Kauppakamarikysely: Kolmasosa yrityksistä arvioi paikallisen sopimisen laajentamisen lisäävän rekrytointeja heidän yrityksessään

Jaa

Kauppakamarien tuoreen talouskyselyn mukaan 32,6 prosenttia yrityksistä kertoo paikallisen sopimisen laajentamisen lisäävän rekrytointeja heidän yrityksessään seuraavan viiden vuoden sisällä. Yli puolet vastaajista (56%) uskoo uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua yrityksissä yleensä pitkällä aikavälillä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Yrityksiltä kysyttiin, johtaako paikallisen sopimisen laajentaminen lisätyöntekijöiden palkkaamiseen omassa yrityksessä seuraavan viiden vuoden aikana. Kolmannes (32,6%) vastanneista arvioi uudistusten lisäävän tarvetta palkata lisää henkilöstöä. Reilu viisi prosenttia vastanneista yrityksistä kertoi uudistuksen lisäävän rekrytointia merkittävästi ja reilu 27 prosenttia jonkin verran. Noin 60 prosenttia arveli, ettei uudistus lisää rekrytointi heidän yrityksessään. 

”Paikallisen sopimisen laajentaminen antaa selvän piristysruiskeen työmarkkinoilla. Jos kolmasosa yrityksistä palkkaa edes yhden henkilön lisää, tarkoittaisi se kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Tämä on merkittävä muutos tulevan työllisyyden, talouskasvun ja yritysten menestyksen kannalta”, Romakkaniemi sanoo. 

Kauppakamarien jäsenyrityksille suunnatussa kyselyssä selvitettiin, miten uudistukset tulevat toteutuessaan vaikuttamaan yrityksiin. Kysely tehtiin 24-26.9. ja siihen vastasi noin 1500 yritystä eri puolilta Suomea. 

Yli puolet arvioi uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua 

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 56 prosenttia arvioi uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua yrityksissä yleensä pitkällä aikavälillä jonkin verran (48,3%) tai merkittävästi (7,3%). Neljänneksen mielestä uudistuksilla ei ole vaikutusta tuottavuuden kasvuun. 

Hallitus päätti laajentaa yleissitovien sopimusten paikallista sopimista koskemaan kaikkia yrityksiä työnantajan ja työntekijöiden järjestäytymisestä riippumatta sekä mahdollistaa työlainsäädännön mukaisten joustojen soveltamisen myös yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa nykyisten valtakunnallisten ohella. 

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan kyselyn tulokset kertovat, että hallituksen toimet paikallisen sopimisen laajentamisesta ovat erittäin toivottu muutos yrityksille. 

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 24-26.9.2024 ja siihen vastasi 1457 yritystä eri kokoista yritystä eri toimialoilta ympäri Suomen. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä ja siihen on voinut vastata vain yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: maastapoistumislaki Suomen taloudelle vahingollinen - huomisen hyvinvointiyhteiskuntaa ei ole ilman ihmisiä24.10.2024 10:16:37 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys niin kutsutusta kolmen kuukauden säännöstä on ristiriidassa työperäisen maahanmuuton tavoitteiden kanssa ja antaa täysin väärän signaalin Suomessa asuville osaajille. Se ei ole omiaan lisäämään osaajien kokemusta siitä, että he olisivat tänne tervetulleita. Väestön vanhetessa ja syntyvyyden supistuessa tähän ei kerta kaikkiaan olisi varaa. Suomen tulisi käyttää kaikki mahdollisuudet luodakseen etulyöntiasemaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa muihin maihin nähden toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Kauppakamarikysely: Pienissä yrityksissä tekoälyn ja teknologiakehityksen hyödyt jääneet vielä vähäisiksi17.10.2024 06:55:00 EEST | Tiedote

Suuryritykset ja keskisuuret yritykset ovat päässeet hyötymään teknologiakehityksen tuomia mahdollisuuksia selvästi pienempiä yrityksiä enemmän, selviää kauppakamareiden osaajakyselyssä. Tuottavuuskehityksen kannalta olisi kuitenkin oleellista saada pienet yritykset kehitykseen mukaan. Tämä edellyttää panostuksia jatkuvaan oppimiseen tekoälyn, digitaitojen ja automaatio-osaamisen saralla ja pienten yritysten huomioimista tässä omana kohderyhmänään.

Kiinteistömarkkinoilla nähtävissä piristymistä – puolet auktorisoiduista arvioijista sanoo markkinoiden vilkastuneen10.10.2024 13:25:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin auktorisoiduille kiinteistöarvioijille tekemän kyselyn mukaan kiinteistömarkkina on vilkastunut vuoden 2024 aikana hieman. Peräti 50 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioijista kertoi kiinteistömarkkinan elpyneen vuoden aikana, erityisesti elokuusta alkaen. Tämä on merkittävä muutos verrattuna viime vuoden kyselyyn, jossa vastaajat totesivat kiinteistömarkkinoiden hiljentyneen.

Kauppakamarikysely: Suhdannetilanteesta huolimatta osaajapula ei ole kadonnut - ammattiosaajista suurin pula10.10.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien kyselyn mukaan 45 prosentilla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta ja 59 prosenttia yrityksistä kertoo osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä. “Kyselyn vastausten perusteella on nähtävissä, että suhdannetilanteesta huolimatta yritysten osaajatarpeet eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka vuodentakaiseen kyselyyn nähden ne ovat hetkellisesti hieman hellittäneet,” toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye