Tampereen yliopisto

TUP-kirjauutuus: Verkkouutisten kommentointi on paljon muutakin kuin räyhäämistä

Jaa

Verkkouutisten kommentointi herättää ennakkoluuloja, huolta ja ristiriitaisia mielipiteitä. Samaan aikaan kommentointimahdollisuutta pidetään tärkeänä yhteiskunnallisen keskustelun ja osallisuuden kannalta. Käyttäjät kommentoinnin keskiössä -teos antaa puheenvuoron uutisia kommentoiville ja uutisaiheista keskenään keskusteleville ihmisille.

Kirjan kansi: "Käyttäjät kommentoinnin keskiössä", kirjoittaja Veera Kangaspunta, julkaisijana Tampere University Press. Taustalla värikäs mosaiikkikuvio.

Käyttäjät kommentoinnin keskiössä on suomalaisittain ainutlaatuinen kartoitus uutisia kommentoivista verkkokeskustelijoista. Kattavan tutkimusaineiston analyysi piirtää kokonaiskuvan kommentoijien erilaisista käytännöistä, motiiveista ja asenteista. Teoksessa tarkastellaan muun muassa alustojen merkitystä, kommentoinnin rajoittamista sekä kommentoinnin normeja käyttäjien näkökulmasta.

– Verkkouutisten kommentoinnin negatiiviset puolet ja ääri-ilmiöt ovat aiemmissa tutkimuksissa saaneet ymmärrettävästi enemmän huomiota kuin positiiviset tai neutraalit. Tulosteni perusteella uutisia kommentoivat käyttäjät kuitenkin muodostavat heterogeenisen ja moniäänisen ihmisryhmän, jolla on monenlaisia toimintatapoja, tavoitteita ja asenteita. Kommentoinnin kokonaiskuva on mosaiikkimainen, toteaa kirjoittaja Veera Kangaspunta.

Veera Kangaspunta on mediatutkija Tampereen yliopistossa. Tutkimustyötä ovat rahoittaneet Journalistisen kulttuurin kehittämissäätiö, Media-alan tutkimussäätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Emil Aaltosen säätiö.  

Tampere University Pressin kustantama vertaisarvioitu teos on avoimesti saatavilla mm. kustantajan julkaisualustalla. Kirjaa esitellään TUPin Kirjasadonkorjuu 2024 -tapahtumassa 4. marraskuuta.

Teoksen tiedot

Kangaspunta, Veera. Käyttäjät kommentoinnin keskiössä: verkkouutisten kommentoijien käytännöt, motiivit ja asenteet. 
Tampere University Press, 2024. https://doi.org/10.61201/tup.844

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja teoksesta:
Veera Kangaspunta
veera.kangaspunta@tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Säteenjäljityksellä laskettu heijastusmalli tuo nopeutta tutkasignatuurin simulointiin15.10.2024 08:24:00 EEST | Tiedote

Diplomi-insinööri Henna Perälä käytti väitöstutkimuksessaan tietokonegrafiikan menetelmiä apuna tutkasignatuurin simuloinnissa. Tutkasignatuurin simulointi kattavasti erilaisille kohteille on työlästä, koska kohteen signatuuri on vahvasti riippuvainen kohteen asennosta tutkan sijaintiin nähden. Tutkimuksessa laskettiin kohteen heijastusominaisuudet tietokonegrafiikasta tutun säteenjäljityksen avulla. Näiden heijastusominaisuuksien avulla varsinainen tutkasignatuuri pystyttiin laskea reaaliajassa.

Muistisairautta sairastavat ihmiset suljetaan helposti sosiaalisten kontaktien ulkopuolelle14.10.2024 14:18:56 EEST | Tiedote

Etenevä muistisairaus, kuten Alzheimerin tauti, vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin ylläpitää sosiaalisia suhteita ja olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Usein sairauden edetessä sosiaalinen verkosto pienenee. Äärimmäisissä tapauksissa voidaan puhua jopa sosiaalisesta kuolemasta. Termillä tarkoitetaan sitä, että ihmistä ei nähdä vuorovaikutuksen arvoisena ja hänet suljetaan kaiken vuorovaikutuksen ulkopuolelle.

Väitös: Innovaatioekosysteemit työkaluna yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa14.10.2024 09:40:13 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Nadja Nordling tutkii, miten innovaatioekosysteemejä voidaan hyödyntää merkittävien yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja sosiaalisen eriarvoisuuden, ratkaisemisessa. Tarkastelemalla innovaatioekosysteemejä osana yhteiskuntaa uudistavaa innovaatiopolitiikkaa Nordling tarjoaa näkökulmia siihen, miten nämä järjestelmät voivat edistää kestävää kehitystä ja laajamittaista järjestelmätason muutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye