Jyväskylän yliopisto

Väitöskirja: Eläinten moraalinen asema islamilaisessa filosofiassa

Jaa

MA Behnam Khodapanahin väitöskirja tutkii, miten eläimiä tarkastellaan ja arvostetaan islamilaisessa filosofiassa. Keskiössä on kaksi merkittävää muslimifilosofia, Avicenna (980–1037 jaa.) ja Mullā Ṣadrā (1572–1635/6 jaa.). Vertaamalla heidän ajatuksiaan nykyaikaisen eläinetiikan kanssa, Khodapanah haluaa selvittää, mitä nämä vanhat näkemykset voivat kertoa meille eläinten oikeudenmukaisesta kohtelusta tänä päivänä

Yuri Arcurs. Mostphotos.

Väitöskirja alkaa tarkastelemalla nykyaikaisia eläinetiikan asiantuntijoita, kuten Peter Singeriä, Tom Regania ja Martha Nussbaumia. Heidän näkemyksensä ovat muokanneet käsitystämme eläinten moraalisesta asemasta nykymaailmassa. Heidän näkemystensä ymmärtäminen tarjoaa modernin eettisen viitekehyksen historiallisten filosofien ajatusten analysointiin ja siihen, kuinka he voisivat käsitellä nykypäivän kysymyksiä.

Tiukat rajat vai jatkuvuus ihmisten ja eläinten välillä?

Avicennan näkemyksien mukaan eläimiltä puuttuu niin kutsuttu järjellinen sielu, mikä rajoittaa niitä. Tämä tekee keskeisimmän eron eläinten ja ihmisten välille. Hänen ajatustensa analysointi eläinten kyvyistä ja rajoituksista antaa pohjan hänen näkemyksensä ymmärtämiselle eläinten moraalisesta arvosta.

Tutkimus tarkastelee myös Mullā Ṣadrān näkemyksiä, jotka ovat joustavampia eläinten aseman suhteen kuin Avicennan. Siinä missä Avicenna piirsi selkeät rajat ihmisten ja muiden lajien välille, Ṣadrā näki enemmän jatkuvuutta niiden välillä, mikä voi vaikuttaa merkittävästi eläinetiikkaan.

Vertailemalla näitä kahta ajattelijaa Khodapanah tarjoaa tuoreen näkökulman siihen, kuinka uskonnolliset ja filosofiset perinteet voivat valottaa nykyisiä keskusteluja eläinten eettisestä kohtelusta.

Behnam Khodapanah puolustaa väitöskirjaansa "Eläinten moraalinen asema islamilaisessa filosofiassa: vertaileva ja kriittinen tutkimus" lauantaina 24. elokuuta klo 12.00 Agorassa, Mattilanniemi 2. Vastaväittäjänä toimii professori Taneli Kukkonen (NYU Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat) ja kustoksena professori Jari Kaukua (Jyväskylän yliopisto).

Linkki julkaisuun: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96439

Lisätietoja: b.khodapanah@gmail.com

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Eettiset haasteet uhkana työhyvinvoinnille terveydenhuollossa ja opetusalalla23.8.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Intensiivistyvä työelämä aiheuttaa terveydenhuollossa ja opetusalalla eettisiä haasteita, jotka voivat heikentää alojen työntekijöiden työhyvinvointia. Eettisesti haastavat tilanteet kuormittavat ja vaivaavat terveydenhuollon työntekijöiden omaatuntoa, kun taas opetusalalla hankalat tilanteet uuvuttavat ja vaikeuttavat työstä irtaantumista. Väitöskirjatutkija Mikko Taipaleen mukaan näillä aloilla tarvitaan enemmän resursseja, jotta työntekijät voisivat paremmin ja pystyisivät tekemään työtään eettisesti kestävällä tavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye