Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Beredskapsövningen LOUNAIS24 testar hur beredskapen fungerar vid störningar i eldistributionen

Dela

Beredskapsövningen LOUNAIS24 som ordnas av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland kulminerar 9-10.10.2024. Då testar kommuner, välfärdsområden myndigheter, organisationer och företag i Satakunta och Egentliga Finland sina beredskapsplaner samt stärker beredskapen och samverkan i störningssituationer och onormala situationer.

Omkring 90 organisationer från Satakunta och Egentliga Finland deltar i beredskapsövningen LOUNAIS24. Genom att ordna beredskapsövningen för kommuner, välfärdsområden, myndigheter och andra centrala aktörer i området stärker Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland den regionala beredskapen att fungera i störningssituationer och under undantagsförhållanden.

Under beredskapsövningen simuleras en långvarig störning i eldistributionen och de deltagande aktörerna ges tillfälle att säkerställa att deras beredskapsplaner fungerar. Övningen hålls i form av en skrivbordsövning som inte syns utåt. Utgående från den fiktiva situation som övningen byggs upp kring planeras olika uppgifter som de deltagande organisationerna får lösa vid sina egna verksamhetsställen och på en virtuell övningsplattform.

Deltagarna har förberett sig för övningen tillsammans

Arbetet med att planera den egentliga övningen som genomförs i oktober inleddes redan i november förra året. Beredskapsövningen består av förberedande seminarier, den egentliga övningen och ett responstillfälle. Organisationerna som deltar i övningen har också gjort olika förhandsuppgifter.

Under övningsdagarna 9–10.10 gör organisationerna en bedömning av hur den fiktiva situationen påverkar deras verksamhet och beredskapsplaner samt försöker hitta lösningar på uppgifter som de får. Utöver de uppgifter som är gemensamma för alla har de deltagande organisationerna också haft möjlighet att förbereda extra uppgifter som rör deras egen verksamhet och som deras egen personal ska lösa.

En av övningens centrala målsättningar är att skapa en övergripande förståelse för hur man kan förbättra organisationens beredskap för störningar i eldistributionen.

– Till exempel en deltagande kommun ska utvärdera hur avbrott i eldistributionen påverkar kommunens vatten- och värmeförsörjning samt matservice och vilka följdverkningarna blir för bl.a. undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken. Har kommunens olika tjänsteproducenter beredskapsplaner som är kompatibla med varandra? Så beskriver räddningsöverinspektör Sami Iso-Lauri från Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland beredskapsövningen. 

– Nästa beredskapsövning skulle kunna utgå ifrån en hektisk krissituation där man behöver hantera individuella händelser. Då skulle vi öva att snabbt fatta och verkställa beslut.

Beredskapsövningen ger deltagarna möjlighet att öva hur man bedömer en störningssituation, skapar lägesförståelse och verkställer beredskapsplaner samt hur ledning, samverkan och kommunikation fungerar i en krissituation. En av målsättningarna med övningen är stärka samverkan mellan kommuner, välfärdsområden, företag och organisationer samt att tydliggöra verksamhetsmodeller och överlappande verksamhet. 

Störningar i eldistributionen kan förekomma – vi måste vara förberedda

Det är viktigt att förbereda sig för störningar i eldistributionen. Även om vårt elsystem är uppbyggt för att vara så säkert som möjligt, kan störningar uppkomma av många olika orsaker, t.ex. på grund av extrema väderfenomen. 

– Om det skulle bli en omfattande och långvarig störning i tillgången till el skulle det påverka till exempel telekommunikationen, banksystemet, uppvärmningen av arbetsplatser och sjukhus samt hanteringen av avloppsvatten. Det är alltså viktigt att vi myndigheter och andra aktörer i samhället ser till att våra beredskapsplaner är uppdaterade och att vi stärker vårt samarbete, betonar Iso-Lauri.

Också i hemmen behöver man förbereda sig för störningssituationer

Beredskapsrekommendationen för privathushåll är att ha bl.a. livsmedel, vatten och mediciner för minst tre dygn hemma. Det är också viktigt att veta var man får korrekt information i en störningssituation och hur man klarar sig i en bostad som blir kallare då värmen inte fungerar. Mer information finns på webbplatsen 72tuntia.fi/sv.

Kontaktperson

Sami Iso-Lauri, räddningsöverinspektör
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
0295 018 105, förnamn. efternamn@avi.fi

Nyckelord

Att ordna beredskapsövningar är en av regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgifter. Övningar ordnas regelbundet för representanter för kommuner, samkommuner, räddningsverk och övriga myndigheter i regionen. Hösten 2024 ordnar regionförvaltningsverken beredskapsövningar på olika håll i Finland. Under övningarna ligger tyngdpunkten bl.a. på befolkningsskydd, strålningshot och störningar i eldistributionen. Varje regionförvaltningsverk informerar separat om övningar i sitt område.

  • HÄME24, Regionförvaltningsverket i Södra Finland, 3 - 5.9.2024: beredskap för fiktiva undantagsförhållanden och för befolkningsskyddsläge
  • POKA24, Regionförvaltningsverket i Östra Finland, 3 - 4.9.2024: hot om krig och krig
  • SÄDE24, Regionförvaltningsverken i Norra Finland och Lappland 4.9.2024: strålningsläge
  • LOUNAIS24, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland 9 - 10.10.2024: långvarig störning i eldistributionen
  • SAVO24, Regionförvaltningsverket i Östra Finland, 30 - 31.10.2024: hot om krig och krig

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Äitienpäivän kunniamerkit 2025 – tee esitys viimeistään 1.11.30.9.2024 15:47:57 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 1.11.2024 mennessä esitykset vuoden 2025 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset. Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat esityksensä, ja ministeriö esittää kunnianmerkin saajat ritarikunnille.

Morsdagsmedaljer 2025 – lämna in förslag på mottagare senast den 1 november 202430.9.2024 15:39:21 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2025 senast den 1 november 2024. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag. Regionförvaltningsverken sammanställer de förslag de får in och gör en egen framställning till social- och hälsovårdsministeriet som ger en framställning om medaljmottagare till riddarordnarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye