Tuulia Hakola-Uusitalo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajaksi
Valtioneuvosto on nimittänyt valtiotieteen tohtori Tuulia Hakola-Uusitalon Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi viisivuotiskaudelle 2025–2029.
Valtioneuvosto on nimittänyt valtiotieteen tohtori Tuulia Hakola-Uusitalon Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi viisivuotiskaudelle 2025–2029. Hakola-Uusitalo nimitettiin virkaan 1.1.2025–31.12.2029 määräajaksi. Nimitys tehtiin valtioneuvoston istunnossa tänään torstaina 21. marraskuuta.
Hakola-Uusitalo toimii tällä hetkellä VATT:n tutkimusjohtajana ja vt. ylijohtajana. Hän on työskennellyt VATT:ssa lokakuusta 2023.
“VATT:ssa yhdistyvät tieteellinen kunnianhimo ja mielenkiintoiset, talouspolitiikan suunnittelua palvelevat tutkimuskysymykset. On huikeaa olla mukana tutkimustyössä, jota tehdään tutkijoille ainutlaatuisilla rekisteriaineistoilla, ja jonka kehittämisessä VATT on ollut Suomessa eturintamassa jo useita vuosikymmeniä”, sanoo Hakola-Uusitalo.
Hakola-Uusitalo on tehnyt pitkän uran taloustieteen tutkijana ja valtion virkamiehenä. Hän on toiminut monipuolisesti julkisen hallinnon johtotehtävissä. Valtiotieteen tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa kansantaloustieteestä vuonna 2002. Hänen väitöskirjansa koski taloudellisten kannustimien vaikutusta eläkkeelle siirtymisen ajankohtaan.
Pääosin Hakola-Uusitalo on työurallaan suuntautunut suomalaisen vaikutusarvioinnin kehittämiseen valtionhallinnossa. Ennen siirtymistään VATT:iin Hakola-Uusitalo on työskennellyt muun muassa tutkimusjohtajana Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (2019–2023), rakenneyksikön päällikkönä valtiovarainministeriössä (2007–2019) sekä johtavana ekonomistina Eläketurvakeskuksessa (2003–2007). Hän on työskennellyt tutkijana myös VATT:ssa (1998–2001).
VATT:n toiminta on Hakola-Uusitalon edellisen VATT-pestin jälkeen laajentunut, kun tutkimuslaitoksen yhteydessä on aloittanut toimintansa Datahuone, joka tuottaa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi nopeaa data-analyysiä.
“Meillä on käsillä mielenkiintoinen haaste, miten nopeatempoisempaan ennakkoarviointiin keskittyvä Datahuone yhteensovitetaan onnistuneesti hyvin toimivaan, lähinnä jälkikäteisarviointia tekevään, akateemisestikin korkeatasoiseen tutkimuslaitokseen”, kertoo Hakola-Uusitalo.
Hakola-Uusitalon tuleva ylijohtajakausi 2025–2029 ajoittuu taloudellisesti monin tavoin niukkaan ajanjaksoon. Uusi ylijohtaja näkee, että VATT:n tutkimusteemojen pitää osua talouspolitiikan suuriin kysymyksiin.
“Mielestäni isossa kuvassa tässä on onnistuttu, vaikka tietopohjaa rakennetaankin yksi pitkäjänteinen projekti kerrallaan ja joskus useiden tutkimusprojektien synnyttämä iso kuva täytyy muodostaa erikseen. Uusia tutkimusaluevaltauksia olisi tietysti kiva tehdä, mutta tätä rajoittavat resurssien niukkuus ja tarve rakentaa tutkimusosaamista pitkäjänteisesti.”
Liitteet: Valokuvia Tuulia Hakola-Uusitalosta. Kuvaaja: Veikko Somerpuro / VATT. Vapaa käyttöoikeus VATT:n liittyvissä yhteyksissä.
Yhteyshenkilöt
Tuulia Hakola-UusitaloVt. ylijohtaja, tutkimusjohtaja (ylijohtaja alk. 1.1.2025)VATT
Puh:+358 29 551 9501tuulia.hakola-uusitalo@vatt.fiAnne MoilanenViestintäjohtaja vs.VATT / Viestintä
Puh:+358 29 551 9444anne.moilanen@vatt.fiKuvat
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Yritysverojen laskeminen on tehoton keino edistää talouskasvua29.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Yritysverojen alentaminen kaikilta yrityksiltä ei lisää investointeja tai talouskasvua merkittävästi, todetaan VATT:n, Tampereen yliopiston ja Verotutkimuksen huippuyksikön tutkijoiden tuoreessa kirjoituksessa. Verotulojen menetys myös harvoin täysin kompensoituu talouskasvun kautta.
Blogi: VATT selvittää keinoja Afrikan maiden verokertymän vahvistamiseksi28.10.2024 07:00:00 EET | Blogi
VATT pyrkii kehittämään Afrikan maiden verotusta useilla tutkimushankkeilla. Verotuksen kehittäminen kehittyvissä maissa on osa kansainvälistä trendiä, joka voi vahvistaa hyvää hallintoa ja vähentää kehitysapuriippuvuutta, kirjoittaa VATT:n erikoistutkija Elina Berghäll.
Tutkimus: Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat korjattavissa yksinkertaisin toimenpitein23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan ratkaistavissa normaalituottoastetta (8 prosenttia) alentamalla ja nostamalla osingon verollista osaa (25 prosenttia). ”Näillä muutoksilla listaamattomien yhtiöiden verotus saataisiin toimivaksi. Järjestelmän perusrakennetta ei tarvitse lähteä muuttamaan”, sanoo VATT:n johtava tutkija Seppo Kari.
VATT: Investointihyvitys ei edistä talouskasvua tai puhdasta siirtymää toivotusti14.10.2024 15:17:22 EEST | Tiedote
Hallituksen esittämän suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksen kustannukset voivat nousta odotettua suuremmiksi, ja sen vaikutukset talouskasvuun ja päästövähennyksiin ovat epävarmoja. Hyvitys kohdistuisi ensisijaisesti suuriin yrityksiin ja jo suunnitteilla oleviin hankkeisiin, mikä heikentäisi uusien ja pienempien yritysten kilpailuasemaa suhteessa suuriin toimijoihin.
Väitös: Työelämässä arvostetut kyvyt selittävät osan älykkyyden kehityksestä eli Flynnin efektistä10.10.2024 10:32:35 EEST | Tiedote
Älykkyyden pitkän aikavälin kehityksestä eli Flynnin efektistä on saatu uutta tietoa. Pelkästään terveyden ja ravitsemuksen muutokset eivät selitä älykkyyden muutoksia, vaan niitä selittävät myös muutokset työmarkkinoilla kulloinkin arvostetuissa kyvyissä, esittää VATT:n erikoistutkija Miika Päällysaho väitöstutkimuksessaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme