Kustannusosakeyhtiö Otava

Juhlavuosi: Tuija Lehtisen vaikuttava 40-vuotinen kirjailijanura

Jaa

Tuija Lehtinen on suomalaisen viihde- ja nuortenkirjallisuuden merkittävämpiä tekijöitä. Poikkeuksellisen tuotteliaana ja tiiviisti aikaansa seuraavana kirjailijana hän on luonut tarinoita, joihin lukijasukupolvi toisensa jälkeen on voinut samastua jo neljänkymmenen vuoden ajan. 

Elokuussa 9.8. ilmestyy Tuija Lehtisen 130. teos Matka menneisyyteen. Lisäksi kymmeniä hänen aiemmin lukemistoina ilmestyneitä tarinoitaan on julkaistu e- ja äänikirjoina. Lehtisen huikean laajaa tuotantoa on käännetty lisäksi eri kielille ja nuortenromaanien pohjalta on tehty myös tv-sarja ja elokuva. Tuija Lehtinen on saanut muun muassa kahdesti Topelius-palkinnon, kolmesti Pirkanmaan Plättä -palkinnon, nuortenkirjallisuuden valtionpalkinnon, Laivakello-palkinnon, Kaarina Helakisa-palkinnon sekä Pro Finlandia -kunniamerkin.

Lehtinen on uudistanut etenkin nuortenkirjallisuutta kyseenalaistamalla sukupuolirajoja ja laajentamalla henkilöidensä toimintarooleja: hänen monipuoliset henkilöhahmonsa ovat haastaneet klassisia feminiinisyyden ja maskuliinisuuden malleja ja kapinoineet rooliodotuksia vastaan. Jo Lehtisen ensimmäinen nuortenromaani kohautti tytön seksuaalisuuden kuvauksellaan. Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat voineet saada Lehtisen kirjoissa myös erilaisia tulkintavaihtoehtoja esimerkiksi hänen poikatyttöhahmoissaan.

Aikuisille suunnatuissa romaaneissa Tuija Lehtisen lähtökohtana on usein henkilöhahmot ja heidän välisensä ristiriidat. Päähenkilön ammatti on tavallisesti keskeinen elementti, josta juoni lähtee liikkeelle. Kirjailija tekee paljon taustatyötä tutustuakseen kuvaamaansa elämäntapaan ja valitsee usein sovinnaisuudesta poikkeavia työympäristöjä hahmoilleen. Hyvä esimerkki tästä on hänen uusin romaaninsa Matka menneisyyteen, jonka päähenkilö, metallialan yrityksessä talousjohtajana työskentelevä Bea, on samalla myös levyseppähitsaaja. Teoksessa Bea lähtee selvittämään menneisyyttään isoisän perinnön perässä Italiaan.

Tuija Lehtisen kirjojen menestys on ollut vankka koko hänen kirjailijauransa ajan. ”Uskon Tuijan suosion piilevän huumorin, vetävän juonen ja napakan dialogin lisäksi hänen henkilökuvauksessaan. Nuortenkirjojen päähenkilöt ovat itsenäisiä, omaehtoisia ajattelijoita, jotka eivät voi sopeutua auktoriteettien vaatimuksiin, vaan heidän on itse saatava määritellä tavoitteensa ja arvonsa. Viihdekirjojenkin päähenkilöt ovat samanlaisia riippumattomuuttaan tarkasti vartioivia, itsenäisiä ajattelijoita”, Tuija Lehtisen kustannustoimittajana koko tämä kirjallisen uran ajan toiminut Tiina Eskola kertoo.

Tuija Lehtisen vuonna 1984 julkaistu romaani Rosan talo on ilmestynyt nyt uudelleen pokkarilaitoksena. ”Kaikki kirjat ovat rakkaita lapsia, joihin kiintyy ja jotka hetkittäin saattavat myös ärsyttää. Rosan talo nousee esikoisteoksena tärkeänä kirjana mieleen, olin siitä sen ilmestyessä suunnattoman ylpeä”, Tuija Lehtinen kertoo.

Tuija Lehtinen: Matka menneisyyteen

Ilmestyy painettuna, e- ja äänikirjoina. Painettu laitos ilmestyy 9.8.2024

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Otavan Kirjaston uutuusromaaneissa tutkitaan rakkauden eri ilmenemismuotoja, pohditaan ihmisen sietokykyä, tarkastellaan perhedynamiikkaa sekä syödään hyvin24.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Otavan Kirjaston kesä ja syksy on kirjallisuuden juhlaa. Lina Wolff tutkii halua ja valtaa ainutlaatuisella tavalla kulttiteoksessaan Rakastajat. Bryan Washingtonin Sydän lautasella tarjoilee lukijoilleen epätäydellistä ystävyyttä, pakkomielteitä, seksiä ja aivan taivaallisen hyvää lohturuokaa. Oksana Vasjakinan Aro on rohkeudestaan ylistetyn, kotimaassaan kielletyn venäläiskirjailijan omakohtaisen trilogian toinen osa, jossa katse kääntyy äidistä isään. Sally Rooneyn odotettu romaani Intermezzo kysyy, miten paljon ihminen voi kantaa sisällään särkymättä. Pohjoismaiden tunnetuimman nykykirjailijan Jonas Hassen Khemirin Siskokset on häikäisevä kertomus perheestä, toiseudesta ja pakenemisesta. Maailmankirjallisuuden kiintotähden Margaret Atwoodin kertomuskokoelma Vanhaa rakkautta huokuu ovelaa valovoimaa ja hiljaista tuskaa.

TÄNÄÄN: Otavan online-hyvinvointipressissä 11.6. kuulet syksyn tärkeimmistä lifestyle-uutuuksista11.6.2024 09:48:10 EEST | Tiedote

Tervetuloa kurkistamaan syksyn 2024 tietokirjauutuuksiin! Otavan hyvinvointipressissä pääset sukeltamaan syksyn isoihin hyvinvointi- ja lifestyle-teemoihin suoraan tietokirjailijoiden johdattelemana. Iltapäivän aikana olemme kahden kesken Sami Kurosen kanssa, opimme tulkitsemaan unia, käsittelemme ulkopuolisuuden kokemuksia ja pakkaamme repun valmiiksi soolomatkaa varten. Tervetuloa linjoille!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye