Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut perustellun päätelmän Kristiinankaupungin ja Nokian välisen voimajohtohankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

Fingrid Oyj suunnittelee 400+110 kilovoltin voimajohtohanketta Kristiinankaupungin ja Nokian välille. Voimajohtoreitit sijoittuvat Kristiinankaupungin, Karijoen, Isojoen, Kankaanpään, Karvian, Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian kuntien alueille. Tarkasteltavat voimajohdon reitit sijoittuvat osin nykyisten voimajohtojen rinnalle ja osin kokonaan uuteen maastokäytävään. Rakennettavan voimajohtoyhteyden pituus on noin 157–176 kilometriä toteutettavasta vaihtoehdosta riippuen.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely) annettu perusteltu päätelmä on hankkeessa yhteysviranomaisena toimineen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) kokoava lausunto, jossa otetaan kantaa Fingrid Oyj:n tekemien arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin. Fingrid Oyj tekee voimajohdon lopullisen reittivalinnan, joka perustuu ympäristövaikutusten arviointiin ja sen yhteydessä vaikutusalueen asukkailta saatuun palautteeseen.

Arviointiselostuksesta toimitettiin ELY-keskukselle yhteensä 40 lausuntoa ja 62 mielipidettä. Lausunnoissa otettiin kantaa erityisesti hankkeen vaikutuksiin maisemaan, asutukseen, luonnonoloihin, kuten linnustoon ja liito-oravaan, sekä yhteisvaikutuksiin muiden hankkeiden kanssa. Mielipiteissä korostui tarve asutuksen, luonnon ja metsätalouden huomioimiseen.

Perustellussa päätelmässä huomioitiin jatkosuunnittelun haasteita

Yhteysviranomainen on perustellussa päätelmässään nostanut esiin reitin haastavimpia kohtia, jotka sijoittuvat Kristiinankaupungin Pyhävuoren ympäristöön, Karvian ja Parkanon välisen uuden maastokäytävän sijaintiin sekä Nokian Pinsiönkankaalta lähtevän loppureitin valintaan.

Kokonaisuutena arvioiden hankkeen reittivalinnat perustuvat asutuksen ja luontoarvojen väliseen arvottamiseen. Paikoin asutuksen tai luontokohteiden kiertämiseen on esitetty metsäiseen maastoon sijoittuvaa reittivaihtoehtoa, jonka toteuttaminen taas metsäkadon ja metsätalouden kannalta on punnittava tarkkaan. Päätelmässä korostetaan paikallisten tahojen osallistamista hankkeen jatkosuunnittelussa.

Arvioinnin toteutus riittävä – luontovaikutukset huomioitava reittivalinnoissa

Yhteysviranomainen katsoo, että Fingrid Oy on arvioinut suunnittelemansa hankkeen ympäristövaikutuksia riittävällä tasolla, myös arviointien johtopäätöksistä yhteysviranomainen on pääosin samaa mieltä. Jatkosuunnittelun osalta yhteysviranomainen nostaa päätelmässään kuitenkin tarpeen huomioida pohjavesien suojelun, pienvesien suojelun etenkin jokihelmisimpukan ja taimenen vuoksi sekä negatiivisten ilmastovaikutusten vähentämisen metsäpoistuman vuoksi.

Liito-oravalle suunnitellut puustoiset kulkuyhteydet johtokäytävän alitse nähdään hyvinä keinoina lajiin kohdistuvien vaikutusten vähentämiseksi. Linnustollisten vaikutusten vuoksi Parkanon Saukonsuon ja Pirttijärven eteläisen alavaihtoehdon toteuttamista ei pidetä kannatettavana. ELY-keskusten Natura-arviointeja koskevissa lausunnoissa on otettu kantaa Natura 2000 -alueisiin ja niiden lajistoon. Kokonaisuutena luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten vuoksi yhteysviranomainen ehdottaa hankkeesta vastaavalle vapaaehtoisen ekologisen kompensaation käyttämistä hankkeessa joko ennallistamalla heikentynyttä elinympäristöä tai suojeluhyvityksellä.

Arviointiselostus ja ELY-keskuksen perusteltu päätelmä sekä Natura-lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta http://www.ymparisto.fi/kristiinankaupunkinokiavoimajohtoYVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeesta vastaava: Fingrid Oyj, Satu Vuorikoski ja Eeva Paitula (voimajohtojen reittisuunnittelu), etunimi.sukunimi(at)fingrid.fi, puh.030 395 5000

YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Mänttä-Vilppulassa käynnissä liikenneturvallisuutta parantavia tietöitä27.6.2024 09:48:45 EEST | Tiedote

Mänttä-Vilppulassa tehdään tänä kesänä useita jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta parantavia tietöitä. Töitä tehdään Satamatien, Lampitien, Vähä-kangasjärventien, Ajostaipaleenkadun, Koivikkotien ja Ratatien liittymissä. Kohteissa siirretään suojateitä, tarkistetaan nopeusrajoitusta sekä siirretään pysäkkejä ja tehdään korotuksia reunakiveyksellä. Lisäksi uusitaan liikennemerkkejä ja opasteita. Työt valmistuvat koulujen alkuun mennessä.

NTM-centralen i Birkaland har gett en motiverad slutsats om MKB-beskrivningen av kraftledningsprojektet mellan Kristinestad och Nokia26.6.2024 12:54:31 EEST | Tiedote

Fingrid Abp planerar ett 400 +110 kilovolts kraftledningsprojekt mellan Kristinestad och Nokia. Kraftledningssträckningarna placeras i kommunerna Kristinestad, Bötom, Storå, Kankaanpää, Karvia, Parkano, Ikalis, Ylöjärvi, Tavastkyro och Nokia. Kraftledningssträckningarna som granskats är delvis parallella med de befintliga kraftledningarna, delvis belägna i en helt ny terrängkorridor. Kraftledningsförbindelsen som byggs är cirka 157–176 kilometer lång, beroende på vilket alternativ som genomförs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye