Kestävää ja aktivoivaa kaupunkikehitystä ihmistä varten

Jaa

Miten voisit vaikuttaa urbaanin asuinalueesi viihtyvyyteen ja toimivuuteen? Penkit, roskikset, katokset, pyörätelineet ja leikkikentät ovat osa elinvoimaista ja kestävää kaupunkikuvaa, ja asukkaita voidaan osallistaa niiden hankintoihin. Eurooppalaisessa MULTIGINATION-hankkeessa pilotoidaan uudenlainen markkinapaikka, jonne yritykset voivat viedä kaupunkielämää edistävät tuotteensa hankinnoista päättäville. Asukkaat voivat ehdottaa tuotteita markkinapaikalle ja kommentoida niiden toiminnallisuutta.

Kolme henkilöä droonilaboratoriossa, taustalla drooni.
Risto Hyväri Lentola Logisticsilta (vas.) esittelee kaupunkikuljetuksia varten kehitettyä droonia Tampeeen ammattikorkeakoulun Petri Pohjolalle ja Hanna-Greta Puurtiselle. MULTIGINATION-hankkeen living lab -kokeiluihin sisältyvät droonien lisäksi myös kaupunkipyörien asemat, säilytystelineet ja kierrätyksen älykeskus. Hanna Ylli

Julkisia tiloja ja katuja voidaan tehdä entistä eloisimmiksi, houkuttelevammiksi ja kestävämmiksi naapurustoiksi kaupunkilaisten, yritysten ja kaupunkien yhteistyöllä. Kaupunkilaisilta tuleekin usein hyviä aloitteita kaupunkien päättäjille.

15 minuutin kaupungeissa kaikki on lähellä

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on mukana kansainvälisessä MULTIGINATION-hankkeessa, jonka teema liittyy 15 minuutin kaupunki -konseptiin.

– 15 minuutin kaupunki -konseptissa pyritään tekemään kaupungeista asuttavampia. Vastaamme tähän kehittämällä alustan, jolla tuodaan näkyväksi tuotteita, joiden avulla entistä parempi kaupunkiasuminen voi toteutua. Kytkemme asukkaat näiden tuotteiden valintaprosessiin. Menemme siihen maailmaan, jossa kuntien ja kaupunkien hankintaprosessit ovat aiemmin olleet suljettuja, kertoo projektipäällikkö Petri Pohjola.

Valtioiden rajat ylittävässä markkinapaikassa asukkaiden ehdotusten ja mielipiteiden huomioiminen helpottuvat, ja samalla yrityksille avautuu uusia mahdollisuuksia tuotteidensa ja palveluidensa vientiin uusille markkina-alueille.

Alustalla asukas pääsee sijoittamaan tuotteita kartta- ja kuvantamissovelluksella omaan lähiympäristöönsä. Useamman kansalaisen valinnat ja ehdotukset tulevat näkyviin ja niitä voi kommentoida. Sovelluksessa on myös joukkorahoitusmahdollisuus.

TAMK tutkii erityisesti 15 minuutin kaupunki -konseptin vaatimuksia yrityksille ja sitä, miten markkinapaikka eri kohdemaissa toimii ja miten siihen suhtaudutaan. Markkinapaikkasovellus yhdistää geokarttoja, valokuvia ja kaupunkilaisten mielipiteitä ruohonjuuritasolta hankinnoista päättäville asti.

Living lab –kokeilut tuovat ratkaisut lähelle asukkaita

Tamkilaiset tekevät paikallisia living lab -kokeiluja yritysten kanssa. Hankkeeseen osallistuu kolme suomalaisyritystä; kaupunkilogistisia ratkaisuja kuten ilmailua ja drooneja hyödyntävä Lentola Logistics, älyroska-astioistaan ja muista kaupunkiasumista helpottavista tuotteistaan tunnettu Lehtovuori Oy sekä kierrätyksestä, lajittelusta ja jätteenkeräyksestä huolehtiva Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Tavoitteena on laajentaa tuotteitaan markkinapaikalle tuovien ja kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia etsivien suomalaisten yritysten joukkoa.

– Droonien ja ilmailun myötä tämä 15 minuutin kaupunki -ajattelu avartuu aika paljon laajemmalle kuin perinteisin menetelmin jakelu. Living lab -kokeiluihin sisältyvät myös esimerkiksi kaupunkipyörien asemat, säilytystelineet ja kierrätyksen älykeskus, Pohjola toteaa.

MULTIGINATION-hankkeen rahoittaa Business Finland EU:n Driving Urban Transition (DUT) -ohjelmasta (2024–2026). Hankkeen kansainväliset kumppanit tulevat Sveitsistä ja Turkista. Lisäksi yhteistyöhön osallistuu joukko kansainvälisiä yhteistyökumppaneita mm. Italiasta ja Espanjasta.

Vieraile hankkeen verkkosivuilla: MULTIGINATION | Multiplicative Imagination of Citizens and Stakeholders towards the 15-minutes City -tutkimushanke | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

Lisätiedot:

Petri Pohjola
MULTIGINATION-hankkeen projektipäällikkö
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3, 33520 Tampere
petri.pohjola@tuni.fi, 050 592 7460

Avainsanat

Kuvat

Kolme henkilöä droonilaboratoriossa, taustalla drooni.
Risto Hyväri Lentola Logisticsilta (vas.) esittelee kaupunkikuljetuksia varten kehitettyä droonia Tampeeen ammattikorkeakoulun Petri Pohjolalle ja Hanna-Greta Puurtiselle. MULTIGINATION-hankkeen living lab -kokeiluihin sisältyvät droonien lisäksi myös kaupunkipyörien asemat, säilytystelineet ja kierrätyksen älykeskus.
Hanna Ylli
Lataa

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Opettajaksi Suomeen – ulkomailla opettajiksi valmistuneet täydentävät opintojaan TAMKissa7.11.2024 14:37:10 EET | Tiedote

Ulkomailla opettajankoulutuksen suorittaneille on nyt tarjolla joustava koulutusmahdollisuus, jossa opiskelijat tekevät yksilöllisen opintosuunnitelman mukaan täydentävät opettajaopinnot. Näin he saavat pätevyyden myös Suomessa. Toteutus tapahtuu Opetushallituksen tekemien yksilöllisten rinnastamispäätösten mukaan – eli jokainen opiskelija tekee täydentävät opinnot päätöksen mukaisesti.

Sairaanhoitajaksi Suomessa – ensimmäiset osaamistaan täydentävät sairaanhoitajat valmistumassa31.10.2024 09:42:06 EET | Tiedote

Vuonna 2022 alkaneen Sairaanhoitajaksi Suomessa -hankkeen tarkoituksena on täydentää EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden sairaanhoitajan tutkinto vastaamaan suomalaista sairaanhoitajan tutkintoa. Vuonna 2023 valittiin 125 osaamistaan täydentävää sairaanhoitajaa viiteen eri ammattikorkeakouluun: Laureaan, Tampereen ammattikorkeakouluun, Turun ammattikorkeakouluun, Savonia-ammattikorkeakouluun ja Oulun ammattikorkeakouluun. TAMKiin opiskelijoita valittiin yhteensä 21.

Ei päivää ilman kuitukankaita – miksi kestävät kuitukankaat ovat seuraava iso juttu?23.10.2024 09:54:36 EEST | Tiedote

Kertakäyttöisistä kuitukankaista valmistetut tuotteet ovat läsnä arjessamme aamusta iltaan ja yöhön. Kuitukangasteollisuuteen liittyy kuitenkin maailmanlaajuisia ja kasvavia kestävyysongelmia. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), VTT ja Aalto-yliopisto ovat innovoineet kestävämpiä kuitukangasratkaisuja ja tutkineet aihetta SUSTAFIT-hankkeessa yhdessä 17 yrityksen kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye