Pirkanmaan ELY-keskus

Metsomäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nyt nähtävillä

Jaa

Eurowind Energy Oy:n Metsomäen tuulivoimahanke on edennyt ympäristövaikutusten arvioinnissa selostusvaiheeseen. Yleisötilaisuus järjestetään Kolhon koululla tiistaina 22.10.2024.

tuulivoimalaitos
Metsomäen tuulivoimahankkeesta pidetään yleisötilaisuus tiistaina 22.11. kello 17-19 Kolhon koululla Mänttä-Vilppulassa. Kuva: Unspalsh

Eurowind Energy Oy on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (Pirkanmaan ELY-keskus) Metsomäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus). Siinä hankkeesta vastaava on esittänyt tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä arvion hankkeen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Hankealue sijaitsee noin kaksi kilometriä Mänttä-Vilppulan Kolhon kylästä luoteeseen. Metsomäen tuulivoimahanke kattaa kokonaisuudessaan 950 hehtaarin alueen. Hankkeessa suunnitellaan enintään kahdeksan voimalan rakentamista. Voimaloiden yksikköteho tulisi olemaan 6,6 MW ja pyyhkäisykorkeus enintään 252 metriä. Hanke on suunniteltu liitettäväksi alueen pohjoispuolelle Keuruulla sijaitsevaan Virtain ja Petäjäveden väliseen 110 kV:n voimajohtolinjaan. YVA-menettelyn on tarkoitus edetä samanaikaisesti alueen osayleiskaavoituksen kanssa.

Arvioitaviin vaihtoehtoihin lisättiin muutos ohjelmavaiheen jälkeen

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

  • Vaihtoehto 0: Hanketta ei toteuteta.
  • Vaihtoehto VE1: Metsomäen hankealueelle rakennetaan enintään kahdeksan (8) tuulivoimalaa. Lisäksi tarkastellaan lievennyskeinona (VE1a) kahden voimalan rakentamatta jättämistä, jolloin voimaloita rakennettaisiin kuusi (6).

Pirkanmaan ELY-keskus esitti lausunnossaan, että kuulemispalautteen ja selvitysten pohjalta muodostettaisiin myös vähemmän voimaloita sisältävä vaihtoehto. Tämä muutos lisättiin ohjelmavaiheen jälkeen arvioitaviin vaihtoehtoihin alavaihtoehtona.

Sähkönsiirto suunnitellaan toteutettavaksi 110 kV:n ilmajohtona. Reitti alkaa hankealueen itäosaan rakennettavalta sähköasemalta, jonka yhteyteen toteutetaan myös akkuvarasto. Reitti kulkee Mänttä-Vilppulan ja Keuruun kaupunkien alueilla Haapamäen taajaman itäpuolella. Reitin yhteispituus on 12,1 kilometriä. Liittyminen verkkoon tapahtuu Sähkö-Virkeät Oy:n Petäjävesi-Virrat 110 kV voimajohdon varteen rakennettavalla sähköasemalla.

Yleisötilaisuus järjestetään Kolhon koululla

Ympäristövaikutusten arviointiselostusta ja kaavoitusta koskeva yhteinen yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 22.10.2024 kello 17–19 Kolhon koululla (ruokasalissa), osoitteessa Postitie 2, 35990 Kolho.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu kello 16.30 alkaen.

Mielipiteitä voi esittää 22.11.2024 asti

Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 22.11.2024 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/6680/2023).

Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen perusteltu päätelmä arviointiselostuksesta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

• Hankkeesta vastaava: Eurowind Energy Oy, Frans Duldin, fdu(at)eurowindenergy.com, puh.050 365 6545
• YVA-konsultti: Ecobio Oy, Masi Mailammi, etunimi.sukunimi(at)ecobio.fi, puh. 020 756 2300
• YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye