Tampereen yliopisto

Kirjauutuus pohtii, millaisten romanssikertomusten ympäröiminä elämme

Jaa

Millaisia kertomuksia romantiikasta luodaan ja kulutetaan ajassamme, jossa elämäntyylit ja parisuhteet ovat entistä moninaisempia? Tuore artikkelikokoelma luo läpileikkauksen romanssien ja muiden parinmuodostusten kiehtovaan ja ajoittain synkkäänkin tarinakudelmaan.

Kuva: Jonna Lahti
Kuva: Jonna Lahti

Romanssikertomukset 2000-luvulla on artikkelikokoelma, joka paneutuu erityyppisiin parinmuodostuskertomuksiin monitieteisesti ja mediarajat ylittäen. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa vuosituhannen alun nuortenkirjallisuus, chick lit, tosi-tv:n deittailuformaatit sekä videopeleissä ja fanifiktiossa esiintyvät romanssit.  

– Rakkaus ja romanttiset suhteet ovat ehtymätön tarinoiden aihe. Vaikka ikiaikaiset juonikuviot pitävät edelleen pintansa, on 2000-luvulla tuotettu inklusiivisempia ja eettisesti tiedostavampia romanssikertomuksia kuin aiemmin, toteavat kokoelman toimittajat Hanna Samola, Saija Isomaa ja Matias Nurminen.

Tämä näkyy esimerkiksi lajityypillisten piirteiden parodiointina sekä tarinoissa esille tulevien sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden muotojen monipuolistumisena. Tuttuja kaavoja hyödynnetään, mutta teokset saattavat myös kommentoida ja kritisoida romanssikertomuksia kulttuurisina malleina tai vaikkapa esittää ne symbolisina resursseina, jotka auttavat yksilöä pohdiskelemaan omaa elämäänsä.

Kirjan kirjoittajat ovat laji- ja kertomuksentutkijoita, jotka ovat perehtyneet esimerkiksi viettelykertomuksiin, satuihin, kulttuurisiin mallitarinoihin ja dystooppiseen fiktioon. Teos on kirjoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita romansseista ja niitä sivuavista kertomuslajeista. Se soveltuu niin aiheeseen perehtyneille kuin kurssikirjaksikin.  

Tampere University Pressin kustantama vertaisarvioitu teos on avoimesti saatavilla mm. kustantajan julkaisualustalla. Kokoelmaa esitellään TUPin Kirjasadonkorjuu 2024 -tapahtumassa 4. marraskuuta. 

Teoksen tiedot

Hanna Samola, Saija Isomaa & Matias Nurminen (toim.): Romanssikertomukset 2000-luvulla. Parinmuodostuksen juonia ja murtumia kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Tampere University Press, 2024. https://doi.org/10.61201/tup.864  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Hanna Samola
hanna.samola@tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Säteenjäljityksellä laskettu heijastusmalli tuo nopeutta tutkasignatuurin simulointiin15.10.2024 08:24:00 EEST | Tiedote

Diplomi-insinööri Henna Perälä käytti väitöstutkimuksessaan tietokonegrafiikan menetelmiä apuna tutkasignatuurin simuloinnissa. Tutkasignatuurin simulointi kattavasti erilaisille kohteille on työlästä, koska kohteen signatuuri on vahvasti riippuvainen kohteen asennosta tutkan sijaintiin nähden. Tutkimuksessa laskettiin kohteen heijastusominaisuudet tietokonegrafiikasta tutun säteenjäljityksen avulla. Näiden heijastusominaisuuksien avulla varsinainen tutkasignatuuri pystyttiin laskea reaaliajassa.

Muistisairautta sairastavat ihmiset suljetaan helposti sosiaalisten kontaktien ulkopuolelle14.10.2024 14:18:56 EEST | Tiedote

Etenevä muistisairaus, kuten Alzheimerin tauti, vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin ylläpitää sosiaalisia suhteita ja olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Usein sairauden edetessä sosiaalinen verkosto pienenee. Äärimmäisissä tapauksissa voidaan puhua jopa sosiaalisesta kuolemasta. Termillä tarkoitetaan sitä, että ihmistä ei nähdä vuorovaikutuksen arvoisena ja hänet suljetaan kaiken vuorovaikutuksen ulkopuolelle.

Väitös: Innovaatioekosysteemit työkaluna yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa14.10.2024 09:40:13 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Nadja Nordling tutkii, miten innovaatioekosysteemejä voidaan hyödyntää merkittävien yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja sosiaalisen eriarvoisuuden, ratkaisemisessa. Tarkastelemalla innovaatioekosysteemejä osana yhteiskuntaa uudistavaa innovaatiopolitiikkaa Nordling tarjoaa näkökulmia siihen, miten nämä järjestelmät voivat edistää kestävää kehitystä ja laajamittaista järjestelmätason muutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye