Läkemedel som medför risk för cancersjukdom lades till i förteckningen över anmälningspliktiga arbetsmetoder i den nya förordningen
Lagstiftningen om ämnen och metoder som medför risk för cancersjukdom ändrades i april 2024. I fortsättningen ska arbetsgivare göra en anmälan till ASA-registret via det elektroniska systemet. Samtidigt uppdaterades förteckningen över anmälningspliktiga arbetsmetoder. Läkemedel som medför risk för cancersjukdom och allt arbete som innebär exponering för arsenik har inkluderats.
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 12.4.2024
ASA-registret är ett lagstadgat register över personer som i sitt yrke exponeras för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom. I början av april har gällande ASA-lag (452/2020) förtydligats avseende metoden för ASA-anmälan. Dessutom innebär den nya förordningen om agenser som medför risk för cancersjukdom, mutagena agenser och reproduktionstoxiska agenser i arbetet (113/2024) förändringar i de till ASA-registret anmälningspliktiga arbetsmetoder som medför risk för cancersjukdom.
Efter lagändringen ska arbetsgivaren årligen anmäla de uppgifter som ska registreras till ASA-registret med hjälp av det elektroniska anmälningssystem som förvaltas av Arbetshälsoinstitutet. En anmälan på papper eller per säker e-postrapport tas inte längre emot.
Anmälningarna ska som vanligt skickas senast den 31 mars påföljande år. En elektronisk anmälan kan göras efter att ASA-anmälaren har fått en Suomi.fi-fullmakt av sin arbetsgivare.
Ändringar i anmälningspliktiga arbetsmetoder
Arbetstagare som exponeras för läkemedel som medför risk för cancersjukdom och mutagena läkemedel ska rapporteras till ASA-registret. Anmälningsskyldigheten gäller läkemedel som uppfyller klassificeringskriterierna i CLP-förordningen för ämnen som medför risk för cancersjukdom eller mutagena ämnen Carc. 1A/1B (H350; H350i) eller Muta. 1A/1B(H340), dvs. sådana som man vet eller misstänker att är cancerframkallande eller skadar arvsmassan hos människan. Det finns flera olika grupper av sådana läkemedel.
För läkemedel som medför risk för cancersjukdom kan de som i sitt arbete hanterar dessa läkemedel exponeras, och likaså arbetstagare som i sitt arbete hanterar och kommer i kontakt med sekretioner som innehåller dessa, t.ex. arbetstagare inom läkemedelsindustrin och på sjukhusapotek, sjukskötare, närvårdare och lokalvårdare. Exponering kan i synnerhet förekomma vid hantering av pulver, lösningar och läkemedel som inhaleras.
I ASA-anmälan anges läkemedel som medför risk för cancersjukdom som en arbetsmetod med ASA-ämnesnummer 307. Denna arbetsmetod omfattar även cancerogena och mutagena cellgifter som redan tidigare omfattats av de arbetsmetoder som ska anmälas.
Mer detaljerade instruktioner om hur du anmäler arbetstagare som exponeras för läkemedel finns på Vanliga frågor på ASA-registrets webbplats.
En ny arbetsmetod som ska anmälas till ASA-registret är arbete som innebär exponering för arsenik och oorganiska arsenikföreningar. Arsenik är en gammal agens som är känd för att medföra risk för cancersjukdom. Tillägget har gjorts för att förtydliga anmälningsskyldigheten och på grund av att endast vissa arsenikföreningar i EU hittills har klassificerats enligt CLP-förordningen som ett ämne som medför risk för cancersjukdom.
För att förbättra begripligheten har ordet damm från hårda trädslag ersatts med ordet trädamm från lövträd i fråga om arbeten som exponerar för trädamm. Svetsning och skärbränning av rostfritt stål har ändrats till ”svetsning och termisk skärning av rostfritt stål”, som omfattar all skärning där det bildas ånga. För använda motoroljor betonas att exponering sker genom hudkontakt och därmed kallas den nya arbetsmetoden ”arbete som medför hudexponering för använd motorolja”.
Det hör till arbetsgivarens skyldigheter att bedöma och utreda
Ändringar i förteckningen över arbetsmetoder som medför risk för cancersjukdom innebär att arbetsgivaren måste ta hänsyn till de arbetsmetoder som lagts till i förteckningen. Det ska fastställas om dessa agenser som medför risk för cancersjukdom eller som skadar arvsmassan förekommer på arbetsplatsen och om arbetstagare exponeras för dessa.
Om det förekommer exponeringar ska bedömningsinformationen läggas till i arbetsgivarens egen förteckning. ASA-anmälningar om exponerade arbetstagare ska endast göras för de arbetstagare vars exponeringskriterier uppfylls.
Alla som exponerats för läkemedel som medför risk för cancersjukdom och för arsenik i sitt arbete ska anmälas i ASA-anmälan för år 2024. Anmälan kan upprättas 1.1.2025–31.3.2025. Arbetsgivaren ansvarar för att utreda och bedöma exponeringen.
Arbetshälsoinstitutet för en aktuell och riktgivande förteckning över ASA-ämnen.
Läs mer
- ASA-registret
- ASA-registret Vanliga frågor
- Lag om förteckningar och ett register över dem… 452/2020 - Uppdaterad lagstiftning - FINLEX ®
- Statsrådets förordning om agenser som medför… 113/2024 - Ursprungliga författningar - FINLEX ®
Gör en ASA-anmälan
- ASA-anmälningar ska göras årligen via det elektroniska ASA-anmälningssystemet.
- Gör ASA-anmälningarna som gäller föregående år innan den 31 mars påföljande år.
- Webbplatsen innehåller även anvisningar och en video om hur anmälan görs.
- Om anmälningsskyldigheten på arbetsavdelningen har upphört, vänligen informera om detta genom att skicka ett meddelande till asa@ttl.fi.
Ytterligare information
- Sanni Uuksulainen, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, Sanni.Uuksulainen@ttl.fi
- Piia Taxell, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, piia.taxell@ttl.fi +358 30 4742 234
Nyckelord
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtospecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
MÅ BRA AV JOBBET
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

Andra språk
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Arbetskraft eller framtida medborgare? Attityden till invandring behöver friska vindar10.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nuvarande debatten om migration tjänar inte det finländska samhället och dess framtid. De politiska beslutsfattarna är ofta upptagna av stundens politiska tvister, utan att rikta blicken mot framtiden. Migranterna reduceras därför ofta till ett problem som bör lösas eller en resurs som bör utnyttjas. På DEMOGRAPHY-programmets diskussionstillfälle ”Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” den 10 april 2025 sökte man ett nytt perspektiv på invandringsdebatten.
Työvoimaa vai tulevia kansalaisia? Suhtautuminen maahanmuuttoon kaipaa tuuletusta10.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Nykyinen keskustelu muuttoliikkeistä ei palvele suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Poliittiset päättäjät ovat usein kiinni tämän hetken poliittisissa kiistoissa, eivätkä kohdista katsetta tulevaisuuteen. Muuttajat pelkistyvät siksi usein ongelmaksi, joka tulisi ratkaista tai resurssiksi, jota tulisi hyödyntää. DEMOGRAPHY-ohjelman Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun -tilaisuudessa 10.4.2025 etsittiin tuoretta näkökulmaa maahanmuuttokeskusteluun.
Workforce or future citizens? Attitudes towards migration need a breath of fresh air10.4.2025 13:00:00 EEST | Press release
The current discussion on migration does not serve the Finnish society and its future. Political decision-makers are often caught up in current political disputes and fail to look towards the future. That is why migrants are often reduced to a problem that should be solved or a resource that should be utilised. The “Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” event, organised by the DEMOGRAPHY programme on 10 April 2025 aimed to bring fresh perspectives to the public debate on migration.
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: huhtikuu 20259.4.2025 08:00:00 EEST | Uutinen
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työhyvinvoinnin tukemista turvallisuuskriittisillä aloilla, osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien fyysistä työkuormitusta ja sitä, miten reilu, vihreä työpaikka toteutetaan. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Undersökning: Cykelpendling främjar arbetsförmågan så avsevärt att risken för olycksfall kommer på andra plats8.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
En undersökning visar att cykelpendling är lönsamt trots den ökade risken för olycksfall. Regelbunden cykling kan minska sjukfrånvaron och förbättra den upplevda arbetsförmågan och hälsan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum