Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten julkistaloustieteilijöiden kokoontuminen Helsingissä

Jaa

Taloustieteen kutsuvieraskonferenssi kokosiarvovaltaisen joukon taloustieteen tutkijoita Helsinkiin 12.–14. kesäkuuta 2024. Tilaisuuden aiheina olivat vero- ja tulonsiirtojärjestelmät.

TAPES-konferenssi

Helsingissä järjestettiin 12.–14. kesäkuuta 2024 merkittävä kansainvälinen konferenssi, Trans-Atlantic Public Economics Seminar (TAPES), joka keskittyy verotus- ja tulonsiirtojärjestelmiin. Tapahtuman järjestivät yhdysvaltalainen National Bureau of Economic Research (NBER), Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Verotutkimuksen huippuyksikkö (FIT) ja se kokosi yhteen yli 40 ansioitunutta taloustieteilijää Yhdysvalloista ja yli 10 Euroopan maasta keskustelemaan muun muassa verotuksen ja tulonsiirtojen vaikutuksista eriarvoisuuteen, maahanmuuttoon ja työmarkkinoihin.

"Tämä konferenssi on erinomainen tilaisuus keskustella eroista eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa järjestelmissä sekä löytää uusia näkökulmia vero- ja tulonsiirtojärjestelmien kehittämiseen," toteavat tilaisuuden järjestäjät Hilary W. Hoynes (Kalifornian Berkeleyn yliopisto ja NBER) sekä Tuomas Kosonen (VATT ja FIT).

Yli 30 vuotta yhteistyötä vero- ja tulonsiirtojärjestelmien tutkimuksessa

NBER on Yhdysvaltojen suurin taloustieteellinen tutkimusorganisaatio, jolla on keskeinen rooli kansainvälisessä tutkimusyhteisössä. NBER on järjestänyt transatlanttisia taloustieteen konferensseja vuodesta 1988. NBER:n puheenjohtaja, MIT:n professori James Poterba, totesi osallistujille, että 36 vuotta sitten, kun ensimmäinen TAPES-konferenssi järjestettiin, aineistojen hyödyntäminen tutkimuksessa oli yhdysvaltalaisten tutkijoiden vahvuus. Nyt tasapaino on kääntynyt, ja erityisesti pohjoismaiset, laajat rekisteriaineistot mahdollistavat vero- ja tulonsiirtojärjestelmien luotettavan tutkimuksen.

Pohjoismaissa aineistojen saatavuus on parantunut huomattavasti, ja verojärjestelmissä tapahtuvien muutosten vaikutuksia voidaan tutkia paljon tarkemmin kuin aikaisemmin. Pohjoismaista saatujen tulosten yleistettävyys muihin maihin sekä maiden kansalaisten halukkuus maksaa veroja synnyttivät myös vilkasta keskustelua.

Taloustieteellisen tutkimuksen superviikko Helsingissä 10.–14.6.

TAPES-seminaari oli osa taloustieteellisen tutkimuksen superviikkoa Helsingissä, johon kuuluivat myös taloustieteen jatko-opiskelijoiden kesäkurssi, yleisöluentoja ja kokouksia. Tapahtumat kokosivat yhteen taloustieteestä kiinnostunutta yleisöä, alan kansainvälisiä huippuja ja uransa alussa olevia nuoria tutkijoita.

Yksi viikon kohokohdista on Wihurin kansainvälisen vuoden 2023 palkinnon voittajan, Kalifornian Berkeleyn yliopiston professori Emmanuel Saezin juhlaluento 11. kesäkuuta. Luennollaan Saez käsittelee hyvinvointivaltion ja eriarvoisuuden kasvun globaalia kehitystä. Luentoa seurasi noin 250 henkeä.

”Säätiönä ajattelemme, että juuri nyt yhteiskuntamme tarvitsee lisää ymmärrystä hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Emmanuel Saez on kehittänyt merkittävällä tavalla hyvinvointivaltion rahoituksen, rakenteiden ja kehityksen tutkimusta,” sanoo rahaston hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen.

Konferenssin korkeatasoisesta annista pääsivät nauttimaan myös taloustieteiden jatko-opiskelijat, joiden koko viikon kestävään kesäkurssiin TAPES-konferenssi sisältyy. Verotutkimuksen huippuyksikkö järjestää taloustieteiden jatko-opiskelijoiden kesäkurssin joka toinen vuosi. Tänä vuonna kurssille valittiin 39 opiskelijaa kymmenestä eri maasta.

Verotukseen ja tulonsiirtojärjestelmiin erikoistuneet tutkijat joutuivat odottamaan tapahtumaa pitkään, sillä konferenssi oli määrä järjestää jo vuonna 2020, mutta pandemian vuoksi se jouduttiin siirtämään.

Järjestäjät ja tukijat

TAPESin järjestäjinä toimivat National Bureau of Economic Research (NBER), Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Verotutkimuksen huippuyksikkö (FIT). Tapahtumaa tukevat Yrjö Jahnssonin säätiö ja Palkansaajasäätiö. Jatko-opiskelijoille suunnatun kesäkurssin järjestävät Verotutkimuksen huippuyksikkö (FIT) ja Uppsalan yliopiston julkistalouden tutkimuskeskus (Uppsala Center for Fiscal Studies UCFS). 

National Bureau of Economic Research (NBER) on yksityinen voittoa tavoittelematon tutkimusorganisaatio, jonka tavoitteena on tuottaa puolueetonta taloustieteellistä tutkimusta ja edistää tutkitun tiedon hyödyntämistä päätöksenteon tueksi niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. NBER on Yhdysvaltojen suurin taloustieteellinen tutkimusorganisaatio. Se julkaisee vuosittain yli 1 200 työpaperia ja järjestää yli 120 tieteellistä konferenssia. Monet yhdysvaltalaiset Nobel-muistopalkinnon taloustieteissä voittaneet tutkijat ovat olleet NBER
tutkimusyhteisön jäseniä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Verotutkimuksen huippuyksikkö (FIT) tuottaa tieteellisesti korkeatasoista tutkimustietoa vero- ja tulonsiirtojärjestelmien suunnittelun ja kehittämisen tueksi. Suomen Akatemian huippuyksikköohjelmaan (2022–2029) valitun yksikön partnerit ovat Tampereen yliopisto, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Helsingin yliopisto. Tutustu työhömme tarkemmin: https://verotutkimus.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Tutkimus: Ulospäinsuuntautuneisuuden arvostus työmarkkinoilla on kasvanut – menestykseen voi nousta muutoinkin kuin älykkyydellä27.6.2024 15:32:41 EEST | Tiedote

Ulospäinsuuntautuneisuuden arvostus on kasvanut työmarkkinoilla 2000-luvun alusta lähtien. “Tunnollisuus ja korkea koulutus ovat säilyttäneet arvostuksensa, mutta rinnalle on noussut myös ulospäinsuuntautuneisuus, johon kuuluvat sosiaalisuus, aktiivisuus ja energisyys”, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n erikoistutkija Ramin Izadi tutkimuksesta, joka julkaistaan arvostetussa yhdysvaltalaisessa tiedejournaalissa Journal of Labor Economicsissa.

VATT: Suomi on liittymässä polttoaineiden päästökauppaan kustannustehokkaasti – mutta samalla ei tulisi luoda uusia tukiautomaatteja25.6.2024 12:00:17 EEST | Tiedote

Suomi on vuonna 2027 liittymässä liikenteen ja lämmityksen päästökauppaan. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvioi, että liittymistä EU:n uuteen päästökauppajärjestelmään ollaan toteuttamassa kustannustehokkaalla tavalla. Tutkimusprofessori Marita Laukkanen kuitenkin kritisoi arvioita päästökaupan vaikutuksista polttoaineiden hintoihin, sekä mahdollisia kompensaatioita yrityksille.

VATT: Valtion alueellinen palkkaustuki ei vaikuttanut lainkaan ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen6.6.2024 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa oli vuosina 2007–2011 käytössä laaja alueellinen palkkaustuki ensimmäisen työntekijän palkkaamiseksi. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n erikoistutkija Annika Nivala osoittaa tutkimuksessaan, että tuen käyttöaste jäi hyvin alhaiseksi: vain kaksi prosenttia työnantajiksi ryhtyneistä yrityksistä käytti tukea. Syitä olivat muun muassa tuen rajoitukset ja tiedon puute.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye