Väitös: Työelämässä arvostetut kyvyt selittävät osan älykkyyden kehityksestä eli Flynnin efektistä
Älykkyyden pitkän aikavälin kehityksestä eli Flynnin efektistä on saatu uutta tietoa. Pelkästään terveyden ja ravitsemuksen muutokset eivät selitä älykkyyden muutoksia, vaan niitä selittävät myös muutokset työmarkkinoilla kulloinkin arvostetuissa kyvyissä, esittää VATT:n erikoistutkija Miika Päällysaho väitöstutkimuksessaan.
Työmarkkinatuotot ja niiden muutokset selittävät osan Flynnin efektistä eli älykkyyden pitkän aikavälin kehityksestä. Työmarkkinatuotot viittaavat siihen, kuinka kykyjä tai taitoja palkitaan työmarkkinoilla muun muassa korkeampien palkkojen muodossa.
”Tutkimuksemme mukaan muutokset työmarkkinatuotoissa voivat selittää noin kolmanneksen loogista päättelykykyä mittaavien testitulosten paranemisesta ja kokonaisuudessaan sanavarastoa mittaavien testitulosten laskun ruotsalaismiesten keskuudessa” sanoo erikoistutkija Miika Päällysaho VATT:sta.
Tiedot käyvät ilmi VATT:n erikoistutkijana kuluvana syksynä aloittaneen Päällysahon väitöskirjasta. Hänen Tukholman yliopistossa tekemänsä väitöskirja koostuu neljästä itsenäisestä artikkelista, jotka tarkastelevat työn taloustieteen sekä julkis- ja terveystaloustieteen kysymyksiä ruotsalaisia rekisteriaineistoja hyödyntäen.
Työmarkkinatuottojen vaikutuksen lisäksi Päällysaho tutkii väitöskirjassaan lääkeinnovaatioiden käyttöönottoa eri sairaaloissa ja sosioekonomisissa ryhmissä, ansiosidonnaisen työttömyysturvan vaikutusta tuensaajien terveydenhuoltokustannuksiin ja vanhempien työttömyyden vaikutusta lasten koulutukseen, erityisesti toisen asteen koulutuksen suorittamiseen.
"Olen erityisen tyytyväinen väitöskirjani ensimmäiseen tutkimusartikkeliin. Sen aihepiiri on sama, jonka parissa tulen myös jatkamaan tutkimustyötäni VATT:ssa. Kyseisen artikkelin parissa työskentely opetti, mitä huipputason tutkimuksen tekeminen vaatii ja kuinka taloustieteen työkaluja voi soveltaa hedelmällisesti aiheeseen, jota kognitiotieteilijät ovat tutkineet jo pitkään”, Päällysaho kertoo.
Kyseinen tutkimus on myös julkaistu yhdessä maailman arvostetuimmassa ja vanhimmassa taloustieteen tiedejulkaisussa, The Quarterly Journal of Economicsissa.
Tutkimusartikkelissa Santiago Hermo, Miika Päällysaho, David Seim ja Jesse M. Shapiro selvittivät työmarkkinatuottojen vaikutusta vuosina 1962–1975 syntyneiden ruotsalaismiesten kognitiivisissa kyvyissä havaittuihin trendeihin, erityisesti joustavan ja kiteytyneen älykkyyden kehitykseen. Tutkimuksen aineisto on peräisin Ruotsin puolustusvoimilta sekä Ruotsin tilastokeskukselta. Tutkimuksessa joustavaa älykkyyttä mitattiin loogista päättelykykyä mittaavalla testillä ja kiteytynyttä älykkyyttä sanavaraston laajuutta mittaavalla testillä.
Tutkimuksessa estimoidun mallin tulokset osoittavat, että työmarkkinatuottojen muutokset selittävät 37 prosenttia joustavan älykkyyden eli päättelykyvyn kasvusta sekä kiteytyneen älykkyyden eli sanavaraston heikentymisen kokonaisuudessaan.
Tutkimus osoittaa näin ollen, että osa Flynnin efektistä voidaan selittää muutoksella siinä, millaisia taitoja yhteiskunta pitää arvokkaana. Tätä tukee myös tutkimukseen kuuluva kysely, jonka mukaan esikoislasten vanhempien keskuudessa loogisen päättelykyvyn arvostus on kasvanut ja sanavaraston laajuuden arvostus vähentynyt.
Miika Päällysahon taloustieteen väitöskirja tarkastetaan Tukholman yliopistossa 11.10.2024. Vastaväittäjänä toimii taloustieteen professori Jarkko Harju (Tampereen yliopisto).
Yhteyshenkilöt
Miika PäällysahoErikoistutkijaVATT / Työmarkkinat ja koulutus
Puh:+358 29 551 9519miika.paallysaho@vatt.fiKuvat
Linkit
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Tuulia Hakola-Uusitalo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajaksi21.11.2024 16:22:12 EET | Tiedote
Valtioneuvosto on nimittänyt valtiotieteen tohtori Tuulia Hakola-Uusitalon Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi viisivuotiskaudelle 2025–2029.
Yritysverojen laskeminen on tehoton keino edistää talouskasvua29.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Yritysverojen alentaminen kaikilta yrityksiltä ei lisää investointeja tai talouskasvua merkittävästi, todetaan VATT:n, Tampereen yliopiston ja Verotutkimuksen huippuyksikön tutkijoiden tuoreessa kirjoituksessa. Verotulojen menetys myös harvoin täysin kompensoituu talouskasvun kautta.
Blogi: VATT selvittää keinoja Afrikan maiden verokertymän vahvistamiseksi28.10.2024 07:00:00 EET | Blogi
VATT pyrkii kehittämään Afrikan maiden verotusta useilla tutkimushankkeilla. Verotuksen kehittäminen kehittyvissä maissa on osa kansainvälistä trendiä, joka voi vahvistaa hyvää hallintoa ja vähentää kehitysapuriippuvuutta, kirjoittaa VATT:n erikoistutkija Elina Berghäll.
Tutkimus: Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat korjattavissa yksinkertaisin toimenpitein23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan ratkaistavissa normaalituottoastetta (8 prosenttia) alentamalla ja nostamalla osingon verollista osaa (25 prosenttia). ”Näillä muutoksilla listaamattomien yhtiöiden verotus saataisiin toimivaksi. Järjestelmän perusrakennetta ei tarvitse lähteä muuttamaan”, sanoo VATT:n johtava tutkija Seppo Kari.
VATT: Investointihyvitys ei edistä talouskasvua tai puhdasta siirtymää toivotusti14.10.2024 15:17:22 EEST | Tiedote
Hallituksen esittämän suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksen kustannukset voivat nousta odotettua suuremmiksi, ja sen vaikutukset talouskasvuun ja päästövähennyksiin ovat epävarmoja. Hyvitys kohdistuisi ensisijaisesti suuriin yrityksiin ja jo suunnitteilla oleviin hankkeisiin, mikä heikentäisi uusien ja pienempien yritysten kilpailuasemaa suhteessa suuriin toimijoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme