Hämeen ELY-keskus

Palveluissa olevien työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi elokuussa

Jaa

Hämeen ELY-keskusalueella oli elokuun lopussa 18 675 työtöntä työnhakijaa, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä väheni heinäkuusta 8 prosenttia. Työttömyysjaksoja alkoi elokuussa 2 676 kappaletta.

Lahden keskustaa, kuvituskuva.
Lahden keskustaa, kuvituskuva. Kuva: Santeri Palomäki.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Hämeessä 10,9 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 9,9 prosenttia. Koko maassa työttömien osuus oli 10,4 prosenttia.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 953, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi (+13 %) edellisvuodesta ollen elokuussa 2 150.

Työttömistä työnhakijoista lomautettuja oli 1 206, mikä on 216 (+22 %) lomautettua enemmän kuin vuosi sitten. Heinäkuuhun verrattuna lomautettujen määrä väheni 163:lla (-12 %).

Hämeessä oli elokuun lopussa 6 562 pitkäaikaistyötöntä. Pitkäaikaistyöttömyys väheni alueella 2 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli 7 424 henkilöä, mikä on 218 (+3 %) henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työnvälitykseen 1 252 kappaletta, mikä oli 1 994 työpaikkaa vähemmän (-61 %) kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan elokuussa oli avoinna 2 522 työpaikkaa, mikä on 3 990 työpaikkaa edellisvuotta vähemmän (-61 %). Tällä hetkellä tilastojärjestelmään välittyvät ainoastaan ne työpaikkailmoitukset, joiden kohdalla työnantaja on sallinut siirron Työmarkkinatorilta TE-toimistojen asiakaspalvelurekisteriin (URA). Järjestelmämuutoksen vuoksi avointen työpaikkojen lukumäärät eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempien tietojen kanssa. Tarkempaa tietoa avoimia työpaikkoja koskevan tiedon laatuun vaikuttavista tekijöistä löydät työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta muistiosta.

Alueella toimii alueellisen TE-toimiston ohella kaksi työllisyyden kuntakokeilua: Lahden seudun kuntakokeilu ja Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu. Kuntakokeiluissa kunnat vastaavat osasta TE-toimiston tehtäviä. Työttömistä työnhakijoista 8 399 oli asiakkaana Hämeen TE-toimistossa ja 10 276 kuntakokeiluissa. Edellisvuoteen verrattuna työttömien määrä kasvoi TE-toimistossa 813:lla (+11 %) ja kuntakokeiluissa 875:llä (+9 %).

TE-palvelut 2024 -uudistuksen myötä julkiset TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen. Samalla nykyiset TE-toimistot ja kuntakokeilut lopettavat toimintansa. Hämeeseen muodostetaan neljä työllisyysaluetta, jotka vastaavat jatkossa työllisyyspalveluiden järjestämisestä. Kanta-Hämeeseen tulee kaksi työllisyysaluetta: Etelä-Häme ja TyöHäme. Etelä-Hämeen työllisyysalueen muodostavat Riihimäen, Janakkalan, Hausjärven ja Lopen kunnat. TyöHämeen työllisyysalueen muodostavat Hämeenlinna, Hattula, Forssa, Tammela, Humppila, Ypäjä ja Jokioinen. Päijät-Hämeeseen muodostuu kaksi työllisyysaluetta: Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen työllisyysalueet.

Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen elokuun työllisyyskatsauksesta.

Työttömyys kasvoi edellisvuodesta eniten Riihimäen seutukunnassa

Kanta-Hämeen maakunnassa oli elokuun lopussa 7 311 työtöntä työnhakijaa. Se on 599 enemmän (+9 %) kuin vuotta aiemmin. Heinäkuuhun verrattuna työttömien määrä väheni 792:lla (-10 %). Työttömien määrä kasvoi vuodentakaisesta kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa (pl. Jokioinen -1 %) ja seutukunnissa. Suhteellisesti eniten se kasvoi Hattulassa (+30 %) ja Lopella (+29 %) sekä Riihimäen seutukunnassa (+19 %). Vähiten se kasvoi Ypäjällä ja Janakkalassa (+3 %) sekä Forssan seutukunnassa (+6 %). Kanta-Hämeessä työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli korkein Forssassa (12,5 %) ja matalin Lopella (6,1 %).

Päijät-Hämeessä oli 11 364 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 1 089 enemmän (+11 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni 829:llä (-7 %) edelliskuusta. Päijät-Hämeessä työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuodentakaisesta kaikissa kunnissa. Työttömyys kasvoi suhteellisesti eniten Padasjoella (+24 %) ja vähiten Asikkalassa (+4 %). Päijät-Hämeessä työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli korkein Heinolassa (13,8 %) ja matalin Hollolassa (7,1 %).

Tarkempaa tietoa alueen työllisyyskehityksestä löydät viimeisimmästä työllisyyskatsauksesta. Maakuntakohtaista tietoa löydät työllisyyskatsauksen tilastoliitteistä.

Hämeen ELY-keskuksen alueen trendit elokuussa

  • Kaikkien työnhakijoiden kokonaismäärä kasvoi 1 242:lla vuodentakaisesta
  • Työttömiä työnhakijoita 1 688 enemmän kuin vuotta aikaisemmin
  • Kokoaikaisesti lomautettuja 216 enemmän kuin viime vuonna
  • Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa 218 enemmän kuin vuosi sitten
  • Uusia avoimia työpaikkoja 1 994 vähemmän kuin edellisvuonna

Syyskuun työllisyyskatsaus julkaistaan tiistaina 22.10.2024.

Katsauksen laativat erikoissuunnittelija Kerttu Valanta ja suunnittelija Sari Teimola
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
tilastot.hame(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hämeen TE-toimisto
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795

Lahden seudun kuntakokeilu
Työllisyyspalvelujohtaja Taisto Tuominen, puh. 044 482 6976

Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu
Kokeilutoimiston johtaja Mira Sillanpää, puh. 050 569 4638

Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi

Kuvat

Lahden keskustaa, kuvituskuva.
Lahden keskustaa, kuvituskuva.
Kuva: Santeri Palomäki.
Lataa

Liitteet

Linkit

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Viimeinen mahdollisuus yrityksille hakea investointitukia korotetuilla tukitasoilla pohjoisessa Päijät-Hämeessä – Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä poistetaan II-tukialueesta kuun lopussa19.9.2024 09:17:25 EEST | Tiedote

Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä ovat kuuluneet tukialueeseen, jolla sijaitsevat yritykset ovat voineet saada korotettua tukea investoinneilleen. Alueen yritykset ehtivät hakea korkeampia tukia enää hetken, sillä lokakuun alusta tapahtuvan muutoksen myötä Päijät-Hämeen neljä kuntaa poistetaan korotettujen investointitukien piiristä. Tukea saa EU:n maaseuturahoituksesta jatkossakin, mutta matalammalla prosentilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye