SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Onneksi edes EU pitää Suomessa työntekijän puolta

Jaa

– Työelämäheikennysten synkkää syksyä piristää ensi vuoden alusta voimaan astuva lakimuutos, jolla voidaan vähentää EU:n maataloustukia yritykseltä, joka ei huolehdi työntekijöidensä työehdoista tai työsuojelusta asianmukaisesti. Onneksi EU-tasolta ohjataan taloudellisten seuraamusten avulla suojaamaan työntekijää, kun hallitus ei itse ole näissä asioissa aloitteellinen, huomauttaa maa- ja metsätalousvaliokunnan ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen, kansanedustaja Piritta Rantanen (sd).

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

EU:n kokonaan tai osittain rahoittamien maataloustukien saamiseen on tehty viime hallituskaudella käynnistettyjä uudistuksia. Hallitus on antanut esityksen laeiksi tiettyjä pinta-ala- ja eläinperusteisia tukia koskevien lakien muuttamisesta ja uudistusten on määrä astua voimaan 1.1.2025. Näistä merkittävin on nk. sosiaalinen ehdollisuus, joka ohjaa maatalouden työnantajia varmistamaan jo nyt voimassa olevien työsopimus- ja työsuojelulainsäädännön vaatimusten toteutuminen tukien menettämisen uhalla.

– Työnantajalle esitettävät sosiaalisen ehdollisuuden vaatimukset eivät ole meillä mitään uutta, vaan ne velvoittavat jo työnantajaa työturvallisuuslain, työaikalain, työtapaturma- ja ammattitautilain sekä työpaikan työsuojelun yhteistoiminnasta annetun lain nojalla. Kyse on näiden vaatimusten noudattamisesta. Esimerkiksi työehtojen osalta on huomioitava, että alan työehtosopimusta noudatetaan myös ulkomaisten työntekijöiden kanssa tehtävissä työsopimuksissa. Luottamukseen perustuvan ilmapiirin luominen vakauttaa myös työympäristöä, jolloin työturvallisuus kasvaa, kun mahdollisten väärinymmärrysten sijaan voidaan keskittyä itse työtehtävään, Rantanen kuvailee.

– Työsuojelun osalta on varmistettava, että muun muassa lakisääteinen työterveyshuolto ja vakuutukset on järjestetty asianmukaisesti ja että työvälineet ovat ehjät ja toimintakunnossa.

Sosiaaliseen ehdollisuuteen kuuluvien vaatimusten täyttymistä tarkastellaan työsuojelutarkastusten yhteydessä. Jos työsopimus- tai työsuojelulainsäädännön laiminlyöntejä havaitaan eikä työnantaja kehotuksesta huolimatta korjaa puutteita ohjeistetulla tavalla ja annetussa määräajassa, voidaan työnantajalle EU:n kokonaan tai osittain rahoittamaa maataloustukea periä takaisin.

– Työturvallisuuden tärkeyttä on järkevää korostaa taloudellisella ohjauksella, sillä maatalous on yksi Suomen vaarallisimmista toimialoista. Kuolemaan johtaneista työtapaturmista lähes puolet tapahtuu maataloudessa, Rantanen toteaa.

Aluehallintovirastot toivat yhteislausunnossaan esiin, että työperäinen hyväksikäyttö ja muut työelämän yhteiskunnan kustannuksia lisäävät lieveilmiöt, jopa rikoksetkin, ovat maa- ja metsätaloudessa arkipäiväisiä.

– On täysin käsittämätöntä, että työnantaja voi samaan aikaan sekä aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia että saada toimintaansa tukea. Olisi syytä selvittää sosiaalisen ehdollisuuden tuomista myös kansallisiin maataloustukiimme. Kyse ei ole vain Suomen sisäisestä asiasta, vaan yhteisesti sovittujen vaatimusten voi nähdä vievän maataloutta koko EU:n alueella työntekijän kannalta reilumpaan suuntaan. Suomella voi olla ilmastonmuutoksen takia jatkossa suurempi merkitys ruoantuottajana, joten on suomalaisenkin maataloustuottajan etu, että tuotannon vastuullisuuteen puututaan vaikuttavilla keinoilla, Rantanen päättää.

Yhteyshenkilöt

Piritta RantanenKansanedustaja, eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Puh:050 545 1123

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen elämään Suomessa17.10.2024 14:16:23 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen lasten kurinpitomatkoista vanhempien lähtömaihin. Kysymyksessä nostetaan esille syyskuussa julkaistu oikeusministeriön rahoittama raportti, jota varten oli selvitetty kurinpitomatkalle lähetettyjen lasten ja nuorten kokemuksia. Myös Yle julkaisi MOT-ohjelman ”Kunnian vuoksi kadonneet” kurinpitomatkoista tällä viikolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye