Tampereen yliopisto

Väitös: Perheenyhdistämisen ihmisoikeussuoja on heikentynyt

Jaa

Väitöstutkimuksessaan HM Jaana Palander tarkastelee ihmisoikeussuojan kehittymistä ulkomaalaisten perheenyhdistämisasioissa. Suhteellisuuspunninnan yksityiskohtia ja perhe-elämän suojan rakennetta tutkimalla hän on havainnut suojan tason muuttuneen. Tutkimus osoittaa, että kansainvälistä suojaa saavien erityiskohtelun periaate on heikentynyt.

Alt-teksti: Henkilö seisoo ja katsoo kameraan.
Jaana Palander Sienna Pérez

Jaana Palander selvittää väitöstutkimuksessaan, kuinka ihmisoikeussuoja rakentuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa ulkomaalaisten perheenyhdistämisasioissa. Perheenyhdistäminen tarkoittaa ulkomaalaisen perheenjäsenen hakemaa oleskelulupaa Suomeen. Euroopan ihmisoikeussopimus suojaa myös ulkomaalaisten perhe-elämää.

Palander keskittyy tutkimuksessaan Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten perheenyhdistämiseen ja erityisesti kansainvälistä suojelua saavien perheenyhdistämiseen. Lisäksi hän tarkastelee laajemminkin matalapalkkaisten työntekijöiden perheenyhdistämisen vaikeuksia. Näiden ryhmien kohdalla vaatimus tietyn tasoisesta toimeentulosta voi muodostua esteeksi perheenyhdistämiselle.

Ihmisoikeussopimukseen sitoutuneiden valtioiden tulee kuitenkin sallia perheenyhdistäminen, jos ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä muotoutuneet oikeusohjeet näin edellyttävät. Ylikansallisia velvoitteita ulkomaalaisten perheenyhdistämisasioissa luo myös Euroopan unionin oikeus. Tutkimuksessa huomioidaan myös Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntö perheenyhdistämisasioissa.

Väitöskirjatutkimus selventää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeusohjeita, joita on tutkimuskirjallisuudessa pidetty vaikeaselkoisina. Epäselvyyttä luo yksiselitteisten oikeusohjeiden ja soveltamisperiaatteiden puute. Vaikeissa tapauksissa kyse on suhteellisuuspunninnasta, jossa ihmisoikeussuojan lisäksi painoarvoa saavat myös valtiolliset intressit ja jopa pragmaattiset näkökohdat 

– Pureudun väitöstutkimuksessani uudella tavalla juuri suhteellisuuspunninnan periaatteisiin ja ihmisoikeussuojan rakenteeseen. Ihmisoikeussuojan heikentyminen näkyy suhteellisuuspunninnan ulottumisena koskemattomana pidetylle ydinalueelle, Palander kertoo. 

Palander osoittaa, että muutosta on tapahtunut ylitsepääsemättömien esteiden arvioimisessa, mikä koskettaa erityisesti kansainvälistä suojelua saavia. Euroopan unionin tuomioistuin on suuressa kuvassa samoilla linjoilla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanssa, mutta joissain yksityiskohdissa, kuten alaikäisten kansainvälistä suojelua saavien kohdalla, EU oikeus antaa konkreettisempaa suojaa perheen yhdessäolon periaatteelle. 

Ihmisoikeustuomioistuimen heikentynyt suojan taso perheenyhdistämisasioissa heijastelee Palanderin mukaan yleisempää kehitystä, joka viittaa kansainvälistä suojelua tarvitsevien erityiskohtelun periaatteen heikentymiseen. 

– Kansallinen lainsäätäjä ja ylikansallinen tuomioistuin tarkkailevat toistensa liikkeitä ja eurooppalaisten mieltymyksiä. Liiallinen pragmaattisuus ja kansanvallan korostaminen voi kuitenkin olla uhkana ihmisoikeuksien toteutumiselle, Palander toteaa. 

Väitöstutkimuksessaan Palander peräänkuuluttaa oikeusperiaatteita kunnioittavaa pragmaattisuutta, jossa ihmisoikeuden ydintä suojellaan tehokkaasti. Hän kohdistaa kritiikkiä niin kansallisten kuin ylikansallisten toimijoiden suuntaan. 

– Kansallisella tasolla keskeisessä asemassa olevan perustuslakivaliokunnan tulisi ottaa suurempaa vastuuta ihmisoikeuspunninnan asianmukaisesta toteuttamisesta lainsäädäntöhankkeissa. Ihmisoikeustuomioistuimen tulee puolestaan pitää kiinni aikaisemmista periaatteistaan perheen yhdessäolon turvaamiseksi, Palander painottaa.

Jaana Palander on syntynyt Kiteellä ja asuu Tampereella. Hän työskentelee tällä hetkellä tutkijana Åbo Akademissa, Turussa. 

Väitöstilaisuus perjantaina 27. syyskuuta

Hallintotieteen maisteri Jaana Palanderin julkisoikeuden alaan kuuluva väitöskirja The Role of Human Rights in Family Reunification : Fair Balance between Respect for Family Life and National Interests tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 27.9.2024 kello 12, Pinni A, Paavo Koli -sali (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Sanna Mustasaari, Itä-Suomen yliopisto. Kustoksena toimii professori Jukka Viljanen Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Palander
jaana.palander@abo.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Säteenjäljityksellä laskettu heijastusmalli tuo nopeutta tutkasignatuurin simulointiin15.10.2024 08:24:00 EEST | Tiedote

Diplomi-insinööri Henna Perälä käytti väitöstutkimuksessaan tietokonegrafiikan menetelmiä apuna tutkasignatuurin simuloinnissa. Tutkasignatuurin simulointi kattavasti erilaisille kohteille on työlästä, koska kohteen signatuuri on vahvasti riippuvainen kohteen asennosta tutkan sijaintiin nähden. Tutkimuksessa laskettiin kohteen heijastusominaisuudet tietokonegrafiikasta tutun säteenjäljityksen avulla. Näiden heijastusominaisuuksien avulla varsinainen tutkasignatuuri pystyttiin laskea reaaliajassa.

Muistisairautta sairastavat ihmiset suljetaan helposti sosiaalisten kontaktien ulkopuolelle14.10.2024 14:18:56 EEST | Tiedote

Etenevä muistisairaus, kuten Alzheimerin tauti, vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin ylläpitää sosiaalisia suhteita ja olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Usein sairauden edetessä sosiaalinen verkosto pienenee. Äärimmäisissä tapauksissa voidaan puhua jopa sosiaalisesta kuolemasta. Termillä tarkoitetaan sitä, että ihmistä ei nähdä vuorovaikutuksen arvoisena ja hänet suljetaan kaiken vuorovaikutuksen ulkopuolelle.

Väitös: Innovaatioekosysteemit työkaluna yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa14.10.2024 09:40:13 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Nadja Nordling tutkii, miten innovaatioekosysteemejä voidaan hyödyntää merkittävien yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja sosiaalisen eriarvoisuuden, ratkaisemisessa. Tarkastelemalla innovaatioekosysteemejä osana yhteiskuntaa uudistavaa innovaatiopolitiikkaa Nordling tarjoaa näkökulmia siihen, miten nämä järjestelmät voivat edistää kestävää kehitystä ja laajamittaista järjestelmätason muutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye