Fysioterapia kuuluu osaksi opiskeluhuoltoa
Liikuntatutkimusten perusteella vain kolmannes lapsista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Urheilun harrastaminen on vähentynyt ja liikunnan vetovoimaisuus heikentynyt. Toimintarajoitteet, kuten muisti- tai keskittymisvaikeudet tai vaikeus ystävystyä vähentävät liikunta-aktiivisuutta entisestään. Koululiikunta ei motivoi vähän liikkuvia lapsia.
Liikkuva lapsi menestyy elämässä
Lapsuusajan liikunnallisuus on yhteydessä vahvempaan koulutus- ja työurilla menestymiseen. Liikunnalliset lapset suorittavat todennäköisemmin korkeakoulututkinnon ja tarvitsevat vähemmän sosiaaliturvaa.
Huoltajien ja yhteiskunnan velvollisuus on järjestää jokaiselle lapselle mahdollisuus nautinnolliseen liikkumiseen. Liikkuminen on lapsen oikeus, ei velvollisuus.
Koulu on tärkeä toimija lasten liikuntakasvatuksessa. Osa lapsista jää kuitenkin kollektiivisten toimien ulkopuolelle. Huono arvosana koululiikunnasta, tai leikeistä ja peleistä ulkopuolelle jääminen syventävät liikkumattomuuden kierrettä entisestään.
Liikkumattomuus on merkittävä riski lapsen tulevaisuudelle
Liikkumattomuus tulee nähdä merkittävänä terveysriskinä, johon puututaan opiskeluhuollon kautta samalla vakavuudella kuin erityisen tuen tarpeeseen tai mielenterveyden ongelmiin. Jotta yksilöllinen apu olisi mahdollista, tulee opiskeluhuollon palveluvalikoimaa täydentää fysioterapialla.
Fysioterapeutti on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö ja liikkumisen asiantuntija, jonka osaamista on vuosikymmenten ajan käytetty esimerkiksi työterveyshuollon työkykyä tukevissa palveluissa. Lapset ja nuoret ansaitsevat saman tasoisen opiskelukykyä tukevan palveluvalikoiman kuin työssä käyvät aikuiset.
Suomessa on jo jonkin verran kokemuksia fysioterapeuttien sijoittamisesta kouluihin. Fysioterapeutti voi auttaa liikkumattomuuden yksilöllisten syiden selvittämisessä ja positiivisten liikuntakokemusten löytämisessä. Lisäksi lapsille voidaan ohjata esimerkiksi yli- tai alivireystilojen hallintakeinoja, jotka vahvistavat opiskeluvalmiuksia.
Pienellä investoinnilla satojen miljoonien eurojen säästöt
Fysioterapian lisääminen opiskeluhuoltoon tarkoittaisi 700 fysioterapeutin palkkaamista kouluihin ja 30 miljoonan euron investointia opiskeluhuollon henkilöstökuluihin. Investointi on pieni suhteessa liikkumattomuuden kustannuksiin.
UKK-instituutin mukaa liikkumattomuuden vähentäminen kymmenellä prosentilla lisäisi valtion tuloveroja 700 miljoonalla eurolla. Syrjäytymisen väheneminen toisi vielä 70–140 miljoonan euron lisäsäästöt.
Fysioterapian lisääminen opiskeluhuoltoon on edullinen keino lasten liikkumattomuuden ehkäisemiseksi. Jokainen lapsi ansaitsee positiivisia liikuntakokemuksia ja mahdollisuuden löytää kasvua ja kehitystä tukevan ja itselle mieluisan liikuntaharrastuksen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Paasu-HynynenEdustajiston puheenjohtajaSuomen Fysioterapeutit ry
Tiina Mäkinenpuheenjohtaja
Puh:040 507 7382tiina.makinen@suomenfysioterapeutit.fiSuomen Fysioterapeutit on akavalainen ammattiliitto
Suomen Fysioterapeutit - Finland Fysioterapeuter ry on fysioterapeuttien ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ammattiliitto. Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Suomen Fysioterapeutit ja Suomen Kuntoutusyrittäjät: Fysioterapian Kela-korvaukset tulee palauttaa4.5.2023 07:08:14 EEST | Tiedote
Fysioterapian Kela-korvaus kannattaa palauttaa ja korvauksen tasoa korottaa aiemmasta. Yksityisellä sektorilla tarjottavaa fysioterapiaa on tarkoituksenmukaista hyödyntää etenkin niiden terveysvaivojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa, jotka eivät vaadi diagnostisia tutkimuksia tai lääketieteellistä tai moniammatillista hoitoa. Näitä ovat etenkin tuki- ja liikuntaelinvaivat (tule-vaivat) sekä monet muut kansansairaudet.
Mieli voi kuntoutua kehon kautta – ratkaisuja mielenterveyden ongelmiin13.4.2023 13:18:40 EEST | Tiedote
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johdolla toiminut pyöreän pöydän työryhmä esitti hallituskauden lopulla useita ratkaisuja mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi (1). Työryhmä nosti esille etenkin psykososiaalisten hoitojen saatavuuden vahvistamisen, joka sinällään on erittäin kannatettavaa. Yksi tehokkaimmista mielenterveyden ongelmien ehkäisy- ja hoitokeinoista ei kuitenkaan noussut työryhmän ehdotuksissa esille: fyysinen aktiivisuus ja fyysinen harjoittelu, eli liikunnallisen kuntoutus.
Kustannukset kuriin kuntoutuksella31.3.2023 11:25:31 EEST | Tiedote
Seuraavan hallituksen on ratkaistava vaikeita kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia. Suomen väestö ikääntyy, työikäisten keho ja mieli eivät kestä työelämän vaatimuksia ja kasvava sukupolvi on historiallisen huonossa kunnossa. Samalla valtio velkaantuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään, heikentämättä kuitenkaan palveluiden laatua tai saatavuutta ja pitämällä kiinni osaavasta henkilöstöstä.
Kela-korvausten poistaminen kaventaa valinnanvapautta ja lisää kustannuksia 1.12.2022 09:50:15 EET | Tiedote
Suomen Fysioterapeutit vastustaa Kela-korvausten poistamista nyt esitetyssä aikataulussa, eli 1.1.2023 alkaen. Korvausten poistaminen uhkaa lisätä julkisen terveydenhuollon kustannuksia ja heikentää fysioterapia-alan itsenäisten ammatinharjoittajien ja pk-yritysten toimintaa.
Mieli voi kuntoutua myös kehon kautta 25.11.2022 10:50:23 EET | Tiedote
Tietoisuutta fysioterapian vaikutuksista on tärkeä lisätä myös mielen kuntoutuksessa. Etenkin ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivät hyötyisivät terapeuttisesta harjoittelusta ja kiireettömästä kohtaamisesta fysioterapeutin kanssa.Tästä syntyisi yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä.