Pirkanmaan ELY-keskus

Leväseuranta: Pirkanmaalla on havaittu sinilevää viidessä järvessä

Jaa

Sinilevää on havaittu Hämeenkyrössä, Kangasalla, Tampereella ja Sastamalassa. Lisäksi kansalaiset ovat tehneet omia havaintojaan myös Kuhmoisista ja Pälkäneeltä.

järvi, jonka pinta kimaltelee auringonvalosta
Kuluneen viikon aikana sinilevää on havaittu viidessä järvessä Pirkanmaalla. Kuva: Roine Piirainen, kuviasuomesta.fi

Pirkanmaalla havaittiin juhannusviikolla sinilevää viidellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Hieman sinilevää havaittiin Hämeenkyrössä Järvenkylänjärvessä, Kangasalla Roineessa, Sastamalan Houhajärvessä ja Tampereella Pyhäjärvessä Pyynikin uimarannalla.

Sinilevää on nyt Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän. 

Kansalaishavaintoja sinilevistä on tehty Kuhmoisissa Lummenne-järvessä ja Pälkäneellä Mallasvedellä.

Onko levä haitallista eläimille?

Leväkukinnat ovat suuri riski kotieläimille, lehmille, hevosille, lampaille sekä luonnoneläimille, jotka eivät osaa varoa leväistä vettä. Ne saattavat juoda runsaasti levää sisältävää vettä ja altistua myrkyille.

Kun levää on näkyvästi vedessä, ei eläimiä pitäisi päästää rantaan juomaan rantavettä, vaan vedensaannista olisi huolehdittava muilla keinoin. 

Leväpitoinen vesi ei sovi syötävien kasvien kasteluun 

Syötäviä kasveja ei pidä kastella leväpitoisella vedellä. Kasteluvedestä voi jäädä levämyrkkyjä salaatin ja muiden vihannesten lehdille sekä marjojen pinnalle. Sinilevämyrkyt voivat myös estää kasvien kasvua. 

Vilja- ja perunapeltojen sekä juurikkaiden kasteluun leväpitoista vettä sen sijaan voi tarvittaessa käyttää, sillä sato korjataan yleensä vasta pitkän ajan kuluttua kastelusta. 

Lisätietoa: 

Tiedotamme Pirkanmaan sinilevätilanteesta joka toinen viikko. Ajantasainen leväseuranta löytyy Pirkanmaan ELY-keskuksen Levätilanne-sivuilta.

Lue myös Tunnista sinilevä itse -artikkeli sivuiltamme. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:
ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote

Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.

Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote

EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.

Pimein ja turvattomin aika maanteillä on nyt - Pirkanmaan alueella vilkkuu hirviä karkottavat riistareflektorit16.12.2024 17:17:33 EET | Tiedote

Pirkanmaan alueella hirvieläinonnettomuudet ovat merkittävä liikenneturvallisuusongelma. ELY-keskuksen mukaan maakunnassa tapahtuu vuosittain noin 1 700 hirvieläinonnettomuutta, mikä sijoittaa Pirkanmaan kolmanneksi eniten onnettomuuksia kokevien maakuntien joukkoon Varsinais-Suomen ja Uudenmaan jälkeen. Hirvieläinonnettomuuksien määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Hirvionnettomuuksia tapahtuu eniten syyskuussa, metsäkaurisonnettomuuksia sattuu erityisesti toukokuussa ja marraskuussa tapahtuu eniten valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Vuosina 2017–2021 Suomessa tapahtui yhteensä 14 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, mikä on enemmän kuin edellisellä viisivuotiskaudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye