Työterveyslaitos

Sannolik utbrändhet har ökat

Dela

Finländarnas arbetshälsa har inte förbättrats. Var tionde är sannolikt utbränd – och minst var fjärde har fortfarande en förhöjd risk för utbrändhet. Av symtomen har särskilt kognitiva störningar och cynism i arbetet blivit vanligare. Av de som arbetade mycket på distans upplevde var tredje ensamhet.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 2.10.2024

Finländarnas arbetshälsa har inte blivit bättre, enligt Arbetshälsoinstitutets uppföljningsundersökning Hur mår Finland?  

– Trots att det finns mycket bra i det finländska arbetslivet har trenden av försämrad arbetshälsa varit övergripande. Den syns både i viljan och förmågan att arbeta, säger forskningsprofessor Jari Hakanen från Arbetshälsoinstitutet.

Utvecklingen som observerades i undersökningen är inte dramatisk, men den syns konsekvent på nästan alla arbetshälsoindikatorer. Den största försämringen skedde redan under coronapandemin.

– Det finns inget att hurra över vad gäller nivån på arbetsengagemang. Om det bara är en gång i veckan som det är trevligt att gå till jobbet och som man upplever sitt arbete som viktigt, så är arbetet inte längre en resurs som bär upp vardagen, säger Jari Hakanen.

Var tionde är sannolikt utbränd

Fortfarande har cirka var fjärde finländare en förhöjd risk för utbrändhet eller sannolik utbrändhet. Enligt uppföljningsundersökningen ökar andelen sannolikt utbrända inom denna grupp. År 2019 var 6 procent av respondenterna sannolikt utbrända, i det material som samlades in sommaren 2024 var andelen redan 10 procent.

– En person som sannolikt är utbränd kan ännu arbeta, men hen upplever hela tiden symtom på utbrändhet. För att klara av arbetet måste hen anstränga sig ännu mer, och den övriga livskvaliteten lider. Den observerade ökningen är oroväckande, eftersom just denna grupp löper störst risk för långa sjukledigheter på grund av orimlig arbetsbelastning, säger specialforskare Janne Kaltiainen från Arbetshälsoinstitutet.

Forskningsgruppen konstaterade att sannolik utbrändhet har ökat särskilt bland chefer och personer i ledande befattning. Antalet har tredubblats jämfört med tiden före pandemin.  

– Trenden måste stoppas. Förändringar i arbetet har utmanat ledarskapet på ett nytt sätt under de senaste åren. Samtidigt märker vi att chefernas förhoppningar om framtiden för sitt eget arbete har minskat. Det är viktigt att även cheferna får tillräckligt stöd i sitt arbete, säger Janne Kaltiainen.

Även bland unga under 36 år var sannolik utbrändhet dubbelt så vanligt som år 2019.

Var tredje arbetstagare som utför mycket distansarbete upplever ensamhet

Av symtomen på utbrändhet har framför allt kognitiva störningar och cynism i arbetet ökat. Kognitiva störningar är vanligare hos personer som arbetar på distans och i hybridarbete än hos personer som bara arbetar på plats. I distansarbete betonas även tristess i arbetet.  

– Halva Finland talar positivt om flexibiliteten i distansarbete. Distansarbetets styrka är också mindre belastning då pendlingstiden besparas. Detta borde ju synas som ökad arbetshälsa, och många som arbetar på distans har en positiv subjektiv erfarenhet. Det verkar emellertid som om distansarbete innebär att vi förlorar positiva resurser som är viktiga för oss alla, vilket leder till försämrad arbetshälsa, säger Jari Hakanen.  

Personer som arbetar på distans mer än 75 procent av arbetstiden upplever mer ensamhet än andra: 34 procent av dem upplevde ensamhet. Av alla respondenter upplever 28 procent ensamhet, av arbetstagarna som arbetar högst hälften av tiden på distans 26 procent och av dem som arbetar på plats 25 procent.  

– Upplevelsen av ensamhet hade ökat sedan förra året. Det är lyckligtvis något som också kan motverkas på arbetsplatserna, till exempel genom att möjliggöra möten där vi blir sedda och uppskattade, säger Janne Kaltiainen.

Ökad osäkerhet belastar arbetstagarna

Hur mår Finland?-undersökningen ger också en översikt över belastningsfaktorer och resurser som påverkar arbetshälsan.  

Enligt resultaten finns det mycket resurser i arbetet som främjar välbefinnandet, såsom känslan av kompetens och rättvist bemötande. Självständigheten i arbetet har ökat, men hoppfullheten har minskat.

Den mest typiska belastningsfaktorn är osäkerhet om det egna arbetets framtid, och den är också vanligare än tidigare. Även byråkratiska krav och känsloarbete har ökat.​

– Vilka förväntningar vi har på vår framtid påverkar hur vi mår här och nu. Därför är det viktigt att arbetsplatserna har rättvis behandling, gemensamma diskussioner och stöd, så att vi inte blir ensamma i osäkra tider. På så sätt kan man motverka osäkerhetens negativa effekter, säger Janne Kaltiainen.

Forskningsprojekt: Hur mår Finland?

  • Forskningsprojektet producerar information om hur arbetshälsan och olika arbetsattityder har utvecklats bland finländska arbetstagare under de senaste åren.
  • De som svarade på enkäten var i arbetslivet aktiva finländare i åldern 18–65.
  • Den här gången undersöker man förändringar i finländarnas arbetshälsa under slutet av år 2019, sommaren 2023, slutet av år 2023 och sommaren 2024.
  • För tillfället finansieras undersökningen Hur mår Finland? av Arbetshälsoinstitutet och Finlands program för hållbar tillväxt. Se tidigare resultat på projektets webbsida.  

Ytterligare information

Läs mer om undersökningen

  • Resultatsammanställningen bifogas (pdf, på finska

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

En undersökning utredde vilken typ av arbetstagare som mest sannolikt byter arbetsplats inom kommun- och välfärdssektorerna3.10.2024 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

En ny undersökning som förutser omsättningsrisken berättar för ledningen och beslutsfattarna inom kommun- och välfärdssektorerna vilka typer av arbetstagare som mer sannolikt än andra byter arbetsplats: unga, arbetsarbetstagare som har varit i arbetsgivarens tjänst en kort tid och arbetstagare som av olika skäl har planer på att byta arbetsplats. Det lönar sig att fästa särskild uppmärksamhet vid dessa arbetstagargruppers engagemang och trivsel i arbetet, särskilt i branscher som lider av brist på arbetskraft.

Tutkimus selvitti, millaiset työntekijät vaihtavat todennäköisimmin työpaikkaa kunta- ja hyvinvointialoilla3.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Uusi vaihtuvuusriskiä mallintanut tutkimus kertoo kunta- ja hyvinvointialojen johdolle ja päättäjille, millaiset työntekijät vaihtavat muita todennäköisemmin työpaikkaa: nuoret, vähän aikaa työnantajan palveluksessa olleet ja työntekijät, joilla on eri syistä työpaikan vaihtoaikeita. Näiden työntekijäryhmien sitouttamiseen ja työssä viihtymiseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota etenkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla.

Study examined what types of employees are more likely to change jobs in the municipal and well-being services sectors3.10.2024 08:00:00 EEST | Press release

A new study modelling the risk of turnover informs management and decision-makers in the municipal and well-being services sectors what types of employees are more likely to change jobs than others: young people, employees who have only been employed by the employer for a short time and those who intend to change jobs for a variety of reasons. Special attention should be paid to fostering commitment and promoting the job satisfaction of these employee groups, especially in sectors suffering from labour shortages.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye