Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin

Jaa

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.

Copyright (c) 2024 Shutterstock.

Synteettisiä, öljypohjaisia polymeerejä käytetään edelleen laajasti erilaisissa pakkaus- ja liimasovelluksissa. COCOBIN-hankkeen tavoitteena on pienentää dispersiopäällysteiden, sideaineiden ja liimojen hiilijalanjälkeä, parantaa niiden kierrätettävyyttä ja vähentää jätettä kehittämällä biopohjaisia monikomponenttimateriaaleja. Hankkeessa selvitetään ja pilotoidaan erilaisten luonnon vahojen ja polyestereiden hyödyntämistä yhdessä selluloosa- ja hemiselluloosamateriaalien kanssa kuitupakkausten ja -kankaiden päällysteisiin ja erilaisiin liimoihin. Hanke keskittyy erityisesti biopohjaisten dispersiopäällysteiden ja liimojen toimintaan ja ominaisuuksiin sekä raaka-aineiden saatavuuteen ja kustannustasoon liittyviin haasteisiin, jotka rajoittavat edelleen biopohjaisten materiaalien laajamittaista käyttöä. Lisäksi hankkeessa selvitetään uusien materiaalien elinkaari- ja ympäristövaikutuksia. Projektin tieteellinen johtaja, professori Henrikki Liimatainen, toteaa: "Hankkeen tärkeänä tavoitteena on yhdistää erilaisia, laajasti saatavilla oleviin raaka-aineisiin perustuvia biomateriaaleja kuten vahoja ja biopohjaisia uutteita selluloosa- ja hemiselluloosamateriaaleihin, niin että kehitettävät formulaatiot ovat sekä teknisesti toimivia, ympäristön kannalta kestäviä ja kustannustehokkaita.”   

COCOBIN-hankkeessa ovat mukana yrityspartnereina KCL, Metsä Board, Mirka, UPM, Valmet, Kemira, CH-Polymers ja CH-Bioforce, jotka kehittävät teollisia prosesseja ja käyttökohteita uusille, biopohjaisille materiaaleille yhteistyössä Oulun yliopiston, Tampereen yliopiston, Itä-Suomen yliopiston, LUT-yliopiston, VTT:n, Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Åbo Akademin kanssa. Yritykset edustavat koko arvoketjua biopohjaisista raaka-ainetoimittajista pakkauspaperin ja -kartongin valmistajiin, kemikaalien, polymeeridispersioiden ja sideaineiden sekä liimojen ja hiontatuotteiden valmistajiin sekä prosessiteknologian ja koneiden toimittajiin. ”Teollisuuden koko arvoketjun on oltava mukana edistämässä siirtymää biopohjaisiin ja energiatehokkaisiin tuotteisiin ja prosesseihin, Valmet on laite- ja automaatiovalmistajana merkittävässä roolissa edistämässä tätä kehitystä COCOBIN projektin kautta,” toteaa projektin ohjausryhmän puheenjohtaja, kehityspäällikkö Olli Tuovinen Valmetilta.  

Tutkimusorganisaatiot tekevät projektissa laajaa kansainvälistä yhteistyötä muiden tutkimusryhmien kanssa. Projektivalmistelua on tukenut kestävää kehitystä edistävän, avoimen innovaatiotoiminnan kehitysyhtiö CLIC Innovation. Projekti on mukana Business Finland:n kolmessa Veturi-ohjelmassa: Valmetin Beyond Circularity, Mirkan Shape ja Metsä Board:n ExpandFibre -ohjelmissa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

About us

CLIC Innovation is an open innovation cluster with the mission of facilitating creation of breakthrough solutions in bioeconomy, circular economy and energy systems. We address systemic challenges, that arise from the scarcity of natural resources and drive green system transition.

We build, coordinate and manage RDI collaboration to construct sustainable systemic solutions, which are beyond the resources of individual operators. 

We drive the sustainability transition with our open innovation expertise and impact tools. Through collaborative RDI projects and ecosystems we combine diverse perspectives and build our collective knowledge.

We are not-for-profit SME organization based in Helsinki, Finland and are owned by leading international companies and Finnish research organizations committed to create sustainable solutions for the world.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy

Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla30.1.2024 08:30:00 EET | Tiedote

EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye