Sairaanhoitajaksi Suomessa – ensimmäiset osaamistaan täydentävät sairaanhoitajat valmistumassa
Vuonna 2022 alkaneen Sairaanhoitajaksi Suomessa -hankkeen tarkoituksena on täydentää EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden sairaanhoitajan tutkinto vastaamaan suomalaista sairaanhoitajan tutkintoa. Vuonna 2023 valittiin 125 osaamistaan täydentävää sairaanhoitajaa viiteen eri ammattikorkeakouluun: Laureaan, Tampereen ammattikorkeakouluun, Turun ammattikorkeakouluun, Savonia-ammattikorkeakouluun ja Oulun ammattikorkeakouluun. TAMKiin opiskelijoita valittiin yhteensä 21.
Hankkeen projektipäällikkö Johanna Kangaspunta TAMKilta kertoo, että hanke on tärkeä, sillä osaamistaan täydentämällä opiskelijoilla on mahdollisuus vastata terveydenhuollon hoitajapulaan.
– On tärkeää, että koulutettu ja osaava sairaanhoitaja pääsee osaamistaan vastaavaan työhön. Ei ole tarkoituksenmukaista, että heitä koulutetaan esimerkiksi hoiva-avustajiksi tai lähihoitajaksi. Ei ole myöskään hyödyllistä, että he suorittaisivat koko tutkinnon, koska heillä on jo sairaanhoitajan tutkinto, Kangaspunta täsmentää.
Koulutus on räätälöity opiskelijakohtaisesti. Kangaspunnan mukaan täydentävät opinnot koostuvat kaikille yhteisistä opinnoista, jotka ovat Valviran määräämiä. Muut opinnot suunnitellaan osaamisen arvioinnin perusteella, joten opintoihin sisältyy vähintään yksi käytännön harjoittelu. Myös suomen kielen osaamisen kohdalla opetus räätälöidään. Vaatimuksena opiskelijoille on ollut jo hakuvaiheessa minimitaso A2.2, ja koulutuksen lopuksi opiskelijan kielitaito vastaa Valviran määräämää B1-tasoa. Koulutus järjestetään ensisijaisesti suomeksi, mutta tarvittaessa englanti toimii tukikielenä.
– Suomen kielen opintoja on integroitu kaikkeen opetukseen, simulaatioihin, työpajoihin ja harjoitteluihin, jotta suomen kielen osaaminen kehittyisi riittävälle ammatilliselle tasolle, Kangaspunta kertoo.
Kansainvälisyys hankkeen ytimessä
Hankkeessa on tällä hetkellä mukana opiskelijoita Ukrainasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Venäjältä, Thaimaasta, Ugandasta, Nepalista, Keniasta, Ghanasta, Filippiineiltä ja Bulgariasta. Kaikilla opiskelijoilla on muualla suoritettu Diploma tai Bachelor -tasoinen sairaanhoitajan tutkinto. Osalla opiskelijoista on lisäksi erikoistumisopintoja sekä Masters-tason opintoja. Työkokemusta opiskelijoilla on laajalti erilaisista yksiköistä, kuten poliklinikoilta, mielenterveystyön yksiköstä, teho-osastolta ja vuodeosastolta.
Ensimmäinen koulutuksesta valmistunut opiskelija Anka Levenova kertoo, että haasteellista koulutuksen alussa oli se, että terveydenhuoltojärjestelmä ja terveydenhoitolaitokset olivat erilaisia kuin mihin hän oli tottunut. Tällä hetkellä Levenova työskentelee Kanta-Hämeen keskussairaalassa anestesiahoitajana. Hänen aikomuksensa on työskennellä anestesiahoitajana jatkossakin, sillä hän pitää työstään paljon.
Opiskelija Valeriia Fetisova kertoo, että hän halusi opiskella sairaanhoitajaksi kotimaassaan Ukrainassa, koska hänen äitinsä oli myös sairaanhoitaja. Saavuttuaan Ukrainasta Suomeen, hän päätti jatkaa ammattiaan ja hakeutui koulutukseen, koska piti sitä hienona mahdollisuutena.
– Valitsin tämän koulutuksen, koska haluan nyt työskennellä täällä Suomessa. Pidin tästä koulutuksesta, koska harjoittelua oli paljon ja opettajat auttoivat meitä ymmärtämään suomalaista työkulttuuria. Työharjoittelu Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa oli myös mukava ja hyödyllinen kokemus. Tulevaisuudessa haluan työskennellä anestesiahoitajana, Fetisova kertoo.
Sairaanhoitajaksi Suomessa -hankkeen idea on saanut jatkoa. Vastaava valtakunnallinen SAILA-hanke on jo käynnistynyt, ja sen tarkoituksena tuottaa pysyvä malli sairaanhoitajien täydennyskoulutuksesta ammattikorkeakouluihin. Hankkeessa on mukana kaikki Suomen ammattikorkeakoulut.
Sairaanhoitajaksi Suomessa -hanke on käynnissä 1.8.2022–31.12.2024. Hanke saa rahoitusta Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskukselta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna KangaspuntaProjektipäällikköTampereen ammattikorkeakoulu
Puh:+358 46 920 6868johanna.kangaspunta@tuni.fiKuvat
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Mitä ja miten TAMKissa voi opiskella? Jatkoon!-päivä tarjoaa vastauksia21.11.2024 10:11:02 EET | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun Jatkoon!-päivässä 4.12.2024 kaikilla jatko-opinnoista kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä tutustumaan TAMKiin ja sen erilaisiin oppimisympäristöihin, esittää kysymyksiä ja jutella matalalla kynnyksellä kiinnostavien tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden sekä opinto-ohjaajien kanssa.
Kaikkien aikojen joulukonsertti on takuuvarma joulutunnelman nostattaja18.11.2024 09:20:35 EET | Tiedote
TAMKin Kaikkien aikojen joulukonsertti täyttää Tampereen tuomiokirkon jälleen tutuilla, rakkailla joululauluilla ja nuorten taitureiden raikkailla tulkinnoilla keskiviikkona 27.11. kello 18.
Opettajaksi Suomeen – ulkomailla opettajiksi valmistuneet täydentävät opintojaan TAMKissa7.11.2024 14:37:10 EET | Tiedote
Ulkomailla opettajankoulutuksen suorittaneille on nyt tarjolla joustava koulutusmahdollisuus, jossa opiskelijat tekevät yksilöllisen opintosuunnitelman mukaan täydentävät opettajaopinnot. Näin he saavat pätevyyden myös Suomessa. Toteutus tapahtuu Opetushallituksen tekemien yksilöllisten rinnastamispäätösten mukaan – eli jokainen opiskelija tekee täydentävät opinnot päätöksen mukaisesti.
Kestävää ja aktivoivaa kaupunkikehitystä ihmistä varten29.10.2024 12:16:40 EET | Tiedote
Miten voisit vaikuttaa urbaanin asuinalueesi viihtyvyyteen ja toimivuuteen? Penkit, roskikset, katokset, pyörätelineet ja leikkikentät ovat osa elinvoimaista ja kestävää kaupunkikuvaa, ja asukkaita voidaan osallistaa niiden hankintoihin. Eurooppalaisessa MULTIGINATION-hankkeessa pilotoidaan uudenlainen markkinapaikka, jonne yritykset voivat viedä kaupunkielämää edistävät tuotteensa hankinnoista päättäville. Asukkaat voivat ehdottaa tuotteita markkinapaikalle ja kommentoida niiden toiminnallisuutta.
Ei päivää ilman kuitukankaita – miksi kestävät kuitukankaat ovat seuraava iso juttu?23.10.2024 09:54:36 EEST | Tiedote
Kertakäyttöisistä kuitukankaista valmistetut tuotteet ovat läsnä arjessamme aamusta iltaan ja yöhön. Kuitukangasteollisuuteen liittyy kuitenkin maailmanlaajuisia ja kasvavia kestävyysongelmia. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), VTT ja Aalto-yliopisto ovat innovoineet kestävämpiä kuitukangasratkaisuja ja tutkineet aihetta SUSTAFIT-hankkeessa yhdessä 17 yrityksen kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme