Kangaslammin tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy
Pohjan Voima Oy:n omistama hankeyhtiö Kangaslammin Energia Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkovoimahankkeen rakentamista sekä hankkeeseen liittyvää voimajohtoa Parkanon ja Ikaalisten kaupunkien alueelle.
Pohjan voima Oy on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) ympäristövaikutusten arviointiohjelman Kangaslammin tuuli- ja aurinkovoimahankkeesta. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta.
Hankealue sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa noin kolme kilometriä Parkanon keskustaajamasta länteen. Hankealue sijoittuu pääosin Parkanon kaupungin alueelle, mutta hankealueen eteläosassa sijaitsee myös Ikaalisten kaupunkiin kuuluva hallinnollinen alue. Hankealue on kooltaan noin 3 000 hehtaaria, josta Parkanon kaupungin alueella on noin 2 800 hehtaaria ja Ikaalisten kaupungin alueella noin 200 hehtaaria. Hankealue on suurelta osin ojitettua suota ja talousmetsää.
Hankealueelle suunnitellaan enintään 20 uuden tuulivoimalan rakentamista. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on korkeimmillaan 300 metriä ja yksikköteho maksimissaan 12 MW. Hankealueelle on suunniteltu sijoitettavaksi myös aurinkovoimaa. Alustavia aurinkovoima-alueita on tunnistettu yhteensä noin 413 hehtaaria. Aurinkovoimaloiden kokonaistehoksi arvioidaan enimmillään noin 300 MW. Sähkönsiirron liityntää varten rakennetaan vaihtoehdosta riippuen 11−27 kilometriä pitkä 110 kV tai 400 kV ilmajohto Fingrid Oyj:n suunnitteilla olevaan Kristiinankaupungin ja Nokian väliseen voimajohtolinjaan Kuivasjärvellä tai Luomankulmalla, tai Caruna Oy:n Teiharju-Parkano -voimajohtolinjaan Paununperällä. Kaikki sähkönsiirron reittivaihtoehdot sijoittuvat Parkanon ja Ikaalisten alueille.
Suurimmassa hankevaihtoehdossa rakennettaisiin 20 tuulivoimalaa
Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan tuulivoiman osalta seuraavia vaihtoehtoja:
- Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta.
- Vaihtoehto VE1: Hankealueelle rakennetaan enintään 20 uutta tuulivoimalaa.
- Vaihtoehto VE2: Hankealueelle rakennetaan enintään 15 uutta tuulivoimalaa.
- Vaihtoehto VE3: Hankealueelle rakennetaan enintään 8 uutta tuulivoimalaa.
Aurinkovoiman osalta tarkastellaan alustavasti seuraavia vaihtoehtoja:
- Vaihtoehto AVE0: Tuulivoimaloiden lisäksi ei toteuteta aurinkovoimaa.
- Vaihtoehto AVE1: Hankealueelle toteutetaan noin 413 hehtaaria aurinkovoima-alueita.
Tuulivoimapuiston liittämiseksi valtakunnan sähköverkkoon tarkastellaan alustavasti kolmea toteutusvaihtoehtoa:
- Vaihtoehto 1 (SVE1): Hankealueelle rakennetaan sähköasema. Sähkön siirtämiseksi rakennetaan uusi noin 27 kilometriä pitkä 110 kV:n tai 400 kV:n ilmajohto hankealueelta pohjoiseen. Voimajohto kiertää Majajärven sen pohjoispuolelta ja kääntyy kohti koillista. Voimajohto sijoittuu Pitkäjärven ja Nivusjärven väliin, jonka jälkeen kääntyy kohti pohjoista. Kuivasjärven kylän alueella voimajohto kääntyy kohti itää ja ylittää Vaasantien. Hanke liittyy kantaverkkoon Fingrid Oyj:n suunnitteleman Kristiinankaupungin ja Nokian välisen voimajohtohankkeen uudelle sähköasemalle Parkanon pohjoisella suunnittelualueella.
- Vaihtoehto 2 (SVE2): Hankealueelle rakennetaan sähköasema. Sähkön siirtämiseksi rakennetaan uusi noin 18 kilometriä pitkä 110 kV:n tai 400 kV:n ilmajohto hankealueelta itään. Hankealueelta voimajohto kaartaa kohti pohjoista. Vuorijärven kohdalla voimajohto kääntyy kohti itää. Voimajohto kiertää Parkanon taajaman sen pohjoispuolelta. Hanke liittyy kantaverkkoon Fingrid Oyj:n suunnitteleman Kristiinankaupungin ja Nokian välisen voimajohtohankkeen uudelle sähköasemalle Parkanon eteläisellä suunnittelualueella.
- Vaihtoehto 3 (SVE3): Hankealueelle rakennetaan sähköasema. Sähkön siirtämiseksi rakennetaan uusi noin 11 kilometriä pitkä 110 kV:n ilmajohto hankealueelta kaakkoon. Voimajohto ylittää Porintien ja kulkee kohti koillista Tampereentiehen asti. Hanke liittyy sähköverkkoon Leppäkosken sähkö Oy:n Paununperän sähköasemalla Caruna Oy:n Teiharju-Parkano 110 kV voimajohtoon.
Tutustu arviointiohjelmaan
Arviointiohjelma on nähtävillä 30.10.–28.11.2024 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/Kangaslammin-tuuli-ja-aurinkovoimahanke-YVA.
Arviointiohjelmasta on painettu versio tutustumista varten seuraavissa toimipaikoissa aukiolojen mukaan:
- Parkanon kaupungintalo, Parkanontie 37, Parkano
- Parkanon kaupunginkirjasto, Parkanontie 57, Parkano
- Ikaalisten tekniset palvelut, Kolmen airon katu 3, Ikaalinen
- Ikaalisten kaupunginkirjasto, Poppelikatu 10, Ikaalinen
- Pirkanmaan ELY-keskus, Yliopistonkatu 38 (Attila), Tampere
Vaikuta hankkeeseen esittämällä mielipiteesi
Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 28.11.2024 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/3055/2024).
Ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa ja kaavoitusta koskevat yhteiset yleisötilaisuudet järjestetään keskiviikkona 13.11.2024 klo 17.00–19.00 Ikaalisissa (Altin sali, Eino Salmelaisen katu 20, Ikaalinen) ja torstaina 14.11.2024 klo 17.00–19.00 Parkanossa (Parkanon kaupungintalon valtuustosali, Parkanontie 37, Parkano). Yleisötilaisuuksiin on mahdollista osallistua myös etäyhteyden välityksellä. Osallistumislinkit julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/Kangaslammin-tuuli-ja-aurinkovoimahanke-YVA.
Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunto arviointiohjelmasta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankkeesta vastaava: Pohjan Voima Oy (Kangaslammin Energia Oy), Sami Merelä, sami.merela(at)pohjanvoima.fi, puh. +358 50 911 8369
YVA-Konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy, Kaisa Annala, etunimi.sukunimi(at)fcg.fi, puh. +358 50 574 4755
YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, Elina Paulus, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. +358 295 036 251
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Työllisyyskatsaus │ Työttömien määrä jatkoi kasvuaan Pirkanmaalla marraskuussa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 28 964 henkilöä, joka on 4 235 henkilöä enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli marraskuussa 11,2 prosenttia. Maakuntavertailussa Pirkanmaan työttömyys kasvoi jälleen eniten. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut marraskuussa sekä vuosi- että kuukausitasolla vertailtaessa.
Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote
Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.
Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote
EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.
Pirkanmaan ELY-keskus: Lempäälän Sääksjärven osayleiskaavan hyväksymisessä on ympäristövaikutuksiin ja taustaselvityksiin liittyviä puutteita18.12.2024 13:00:29 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Lempäälän Sääksjärven osayleiskaavan hyväksymispäätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
Pimein ja turvattomin aika maanteillä on nyt - Pirkanmaan alueella vilkkuu hirviä karkottavat riistareflektorit16.12.2024 17:17:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan alueella hirvieläinonnettomuudet ovat merkittävä liikenneturvallisuusongelma. ELY-keskuksen mukaan maakunnassa tapahtuu vuosittain noin 1 700 hirvieläinonnettomuutta, mikä sijoittaa Pirkanmaan kolmanneksi eniten onnettomuuksia kokevien maakuntien joukkoon Varsinais-Suomen ja Uudenmaan jälkeen. Hirvieläinonnettomuuksien määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Hirvionnettomuuksia tapahtuu eniten syyskuussa, metsäkaurisonnettomuuksia sattuu erityisesti toukokuussa ja marraskuussa tapahtuu eniten valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Vuosina 2017–2021 Suomessa tapahtui yhteensä 14 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, mikä on enemmän kuin edellisellä viisivuotiskaudella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme