Hyvä ihminen -näyttely avaa viestinnän roolia poliittisessa ilmapiirissä
Hyvä ihminen – miksi holokausti koskee meitäkin? kertoo, miksi suomalaisesta olutravintolasta tuli antifasistien kohde Berliinissä 2019. Näyttely kuvaa miten kieli ja viestintä muokkaavat poliittista ilmapiiriä. Kantaaottava näyttely avautuu Postimuseon uudessa kohtaamispaikka Kuplassa museokeskus Vapriikissa Tampereella 2. helmikuuta 2024.

Lentolehtiset “Ei kaljaa natsien tai natsifanien kanssa” levisivät Berliinissä someraivon tukemana 2019. Olutravintolan Berliiniin perustanut Pekka Kääriäinen on toiminut puheenjohtajana Veljesapu-perinneyhdistyksessä, joka on leimattu natsimieliseksi. Hän vaalii SS-joukoissa palvelleen isänsä muistoa.
Näyttely avaa, miten holokaustin käsittely Saksassa ja Suomessa on edennyt eri tahtiin, ja mitä se saa aikaan kulttuurien kohdatessa. Näyttely nostaa esiin eri näkemykset natsisymboleiden käytön merkityksistä. Saksassa natsisymbolit kiellettiin toisen maailmansodan jälkeen. Suomessa kieltoa ei pidetä tarpeellisena. Toimittaja Mari Lukkarin ja sarjakuvataiteilija Hannele Richertin koostamassa näyttelyssä Berliinin tapahtumat on esitetty sarjakuvin, joihin Lukkarin tekemät haastattelut yhdistyvät oivaltavasti. Näyttely osoittaa, kuinka se, mitä on opittu pitämään oikeana, ei ehkä olekaan sitä.
Näyttely on ajankohtainen. Äärioikeisto ja populismi ovat jatkaneet kasvuaan maailmalla. Gazan sota on lisännyt vastakkainasettelua entisestään. Ääriajattelu on entistä näkyvämpää myös Suomessa.
Näyttely on käännetty englannin lisäksi saksaksi.
Näyttelyn esittely perjantaina 9. helmikuuta kello 15, jonka jälkeen voi keskustella näyttelyn teemoista. Vapaa pääsy.
Hyvä ihminen – miksi holokausti koskee meitäkin? 2.2.–26.5.2024 kohtaamispaikka Kupla, Postimuseon toinen kerros, museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi JallinäyttelypäällikköPostimuseo
Puh:040 531 0388suvi.jalli@postimuseo.fiMari Lukkaritoimittaja
Puh:040 571 2468lukkari.m@gmail.comMirka Ylä-MattilaviestintäsuunnittelijaPostimuseo
Puh:041 507 5150mirka.yla-mattila@postimuseo.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.
Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.
Postimuseolla on valtakunnallinen vastuumuseotehtävä yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa. Tehtävän erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr
Demoskene talteen -hanke on käynnistynyt24.5.2024 12:40:15 EEST | Tiedote
Demoskene talteen -hankkeessa digitoidaan demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä tehdään ilmiöstä dokumenttielokuva. Tärkeänä osana on demoskenen harrastajien haastattelut. Hanke edistää demoskenen tunnettavuutta sekä kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Hanke on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteishanke ja kestää vuoden 2024 loppuun asti.
Hillittömiä underground-sarjakuvia Postimuseossa22.5.2024 14:03:00 EEST | Tiedote
Underground-sarjakuvat mullistivat sarjakuvamaailman 1960-luvulla. Sarjakuvia Yhdysvalloista ja Suomesta on esillä Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella kesän ajan 30.5.–25.8.2024. Sarjakuvat ovat keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote
Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.
Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 202321.2.2024 15:45:26 EET | Tiedote
Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.
Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille20.2.2024 12:15:14 EET | Tiedote
Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.