainutlaatuisen kohteen kautta. Kohteista on koottu yhteen kuvia, tieto sijainnista, retkeilymahdollisuuksista sekä kuvausta luonnon monimuotoisuudesta. Jos tarinoihin on uskominen, luolissa voi asua haltijoita ja rotkoissa tapahtua noituutta.
Sivuston tarkoitus on saada luonnossa liikkujat kiinnostumaan kallioluonnosta, tutustumaan kohteisiin ja mahdollisesti retkeilemään niissä omatoimisesti. Retkeillessä on hyvä huomioida, että kallioelinympäristöt ovat kulutukselle herkkiä, joten kohteilla tulee liikkua merkittyjä reittejä pitkin ja noudattaa annettuja ohjeita.
Kalliot ovat merkittävä uhanalaisten lajien elinympäristö
Suomen kallioperä on alkanut muodostua yli 3000 miljoonaa vuotta sitten, ja kuuluu maailman vanhimpiin. Kalliopaljastumia on pinta-alallisesti vain kaksi prosenttia Suomen maapinta-alasta, mutta kallioiden lajistollinen merkitys on huomattava. Kallioilla viihtyy muun muassa suuri määrä erilaisia jäkäliä, sammalia, putkilokasveja ja selkärangattomia.
Erityisesti kalkki- ja serpentiinikalliot ovat uhanalaisia. Kallioita tarvitsevista lajeista uhanalaisia on lähes 300 ja silmälläpidettäviä lähes 150. Uhanalaistumisen syitä ovat kaivannaistoiminta ja metsätalous. Metsätaloustoimet eivät vaikuta itse kallioperään, mutta hakkuut muuttavat kallioiden pienilmastoa.
Sivuston on tuottanut HardRock – kallioelinympäristöjen monimuotoisuus -hanke. Hanke on toteutettu vuosina 2021–2023 maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella, ja osana METSO-ohjelman toteutukseen kuuluvia valtakunnallisia luonnonhoidon kehittämishankkeita.
Tiedotetta muokattu 22.11. klo 8.45: Erityisesti ravinteisuudeltaan rikkaat kalkki- ja serpentiinikalliot ovat uhanalaisia.
-> "ravinteisuudeltaan rikkaat" poistettu, koska serpentiinikalliot voivat olla myös niukkaravinteisia.
Yhteyshenkilöt
Sara Turunen, kestävyysasiantuntija
sara.turunen(at)tapio.fi
+358 29 432 6090
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapio
Päivitetty Yhteismetsän vero-opas tarjoaa jäsenneltyä tietoa ja käytännönläheisiä esimerkkejä14.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Yhteismetsän vero-opas on kattava käsikirja yhteismetsän talousasioihin. Se sopii yhteismetsien luottamus- ja toimihenkilöille, kirjanpitäjille sekä yhteismetsän perustamista suunnitteleville.
EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote
Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.
Uudet suositukset metsien harvennuksiin ja luonnonhoitoon on julkaistu30.1.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Metsänhoidon suosituksia on viime vuonna uudistettu merkittävästi. Tuoreeseen tutkimustietoon pohjautuvia toimintamalleja on nyt saatavilla kasvatusmetsien harvennuksiin, luontokohteiden tunnistamiseen ja turvaamiseen, vesiensuojeluun ja suometsien hoitoon sekä energiapuun korjuuseen. Uudistukset esiteltiin Tapion järjestämässä webinaarissa 30.1.
Metsäisiä direktiiviluontotyyppejä käsittelevä raportti tuo lisätietoa EU:n biodiversiteettistrategian kansallisten sitoumusten valmisteluun17.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Luontodirektiivin toimeenpanoa tukevassa hankkeessa selvitettiin neljän puustoisen luontotyypin tilaa, niitä koskevia tietopuutteita ja keinoja luontotyyppien turvaamiseksi. Tuloksia esitellään webinaarissa keskiviikkona 17.1. klo 14–16.
Turvetuotantoon vuokratun alueen palautus on tärkeä vaihe turvetuottajalle ja maanomistajalle – uusi neuvontamateriaali antaa vinkkejä11.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa Suomen turvetuotantoalueista sijaitsee vuokramailla. Maanomistajan kannattaa valmistautua alueensa palautukseen hyvissä ajoin, ja suunnitella uutta maankäyttöä huolellisesti. Tapion koostama neuvontamateriaali antaa tietoa erityisesti vuokrasopimuksen päättymisen vaiheeseen.