
Kohtaamispaikka Kupla vahvistaa keskustelukulttuuria ja tarjoaa näyttelyitä
Postimuseo avaa uudenlaisen museotilan, kohtaamispaikka Kuplan, museokeskus Vapriikkiin Tampereelle 2. helmikuuta. Kupla yhdistää kävijöiden kohtaamisen ja pienimuotoisen näyttelytoiminnan. Kuplan avulla museo vahvistaa keskustelukulttuuria, lisää osallisuutta ja kannustaa vuoropuheluun osana uutta valtakunnallista vastuumuseotehtävää. Kupla on myös esteetön levähdyspaikka.

Kohtaamispaikka Kuplassa museo esittää kysymyksiä, pohtii ja ihmettelee viestinnän hurjaa muutosta. Lisäksi Kuplassa pohditaan digitalisaation mukanaan tuomia asioita, esimerkiksi palvelujen sähköistymistä, tekoälyä, pelikulttuurin ilmiöitä ja demokratian merkitystä.
Kohtaamispaikka Kuplassa järjestetään sekä kaikille avoimia että luottamuksellisia keskusteluja. Näissä on käytössä Sitrassa kehitetty Erätauko-menetelmä, joka on tapa käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua.
Kupla on kaikille avoin tila museokeskus Vapriikin aukioloaikoina. Kuplassa voi levähtää ja pysähtyä pohtimaan kokemaansa. Kuplassa on tarjolla erilaisia pelejä, keskustelukortteja ja lukemista. Kuplan suunnittelussa on huomioitu esteettömyys ja saavutettavuus, mikä lisää kaikkien mahdollisuutta osallistua.
Kohtaamispaikka Kupla on osa Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden uutta, yhteistä valtakunnallista vastuumuseotehtävää, jonka erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Kantaaottavia näyttelyitä
Kohtaamispaikka Kuplan näyttelyt ovat kantaaottavia ja pohtivat viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän ilmiöitä eri näkökulmista. Ensimmäinen näyttely Hyvä ihminen – miksi holokausti koskee meitäkin? (2.2.–26.5.2024) kertoo, miksi suomalaisesta olutravintolasta tuli Berliinissä vuonna 2019 antifasistien kohde, ja miten kieli ja viestintä muokkaavat poliittista ilmapiiriä. Kesänäyttelynä on Hillittömät underground-sarjakuvat (30.5.–25.8.2024).
Avajaispäivän ohjelmaa
Kohtaamispaikka Kuplan avajaispäivänä perjantaina 2. helmikuuta on ohjattua ja omatoimista ohjelmaa, kuten Kohtaamispajoja ja Miten viestit? -paja. Paikalla on museolaisia kertomassa tilasta. Sisältyy Vapriikin pääsymaksuun. Museo on auki kello 10–18, ilmaistunnit klo 15–18.
Kohtaamispaikka Kupla sijaitsee Postimuseon toisessa kerroksessa museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi JallinäyttelypäällikköPostimuseo
Puh:040 531 0388suvi.jalli@postimuseo.fiTiia TiainenkehittämispäällikköPostimuseo
Puh:050 552 8667tiia.tiainen@postimuseo.fiMirka Ylä-MattilaviestintäsuunnittelijaPostimuseo
Puh:041 507 5150mirka.yla-mattila@postimuseo.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.
Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.
Postimuseolla ja Tampereen historiallisilla museoilla on yhdessä valtakunnallinen vastuumuseotehtävä, jonka erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr
Demoskene talteen -hanke on käynnistynyt24.5.2024 12:40:15 EEST | Tiedote
Demoskene talteen -hankkeessa digitoidaan demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä tehdään ilmiöstä dokumenttielokuva. Tärkeänä osana on demoskenen harrastajien haastattelut. Hanke edistää demoskenen tunnettavuutta sekä kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Hanke on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteishanke ja kestää vuoden 2024 loppuun asti.
Hillittömiä underground-sarjakuvia Postimuseossa22.5.2024 14:03:00 EEST | Tiedote
Underground-sarjakuvat mullistivat sarjakuvamaailman 1960-luvulla. Sarjakuvia Yhdysvalloista ja Suomesta on esillä Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella kesän ajan 30.5.–25.8.2024. Sarjakuvat ovat keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote
Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.
Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 202321.2.2024 15:45:26 EET | Tiedote
Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.
Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille20.2.2024 12:15:14 EET | Tiedote
Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.