Noin puolet Helsingin seudun yrityksistä arvioi, ettei niillä ole riittävää osaamista tekoälyn hyödyntämiseksi – vain reilu kymmenes aikoo lisätä osaamistaan rekrytoimalla tekoälyosaajia
Helsingin seudun yrityksistä 49 prosenttia katsoo, ettei niillä ole riittävää osaamista tekoälyn hyödyntämiseksi, käy ilmi Helsingin seudun jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. 28 prosenttia katsoo osaamista olevan riittävästi ja 23 prosenttia ei osaa sanoa.
Tekoälyosaamisensa kohentamiseksi yritykset Helsingin seudulla aikovat pääasiassa kouluttaa henkilökuntaansa (53 %) ja ostaa koulutusta ja/tai palveluja talon ulkopuolelta (37 %). Vain 12 prosenttia yrityksistä aikoo rekrytoida uutta osaamista tekoälytarpeisiin. 28 prosenttia ei tunne tarvetta millekään edellämainituista.
”Tekoälyn käyttö jakaa selkeästi alueen yrityksiä ja sen käyttö on yhä vähäistä. Tekoälyn vaikutus työelämään on selvästi vasta tulossa. Yli 80 prosenttia vastaajista näkee, että tekoäly vaikuttaa oman yrityksen työtehtävien sisältöön jo lähivuosina”, sanoo työvoimatarpeen ennakointia tekevän Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.
Samassa kyselyssä jopa 38 prosenttia yrityksistä raportoi kokevansa pulaa osaavasta työvoimasta. 29 prosenttia kertoi pulan osaavasta työvoimasta rajoittavan yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä vähintään jonkin verran.
”Vaikea kokonaistilanne taloudessa on helpottanut osaajapulaa hetkellisesti. Tästäkin huolimatta osan yrityksistä on vaikea löytää osaavia tekijöitä, ja pulaa on sekä asiantuntija- että suorittavan tason osaajista. Hakijoiden puutteellinen ammattiosaaminen nousee kyselyssämme suurimmaksi syyksi osaajapulan takana”, Olli Oja sanoo.
Näin jäsenkysely tehtiin
Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi 338 yritystä. Kysely tehtiin aikavälillä 15.–29.3.2024.
Kyselyn vastaajat ovat suurimmalta osalta ylintä johtoa ja johtoa. Vastaajista 86 prosenttia on pieniä tai keskisuuria yrityksiä.
Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella.
Lisätiedot:
Yritysten rekrytointi- ja osaamistarpeet Helsingin seudulla -julkaisu tiistaina 14.5. kello 9.00 osoitteessa helsinki.chamber.fi
Olli Oja, Ennakointikamarin projektipäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, olli.oja@helsinki.chamber.fi, +358 50 564 7586
Lisätiedot, julkaisun ennakkopyynnöt: Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli OjaProjektipäällikköEnnakointikamari
Puh:+358 50 564 7586olli.oja@helsinki.chamber.fiHeini LarrosViestintäjohtajaHelsingin seudun kauppakamari
Puh:+358 40 526 9728heini.larros@helsinki.chamber.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Yhä useampi yritys Helsingin seudulla harkitsee ensimmäisen kansainvälisen osaajan palkkaamista12.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Helsingin seudun yrityksistä 40 prosenttia on rekrytoinut tai vuokrannut kansainvälisiä osaajia viimeisen viiden vuoden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksille tehdystä kyselystä. 36 prosenttia Helsingin seudun yrityksistä, jotka eivät vielä ole rekrytoineet kansainvälisiä osaajia ovat harkinneet tai voisivat harkita kansainvälisen osaajan rekrytoimista tai vuokraamista. Vielä kaksi vuotta sitten osuus oli 25 prosenttia. ”Positiivisia signaaleja yritysten valmiudesta rekrytoida kansainvälisiä osaajia näkyy. Yritykset ovat vastaanottavaisempia kansainvälisille osaajille ja valmiudet rekrytoida osaajia ovat parantuneet”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö, kansainvälisen työvoiman asiantuntija Johanna Larsson.
Kutsu medialle: Miksi saamme aikaan niin vähän, vaikka teemme jatkuvasti niin paljon?22.10.2024 10:19:25 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari kutsuu toimittajat Aikaansaava organisaatio -kirjan julkistamistilaisuuteen.
Osaajien kysyntä Helsingin seudun yrityksissä hienoiseen kasvuun16.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun yrityksistä 41 prosenttia kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksille tehdystä kyselystä. Vielä keväällä pulaa tai paljon pulaa kokevien yritysten osuus oli 38 prosenttia. ”Aallonpohja osaajien kysynnässä Helsingin seudun yrityksissä on nyt todennäköisesti ohitettu. Työttömyys saattaa kuitenkin vielä nousta”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja.
Digitaloushanketta kiihdytettävä, verottajan tiedot laajempaan käyttöön - Yrityksissä ideoita raportointivelvollisuuksien keventämiseksi9.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun kauppakamari esittää viranomaisten digitaloushankkeen kiihdyttämistä ja sen rahoituksen varmistamista myös vuoden 2025 jälkeen. ”Digitaloushankkeessa tulisi priorisoida tilinpäätöstietojen hyväksikäyttöä viranomaisten toiminnassa, jolloin turhan raportoinnin vähentymisen säästöt yrityksissä olisivat merkittäviä”, esittää Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontayksikön johtaja Marko Silén. Helsingin seudun kauppakamari pyysi jäsenyrityksiltään ehdotuksia raportointivelvollisuuksien keventämiseksi. Eniten ehdotuksia tuli verottajalle raportoitavien tietojen edelleen toimittamisesta muille viranomaisille. Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastanneista 152 yrityksestä yli puolet kertoi toistuvasti raportoivansa eri viranomaisille samaa tietoa samasta yrityksestä.
Kutsu medialle: Mikä on vuoden 2025 kantava tekoälyteema?1.10.2024 10:48:14 EEST | Tiedote
Helsingin seudun kauppakamari kutsuu toimittajat Luova tekoäly työsi supervoimana -kirjan julkistamistilaisuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme