Rahahuolet ja velkaantuminen kuormittavat – teemachat tarjoaa keskusteluapua
Pitkittyneet taloudelliset haasteet, ylivelkaantuminen ja pienituloisuus kuormittavat yhä useamman perheen arkea ja mielenterveyttä. MIELI ry kokeilee teemachattia yhdessä Takuusäätiön kanssa, jotta yhä useampi hakisi taloushuoliinsa apua ja tukea.
Leikkaukset sosiaaliturvassa, haastava työllisyystilanne ja elinkustannusten nousu vaikuttavat yhä useamman perheen taloustilanteeseen. Ylivelkaantuneisuuden yleisyydestä kertoo se, että ulosotossa on noin puoli miljoonaa suomalaista. Lisäksi nykyinen kulutuskulttuuri kannustaa hyvin vahvasti kuluttamaan, ja jopa velkaantumaan.
Velkaantuminen ja taloudelliset haasteet aiheuttavat paljon tunteita perheissä: häpeää, pelkoa selviytymisestä ja ulkopuolisuuden tunteita. Se, miten näitä tunteita osataan käsitellä ei ole itsestään selvää perheille, mutta ei myöskään avuntarjoajille.
”Velkaantuneet ja taloushuolia kokevat perheelliset toivoisivat eniten, että avuntarjoajat kohtaisivat heidät ihmisinä kaikkine tunteineen eikä vain talousasioiden hoitamisen kautta. Tämä on käynyt selvästi ilmi sekä tekemästämme selvityksestä että hankkeen aikana käydyistä keskusteluista”, kertoo Janette Vesterinen MIELI ry:n ylivelkaantuneiden perheiden mielenterveyden edistämisen hankkeesta YLVA:sta.
Velkaantumiseen ja taloushuoliin olisi saatava nykyistä kokonaisvaltaisempaa tukea ja apua, jossa myös mielenterveyden haasteet otettaisiin huomioon, koska mielenterveyden ja taloudellisen toimeentulon välinen yhteys on kiistaton. Pitkittyneet taloudelliset vaikeudet vaikuttavat elämään ja mielenterveyteen.
Pahimmillaan rahaan liittyvä stressi voi johtaa mielenterveyden häiriöön. Taloudellinen hyvinvointi taas on mielenterveyttä suojaavaa tekijä, joka lisää turvallisuuden tunnetta ja kokemusta oman elämän hallinnasta.
MIELI ry:n ja Takuusäätiön teemachatit
Taloudelliset haasteet tulevat esiin myös muissa MIELI ry:n kriisitoiminnoissa, vaikka eivät usein olekaan ensisijainen syy hakea keskusteluapua esimerkiksi Kriisipuhelimesta. Keskustelujen edetessä ilmenee usein myös taloudellisia huolia, joiden taustalla on erokriisejä, mielenterveyden ongelmia, työkyvyttömyyttä ja riippuvuusongelmia. Myös huono yleinen taloustilanne puhuttaa ja ahdistaa monia soittajia.
MIELI ry ja Takuusäätiö järjestävät yhdessä teemachatit ilta-aikaan to 7.11. ja to 14.11. klo 21–00. Erikoisaikaan toteutettavissa chateissä voi käsitellä luottamuksellisesti velkoihin ja taloushuoliin liittyviä murheita. Tarvittaessa chatistä ohjataan myös eteenpäin talousasioita järjestäviin auttaviin palveluihin.
Jos velka valvottaa -teemachat rahahuolista 7.11. klo 21-00 - MIELI ry
Jos velka valvottaa -teemachat rahahuolista 14.11. klo 21-00 - MIELI ry
Jos velka valvottaa – kampanja kehottaa hakemaan tukea perheen taloushuoliin
MIELI ry :n Jos velka valvottaa -kampanja kannustaa hakemaan apua, jotta yhä useampi uskaltaisi ja lähtisi hakemaan apua ja tukea taloushuoliinsa. Kampanjamateriaaleja voi tiedustella MIELI ry:stä.
MIELI ry:n ylivelkaantuneiden perheiden mielenterveyttä ja hyvää arkea vahvistava YLVA-hanke (2022–25) lisää perheitä kohtaavien ammattilaisten mielenterveysosaamista ja on kerännyt tietoa vanhempien kokemuksista ja avuntarpeesta.
Selvitys ylivelkaantumisen vaikutuksista lapsiperheiden arkeen ja mielenterveyteen 2023
Ja lisätietoa YLVA-hankkeen politiikkasuosituksesta (elokuu 2024)
Tiedote politiikkasuosituksesta
Lisätietoja:
www.mieli.fi/rahahuolet
MIELI ry:n viestintä
Jutta Kajander
+358408014429
jutta.kajander@mieli.fi
MIELI ry, YLVA (Ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen) -hanke
Janette Vesterinen
Projektipäällikkö
+358 40 489 0826
etunimi.sukunimi@mieli.fi
MIELI ry, YLVA (Ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen) -hanke
Minna Magnusson
Asiantuntija
+358 40 351 5486
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry:n tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa 202514.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Psyykkinen hyvinvointi Suomessa on heikentynyt merkittävästi. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveydessä muutos on niin hälyttävä, että voidaan puhua mielenterveyskriisistä. Mielenterveyden häiriöt tulevat Suomelle kalliiksi. OECD laski jo ennen pandemiaa hintalapuksi 11 miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy palveluista, sosiaaliturvamenoista ja tuottavuuden laskusta johtuvista menetyksistä. Hyvinvointialueet joutuvat kantamaan vastuun palveluiden lisääntyvistä kustannuksista. Kunnissa mielenterveyden haasteet näkyvät esimerkiksi veromenetyksinä.
12 järjestön yhteinen kannanotto: Sote-järjestöiltä leikataan vaikutuksia arvioimatta19.9.2024 09:18:59 EEST | Tiedote
Ehdotus sote-järjestöjen avustusleikkausten toteuttamisesta rapauttaa merkittävästi järjestöjen vaikuttavaa auttamistyötä. Sote-järjestöjen valtionavustusleikkaukset on peruttava tai vähintään kohtuullistettava.
Finlands självmordstal fortfarande de dystraste i Norden5.9.2024 15:11:50 EEST | Tiedote
I Finland begås ungefär 750 självmord varje år, vilket är mer än tre gånger fler än antalet dödsfall i trafiken. Med rätt åtgärder kan mängden självmord minskas.
Suomen itsemurhaluvut edelleen Pohjoismaiden synkimmät4.9.2024 07:14:07 EEST | Tiedote
Suomessa tehdään vuosittain noin 750 itsemurhaa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin tieliikennekuolemia. Oikeilla toimilla itsemurhia pystytään vähentämään.
Hyvinvointialueiden kesäruuhka valuu MIELI ry:n kriisityöhön29.8.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Julkisen sektorin kesäloma-aika näkyi jälleen avun tarvitsijoiden suurena määränä MIELI Kriisipuhelimessa ja Kriisikeskuksissa eri puolilla Suomea. Yhteydenottajien tilanteet ovat entistä vaikeampia. Jopa akuutisti itsemurhaa yrittäneitä käännytetään päivystyksistä ja neuvotaan ottamaan yhteyttä järjestön kriisiapuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme