Väitös: Tietokoneavusteisesti tehdyt kompromissipäätökset tulisi voida myös perustella
FM Giovanni Misitano tutki väitöskirjassaan kompromissiratkaisujen tekemistä tekoälyä hyödyntäen. Vaikka viime kädessä kaikki päätökset ovat kompromisseja, parhaan kompromissin löytäminen ei ole helppoa. Etsintää voidaan tehostaa erilaisin menetelmin. Keskeistä Misitanon tutkimissa menetelmissä on, että tietokoneen antamat kompromissiratkaisut ovat myös selitettävissä, eli käyttäjä pystyy ymmärtämään, miksi tietokone on päätynyt tietynlaiseen ehdotukseen ja pystyy tarvittaessa vaikuttamaan siihen omia mieltymyksiään muokkaamalla.
FM Giovanni Misitano tutki väitöskirjassaan, miten kompromissiratkaisujen löytämistä voidaan tehostaa tekoälyn avulla niin arjessa kuin teollisuudessakin.
”Hyvä kompromissi ei tarkoita kaikille samaa asiaa. Pekka saattaa esimerkiksi olla valmis tinkimään ostetun tuotteen laadusta, jos hintaa saa alemmaksi. Anni taas ei katso hintaa, mutta on hyvin tarkka tuotteen laadusta. Pekka ei kuitenkaan tyydy huonolaatuisimpaan tuotteeseen, eikä Anni ole valmis maksamaan mitä sattuu”, Misitano selittää.
Kompromissit, joita Pekka ja Anni ovat valmiita tekemään, määräävät lopulta sen, mikä tuote on kummallekin henkilölle sopivin, ja mikä lopullinen ostopäätös on.
Misitanon esimerkissä kompromissina toimi hinnan ja laadun suhde. Sopiva suhde riippuu kummankin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Todellisessa maailmassa nämä ongelmat ovat paljon monimutkaisempia ja kompromisseja joudutaan pohtimaan joskus hyvinkin monen, jopa kymmenien, kriteerien suhteen. Puhutaan monitavoiteoptimoinnista.
Misitano kertoo, että hänen tutkimiaan vuorovaikutteisia päätöksenteon tukemiseen tarkoitettuja menetelmiä voidaan hyödyntää hyvin monissa eri asioissa ja monilla eri aloilla, esimerkiksi metsänhoidon tehostamisessa tai autojen törmäyskestävyyden kehittämisessä.
Nämä menetelmät auttavat parhaan mahdollisen kompromissiratkaisun löytämisessä optimoimalla, eli laskemalla, ja käyttäjän mieltymyksiä hyödyntäen.
Tietokoneen pitää pystyä selittämään ihmiselle miten tiettyihin ratkaisuihin päädytään
Misitanon mukaan monet nyt olemassa olevat menetelmät toimivat ihmisen näkökulmasta ikään kuin mustina laatikkoina, syöden ilmaistuja mieltymyksiä ja sylkien ulos kompromissiratkaisuja.
”Päätöksentekijä ei pääse näkemään miten tietokoneen tekemä ratkaisuehdotus syntyy, eikä myöskään pääse välttämättä vaikuttamaan siihen kesken optimointiprosessia”, Misitano selventää.
Omassa tutkimuksessaan Misitano haluaa löytää vastauksia kompromissiratkaisujen etsivien menetelmien selitettävyyteen. Selitettävyyden avulla menetelmää käyttävä henkilö näkee kytköksen mieltymysten ja tietokoneen esittämien kompromissien välillä.
”Tutkimuksen avulla ihmiset voivat helpommin löytää heille sopivimmat kompromissit erilaisiin ongelmiin, ymmärtäen samalla miten eri mieltymykset ovat vaikuttaneet lopullisen ratkaisun syntymiseen. Tämä auttaa myös kompromissiratkaisujen perustelemisessa sekä itselleen että muille”, Misitano kertoo.
Tutkimus voi parhaimmillaan johtaa erilaisiin läpimurtoihin päätöksenteon tukemisessa ja parhaan mahdollisen päätöksen tekemisessä. Hyvä kompromissi tulee tulevaisuudessakin riippumaan päätöstä tekevän yksilön mieltymyksistä, mutta parhaiden kompromissien täytyy olla myös perusteltavissa.
Lisätietoja
FM Giovanni Misitanon väitöskirjan “Enhancing the decision-support capabilities of interactive multiobjective optimization with explainability” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 31.5. klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori Serpil Sayin (Koc University, Turkki) ja kustoksena professori Kaisa Miettinen (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Väitöstilaisuutta voi seurata verkossa tai salissa RUU D104 Helena (Ruusupuisto).
Yhteyshenkilöt
Giovanni MisitanoJyväskylän yliopisto
giovanni.a.misitano@jyu.fiwww.jyu.fi/fi/henkilot/giovanni-misitanoTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Veikka Kilpeläisen väitöskirja paljastaa Helsingin kaupunkitilan merkityksen ja käytön varhaismodernina aikana8.11.2024 13:25:44 EET | Tiedote
Suomessa varhaismodernin ajan kaupungit olivat tärkeitä hallinnon ja kaupan keskuksia, mutta kaupungeissa asuville ja vieraileville ihmisille kaupunkitila merkitsi paljon muutakin. FM Veikka Kilpeläinen tutki Suomen historian väitöskirjassaan, millaisin eri tavoin yhteisiä, kaikille avoimia kaupunkitiloja käytettiin kustavilaisen ajan ja autonomian ajan alun Helsingissä (1770–1820).
”Minusta tuntui, että olin unohdettu” – Tutkimus paljastaa uusien työntekijöiden kokemuksia etätyöstä8.11.2024 08:55:00 EET | Tiedote
Etä- ja hybridityön suosio on kasvanut huimasti viime vuosina, mutta täysin etänä työn aloittaminen tuo kuitenkin mukanaan haasteita. Jyväskylän yliopiston tutkimus tarkasteli uusien työntekijöiden kokemuksia organisaatioon liittymisestä ja näkyvyydestä, kun perehdytys ja työskentely tapahtuu täysin etänä. Näkyvyydellä tarkoitetaan työntekijän ja hänen toimintansa näkyvyyttä muille digitaalisilla alustoilla.
Huippututkimuksen helmiä -luentosarjassa vuorossa IT-tiedekunta – aiheina muun muassa tekoäly, kyberturvallisuus ja kvanttiteknologia8.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Huippututkimuksen helmiä on kaikille avoin luentosarja, joka esittelee Jyväskylän yliopiston tutkimusta eri tiedekunnissa. Keskiviikkona 20.11.2024 klo 12–14 ääneen pääsee informaatioteknologian tiedekunta. Luennolla syvennytään muun muassa kyberturvallisuuteen, tekoälysovelluksiin terveydenhuollossa, sekä siihen miten robotit ja tekoäly tulevat muuttamaan työtä ja vapaa-aikaamme.
Väitös: Organisaatiomuutoksen onnistuminen pankeissa nojaa tilannesidonnaisuuteen ja valtasuhteisiin7.11.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Hajautetuissa organisaatioissa, kuten osuuskuntatoiminnallisissa pankeissa, valta ja kontrolli ovat usein hajautuneet paikallisille toimijoille. Joissain tilanteissa organisaatiossa voidaan kuitenkin päättää joidenkin toimintojen keskittämisestä ja vallan siirtämisestä näin kauemmas paikallistasolta. Tällainen muutos voi vaikeuttaa myös toiminnan arviointia ja suoritusmittausta. KTM Anniina Kinnunen havaitsi laskentatoimen väitöskirjassaan, että keskittämisen onnistuminen on tilannesidonnaista sekä yhteydessä organisaatiossa henkilöityviin valtasuhteisiin.
Raportti: Sote-palvelujen kulujen toteumissa ja ennusteiden tarkkuudessa suuria alueellisia eroja7.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden sotekulujen toteutumia ja hyvinvointialuekohtaisten ennusteiden tarkkuuksia vertaileva raportti kertoo, että kulujen toteumissa ja ennusteteiden tarkkuudessa on suuria alueellisia eroja. Raportissa suositellaan tekoälyä hyödyntävien ennustemallien käyttöä rahoitustarpeiden arvioinnissa sekä panostamista ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme