Akava Works -talousennuste: Suomen talous yltää kohtalaiseen kasvuun vuonna 2025
Tuore ennuste arvioi Suomen talouden supistuvan 0,4 prosenttia vuonna 2024 ja kasvavan 1,6 prosenttia vuonna 2025. Talouskasvun ainoana moottorina on yksityinen kulutus vuonna 2024. Vuonna 2025 kokonaiskysyntä kasvaa ja kaikki sen keskeiset komponentit vahvistuvat. Työllisyys heikkenee hieman lisää loppuvuonna 2024 ja alkaa kasvaa jälleen vuonna 2025.
– Uudet arviomme sijoittuvat viimeaikaisten ennusteiden keskikastin tuntumaan. Ennusteemme olettaa, että kokonaistuotanto kasvaa maltillisesti koko loppuvuoden 2024, mikä ei riitä kääntämään vuoden 2024 kasvulukua plussan puolelle. Vuonna 2025 yksityinen kulutus kasvaa ja investoinnit lisääntyvät laajasti, myös rakentamisessa. Jotta ennuste toteutuu, monen toistaiseksi heikolla tolalla olevan mittarin täytyy kuitenkin korjaantua lähiaikoina paremmaksi, arvioi Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.
Kansainvälisen kysynnän virkoaminen alkaa piristää vientiä syksyllä 2024
Suomen tavaraviennin piristyminen edellyttää teollisuuden elpymistä Euroopassa ja muualla, sillä jopa kolme neljäsosaa viennistä on teollisuusyrityksille tarkoitettuja tuotantotarvikkeita ja investointitavaroita.
– Euroalueen teollisuustuotanto on edelleen pysynyt alavireisenä. Kesän jälkeen on perusteltua odottaa valoisampia aikoja ja nousun alkamista, sillä euroalueen talous kasvaa, palvelusektorin odotukset ovat piristyneet selvästi ja palvelutuotannon odotetaan vahvistuvan lisää, Sorjonen jatkaa.
Kotitalouksien taloustilanne paranee hitaasti
Kuluttajilla on ollut poikkeuksellisen heikko luottamus talouteen jo runsaan kahden vuoden ajan. Parin vuoden takainen nopea hintojen nousu, sitä seurannut jyrkkä reaalipalkkojen lasku ja lainakorkojen nousu panivat monet kotitaloudet ahtaalle. Kotitaloudet ovat nostaneet epätavallisen vähän uusia asuntolainoja vajaan puolentoista vuoden aikana veromuutoksien aiheuttamaa joulukuun piikkiä lukuun ottamatta.
– Kotitalouksilla vie kauan paikata aiemmat reaalitulojen menetykset, mutta suunta on jo vaihtunut. Kuluttajahintojen nousu hidastuu. Reaalipalkat ovat kääntyneet uudelleen nousuun. Ansiotuloverotus on keventynyt. Euroopan keskuspankki laski odotetusti ohjauskorkoaan kesäkuussa ja sen odotetaan jatkavan koronlaskua syksyllä tai viimeistään joulukuussa. Ostovoiman paraneminen ja asuntolainojen korkojen asteittainen kääntyminen laskuun alkavat vähitellen parantaa kuluttajien luottamusta vuoden 2024 jälkipuoliskolla, Sorjonen arvioi.
Työllisyys heikkenee ja työttömyys kasvaa vielä vuonna 2024
Tilastokeskuksen mukaan työllisyys kääntyi loivaan laskuun kesällä 2023. Työttömyys on noussut enemmän kuin työllisyys on vähentynyt, joten niiden summa eli työvoima on edelleen hieman kasvanut. Työvoimatutkimuksen tuoreiden lukujen mukaan työttömiä on nyt enemmän kuin koronakriisin aikana. Myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) lukujen mukaan työttömyys on kasvanut, mutta korona-ajan työttömyyden tasoa ei ole vielä lähellekään saavutettu.
– Nähtävissä on roima työttömyyden kasvu etenkin korkeakoulutetuilla ja lomautettujen määrän pysyminen korkeana. Odotamme työllisyyden heikkenevän hieman lisää loppuvuoden 2024 aikana ja alkavan parantua jälleen vuonna 2025. Työttömyysaste kohoaa vuoden 2023 keskimääräisestä 7,2 prosentista 8,0 prosenttiin vuonna 2024 ja laskee 7,5 prosenttiin vuonna 2025.
Talousennuste on käytettävissä osoitteessa https://akavaworks.fi/julkaisut/ennusteet/talousennuste-6-2024-kajastaa/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Sorjonenpääekonomisti
Puh:+358505575271pasi.sorjonen@akava.fiAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi12.11.2024 08:00:08 EET | Tiedote
Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon. Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.
COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen11.11.2024 07:38:02 EET | Tiedote
Uusi kunnianhimoinen pitkän aikavälin sopu ilmastorahoituksesta on SAK:n, Akavan ja STTK:n keskeinen tavoite YK:n COP29-ilmastokonferenssissa. Vähähiiliseen talouteen siirryttäessä ilmastorahoitus mahdollistaa reilun murroksen työntekijöille.
Mediakutsu: Työhyvinvoinnilla työllisyyttä ja tuottavuutta -seminaari 12.11.7.11.2024 08:19:16 EET | Kutsu
Miten korkeakoulutetut asiantuntijat voivat työssään? Millainen vaikutus työhyvinvoinnilla on tuottavuuteen ja ymmärretäänkö sen merkitys riittävästi osana työllisyys- ja talouspolitiikkaa? Tervetuloa tilaisuuteemme 12.11. kuulemaan vastaukset näihin kysymyksiin.
Akava: Tarvitsemme myös konkareiden työpanoksen – ikäsyrjintä on saatava loppumaan29.10.2024 12:32:37 EET | Tiedote
Akava vaatii, että työelämän ikäsyrjintään puututaan tehokkaammin, jotta myös kokeneet asiantuntijat työllistyvät nopeammin ja voivat jatkaa työssä pidempään. Akavan ratkaisuehdotuksiin kuuluu muun muassa yhdenvertaisuuslain muutos sekä urakatsaus, jonka avulla selvitettäisiin työntekijän osaamisen kehittämisen tarpeita ja mahdollisuuksia. Työssä jatkamista voidaan tukea myös lisäämällä joustavuutta työaikajärjestelyihin tai työnteon tapoihin.
Mediakutsu: Kasvaako korkeakoulutettujen työttömyys – keskustelussa yli 55-vuotiaiden asiantuntijoiden työllistymisen mahdollisuudet14.10.2024 11:37:37 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan keskustelua, jossa luomme katsauksen korkeakoulutettujen työttömyys- ja lomautustilanteeseen sekä asiantuntijoiden ikäsyrjintäkokemuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme