Pirkanmaan ELY-keskus

NTM-centralen i Birkaland har gett en motiverad slutsats om MKB-beskrivningen av kraftledningsprojektet mellan Kristinestad och Nokia

Dela

Fingrid Abp planerar ett 400 +110 kilovolts kraftledningsprojekt mellan Kristinestad och Nokia. Kraftledningssträckningarna placeras i kommunerna Kristinestad, Bötom, Storå, Kankaanpää, Karvia, Parkano, Ikalis, Ylöjärvi, Tavastkyro och Nokia. Kraftledningssträckningarna som granskats är delvis parallella med de befintliga kraftledningarna, delvis belägna i en helt ny terrängkorridor. Kraftledningsförbindelsen som byggs är cirka 157–176 kilometer lång, beroende på vilket alternativ som genomförs.

Den motiverade slutsatsen som getts i förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (MKB-förfarande) är ett sammanfattande utlåtande från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland (NTM-centralen), som har varit kontaktmyndighet i projektet, och den tar ställning till huruvida de bedömningar som Fingrid Abp har gjort är tillräckliga samt till deras kvalitet och de betydande konsekvenserna av projektet. Fingrid Abp fattar det slutgiltiga beslutet om sträckningen baserat på miljökonsekvensbedömningen och den respons som fåtts från invånarna i influensområdet i samband med den.

Om konsekvensbeskrivningen lämnades till NTM-centralen sammanlagt 40 utlåtanden och 62 åsikter. I utlåtandena togs i synnerhet ställning till de konsekvenser som projektet har för landskapet, bosättningen, naturförhållandena, såsom fåglar och flygekorre, samt till de sammanlagda konsekvenserna med andra projekt. I åsikterna framhävdes behovet av att beakta bosättningen, naturen och skogsbruket.

I den motiverade slutsatsen beaktades utmaningar för den fortsatta planeringen

Kontaktmyndigheten har i sin motiverade slutsats lyft fram de mest utmanande avsnitten på sträckningen; området vid Pyhävuori i Kristinestad, placeringen av den nya terrängkorridoren mellan Karvia och Parkano samt valet av den sista delen av sträckningen från Pinsiönkangas i Nokia.

Bedömt som en helhet grundar sig valen av sträckningar i projektet på värdering av bosättning och naturvärden. Ställvis har det för att kringgå bosättning eller naturobjekt föreslagits ett sträckningsalternativ i skogig terräng, men genomförandet av det måste i sin tur övervägas noga med tanke på skogsförlusten och skogsbruket. I slutsatsen framhävs involvering av lokala instanser i den fortsatta planeringen av projektet.

Bedömningens genomförande är tillräckligt – naturvärden ska beaktas vid ruttval

Kontaktmyndigheten anser att Fingrid Abp har bedömt konsekvenserna för naturen av det projekt som bolaget planerar på en tillräcklig nivå. Kontaktmyndigheten instämmer i huvudsak också i de slutsatser som dragits av bedömningarna. Vad gäller den fortsatta planeringen lyfter kontaktmyndigheten i sina slutsatser dock fram behovet av att beakta skyddet av grundvatten, skyddet av små vattendrag i synnerhet på grund av flodpärlmusslan och öringen samt minskningen av negativa klimatkonsekvenser till följd av att skog försvinner.

De trädrika förbindelserna som planerats för flygekorren anses vara en bra metod för att minska konsekvenserna för arten. På grund av konsekvenserna för fåglar anses genomförandet av det södra underordnade alternativet i Saukonsuo i Parkano och Pirttijärvi inte vara stödbart. I de utlåtanden som NTM-centralerna gett i Naturabedömningarna tas ställning till Natura 2000-områdena och arterna i dessa. Till följd av konsekvenserna för den biologiska mångfalden som helhet föreslår kontaktmyndigheten användning av frivillig ekologisk kompensation i projektet, antingen genom att restaurera habitat som försämrats eller genom skyddskompensation.

Konsekvensbeskrivningen och NTM-centralens motiverade slutsats samt hela Naturautlåtandet finns på http://www.ymparisto.fi/kristiinankaupunkinokiavoimajohtoYVA.

Nyckelord

Kontakter

Projektansvarig: Fingrid Abp, Satu Vuorikoski och Eeva Paitula (planering av kraftledningssträckningar), fornamn.efternamn(at)fingrid.fi, tfn 030 395 5000

MKB-kontaktmyndighet: NTM-centralen i Birkaland, ansvarsområdet för miljö och naturresurser, Katja Sippola, fornamn.efternamn@ely-keskus.fi, tfn 0295 036 248

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Pirkanmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Pirkanmaan ELY-keskus

Mänttä-Vilppulassa käynnissä liikenneturvallisuutta parantavia tietöitä27.6.2024 09:48:45 EEST | Tiedote

Mänttä-Vilppulassa tehdään tänä kesänä useita jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta parantavia tietöitä. Töitä tehdään Satamatien, Lampitien, Vähä-kangasjärventien, Ajostaipaleenkadun, Koivikkotien ja Ratatien liittymissä. Kohteissa siirretään suojateitä, tarkistetaan nopeusrajoitusta sekä siirretään pysäkkejä ja tehdään korotuksia reunakiveyksellä. Lisäksi uusitaan liikennemerkkejä ja opasteita. Työt valmistuvat koulujen alkuun mennessä.

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut perustellun päätelmän Kristiinankaupungin ja Nokian välisen voimajohtohankkeen YVA-selostuksesta26.6.2024 12:53:31 EEST | Tiedote

Fingrid Oyj suunnittelee 400+110 kilovoltin voimajohtohanketta Kristiinankaupungin ja Nokian välille. Voimajohtoreitit sijoittuvat Kristiinankaupungin, Karijoen, Isojoen, Kankaanpään, Karvian, Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian kuntien alueille. Tarkasteltavat voimajohdon reitit sijoittuvat osin nykyisten voimajohtojen rinnalle ja osin kokonaan uuteen maastokäytävään. Rakennettavan voimajohtoyhteyden pituus on noin 157–176 kilometriä toteutettavasta vaihtoehdosta riippuen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye