Oulun yliopisto

Kestävää kaivososaamista viedään Suomesta ja Ruotsista Yhdysvaltojen tuella – Minearc-projekti julkistettiin

Jaa

Minearc-projektissa jaetaan kaivosalan parhaita käytäntöjä ja osaamista kriittisistä raaka-aineista sekä valmiuksia, jotka edistävät kestävää ja vastuullista kaivostoimintaa.

Tutkijoita keskustelemassa.
Tutkijoita Oulun yliopiston kaivannaisalan yksikössä, Oulu Mining Schoolissa. Kuva Mikko Törmänen.

Kriittisten raaka-aineiden tarve kasvaa merkittävästi vihreän siirtymän vaatiman teknologian myötä esimerkiksi uusiutuvan energian tuotannossa, akkuteollisuudessa ja sähköautoissa.

Minearc (Mining Innovation Exchange through Arctic Regional Collaboration) -projekti on Yhdysvaltojen ulkoministeriön rahoittama hanke, jota toteuttavat Oulun yliopiston kaivannaisalan yksikkö Oulu Mining School koordinaattorina, Luulajan teknillinen yliopisto (LTU) sekä Mining Finland. Osapuolet julkistivat yhteistyösopimuksen 5.2.2024 Afrikan suurimmassa kaivosalan Mining Indaba -tapahtumassa Etelä-Afrikan Cape Townissa.

Ensimmäiset yhteistyöpajat käynnistyvät jo huhtikuussa 2024 ja vierailut kesällä. Kolmivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on noin 1,23 miljoonaa dollaria (1,14M euroa).

Euroopan malmipotentiaalin keskittyminen pohjoiseen on jo kauan luonut Pohjoismaihin vahvaa ja vakaata kestävän kaivostoiminnan osaamista. Alkanut yhteistyö on uudenlainen avaus Suomelle ja Oulun yliopiston kaivannaisalan yksikölle ensimmäinen. ”Minearc-yhteistyö edistää kestävän kaivososaamisen vientiä. Jaamme tietotaitoa kriittisistä raaka-aineista sekä kokemuksia mahdollisuuksista ja haasteista, jotka vaikuttavat raaka-aineiden tuotantoon”, kuvaa Oulu Mining Schoolin johtaja, professori Saija Luukkanen.

Oulun yliopistossa toteutetaan ainoana Suomessa tutkimusta ja koulutusta, joka käsittelee koko kaivannaisalan arvoketjua malminetsinnästä jatkojalostukseen tiiviissä kansainvälisessä yhteistyössä. ”Kaivannaisalan kehittäminen kaikkialla suuntautuu voimakkaasti kohti vastuullisia ratkaisuja. Jokaiselta toimijalta ja uusilta osaajilta vaaditaan laajaa ymmärrystä alan merkityksestä globaalien haasteiden ratkaisemisessa ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia sivuuttamatta”, Luukkanen kertoo.

Minearc-ohjelmassa luodaan aktiivinen yhteistyöverkosto, ja ryhmät valituista maista, muun muassa Afrikasta, matkustavat Ruotsiin ja Suomeen kaivosalan koulutuksiin, tapahtumiin ja vierailevat kaivos- ja jalostuslaitoksissa. Työpajojen teemoja ovat esimerkiksi kriittisten raaka-aineiden kestävän tuotannon tekniset ja taloudelliset näkökulmat. Sidosryhmien kanssa jaetaan kokonaisvaltaista näkemystä eri kaivosalojen kehittämisestä ja johtamisesta. Valvonnan ja seurannan tueksi kasvatetaan valmiuksia laatia mittareita kaikilla tasoilla kansallisesta hallituksesta paikallisyhteisöihin.

Yhteistyöllä tuetaan päätöksentekoa, edistetään vastuullisia ja kestäviä kaivostoimintakäytäntöjä sekä houkutellaan sijoittajia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saija Luukkanen, professori, Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksikkö Oulu Mining Schoolin johtaja: 0504652982, saija.luukkanen@oulu.fi

Lasse Moilanen, toimitusjohtaja Mining Finland, 050 3888 473, lasse.moilanen@miningfinland.com

Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote

Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.

Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye