Ruskon laitoksen palon ympäristö- ja terveysvaikutuksia seurataan aktiivisesti
Pirkanmaan ELY-keskus ja Tampereen kaupunki tiedottavat: Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan laitoksen toiminta ei voi jatkua nykyisellään. Viranomaiset seuraavat mittauksin ja näytteenotoin tulipalon vaikutuksia.
Pirkanmaan ELY-keskus hoitaa Tampereen Ruskossa sijaitsevan Remeo Oy:n jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan valvontaa. Laitoksessa meneillään olevan palon vuoksi Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt ympäristövaikutuksia hillitseviä toimenpiteitä.
Vihiojaan laskevasta Houkanojasta on tilattu vesinäytteet mahdollisten sammutusvesien tai palosta johtuvien haitta-aineiden pääsystä vesistöön. Lisäksi ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikkö on arvioinut alueen herkkiä luontokohteita, sen mukaan akuutteja vaikutuksia alueen herkkiin luontokohteisiin ei ole.
Laitokselle tehtiin valvontatarkastus torstaina 7.11.2024. Tarkastuksessa sovittiin välittömistä toimista, joita viranomaiset ja Remeon henkilökunta hoitavat. Tällä pyritään hillitsemään palon aiheuttamia päästöjä.
Sääolosuhteita seurataan
Tampereen kaupunki, Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan pelastuslaitos ovat seuranneet aktiivisesti alueen sääolosuhteita. Tampereen yliopiston aerosolifysiikan laboratorion tutkijat auttavat viranomaisia selvittämään Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen palon aiheuttamia ilmanlaatuvaikutuksia liikutettavalla mittauskalustolla. Ruskossa ja sen lähialueilla on aloitettu keskiviikkona 6.11.2024 ilmanlaadun mittauksia muun muassa noen ja pienten hiukkasten pitoisuuksien selvittämiseksi.
Savut leviävät tällä hetkellä kapealle alueelle tuulen suunnan mukaisesti. Alustavien tulosten perusteella noen ja hiukkasten massapitoisuudet savuvanan alueella ovat olleet enimmillään monikymmenkertaisia tavanomaiseen verrattuna.
Oleskelua alueella, joissa on selvästi aistittavissa savua, tulee välttää. Jos savun haju kantautuu sisätiloihin, niin asunnon ilmanvaihto kannattaa tilapäisesti sulkea. Mittausten lopullisista tuloksista tiedotetaan myöhemmin yhteenvedon valmistuttua.
Akuutin tilanteen jälkeen arvioidaan muiden mahdollisten ympäristönäytteiden tarve tulipalosta ympäristöön aiheutuneen laskeuman selvittämiseksi. Jälkitoimenpiteenä tulipalon päättymisen jälkeen arvioidaan myös tarvittavat puhdistustoimet elinympäristössä.
Tampereen kaupungin terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaiset seuraavat Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen tulipalon tilannetta ja sen aiheuttamia ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Terveydensuojeluviranomaisen tehtävänä tässä tilanteessa on arvioida tilanteen aiheuttamia terveyshaittoja ja ympäristönsuojeluviranomainen osallistuu ympäristön tilan seurantaan.
Laitoksen toiminnasta on keskusteltu alustavasti
Pirkanmaan ELY-keskus tulee antamaan Remeolle poikkeuksellisen tilanteen päätöksen, jossa määrätään laitoksen tarvittavista mittauksista ja toimista.
− Jätteenkäsittelytoiminta ei voi jatkua nykyisessä laajuudessaan, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja ja laitoksen vastuuvalvoja Emmi Pajunen.
Pirkanmaan ELY-keskus lähetti 31.10.2024 laitokselle kehotuksen saattaa toiminta ympäristöluvanmukaiseksi.
− Kehotuksessa huomautimme, että uutta jätettä ei saa vastaanottaa ja nykyiset varastokasat on laitettava luvanvaraisiksi, laitoksen tulee raportoida tilanteesta viikoittain. Lisäksi havaitsimme sisävarastointiin tarkoitettujen jätejakeiden ulkosäilytystä ja liian lähekkäin olevia jätekasoja, kertoo Pajunen.
Toiminnanharjoittajan velvollisuus on toimia luvanmukaisesti.
Aiemmin syyskuussa Pirkanmaan ELY-keskus teki selvityspyynnön laitoksen jätteiden varastointimääristä. Tuolloin laitos ilmoitti, että jätekasat ovat luvanmukaiset.
Vaaratiedote yhä voimassa
Pirkanmaan ELY-keskus ja Tampereen kaupungin terveydensuojelu ja ympäristönsuojelu seuraa tulipalon etenemistä ja sen vaikutuksia yhdessä alueen muiden viranomaisten kanssa. Tilannetta varten on perustettu viranomaisyhteistyöryhmä. Onnettomuuden kokonaistilannekuvaa arvioi ja päivittä Pirkanmaan pelastuslaitos. Alueella on 7.11.2024 vaaratiedote yhä voimassa, sen mukaan alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja, Emmi Pajunen, puh. +358 295 021 381
Ylitarkastaja, Sari Tuomivaara, puh. +358 295 036 391
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tampereen kaupunki, terveydensuojelu
Terveydensuojelupäällikkö, Paula Saxholm, puh. +358 40 801 6068
Tampereen kaupunki, ympäristönsuojelu
Ympäristötarkastaja Sari Sassi, puh. +358 50 328 5969
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@tampere.fi
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Työllisyyskatsaus │ Työttömien määrä jatkoi kasvuaan Pirkanmaalla marraskuussa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 28 964 henkilöä, joka on 4 235 henkilöä enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli marraskuussa 11,2 prosenttia. Maakuntavertailussa Pirkanmaan työttömyys kasvoi jälleen eniten. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut marraskuussa sekä vuosi- että kuukausitasolla vertailtaessa.
Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote
Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.
Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote
EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.
Pirkanmaan ELY-keskus: Lempäälän Sääksjärven osayleiskaavan hyväksymisessä on ympäristövaikutuksiin ja taustaselvityksiin liittyviä puutteita18.12.2024 13:00:29 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Lempäälän Sääksjärven osayleiskaavan hyväksymispäätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
Pimein ja turvattomin aika maanteillä on nyt - Pirkanmaan alueella vilkkuu hirviä karkottavat riistareflektorit16.12.2024 17:17:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan alueella hirvieläinonnettomuudet ovat merkittävä liikenneturvallisuusongelma. ELY-keskuksen mukaan maakunnassa tapahtuu vuosittain noin 1 700 hirvieläinonnettomuutta, mikä sijoittaa Pirkanmaan kolmanneksi eniten onnettomuuksia kokevien maakuntien joukkoon Varsinais-Suomen ja Uudenmaan jälkeen. Hirvieläinonnettomuuksien määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Hirvionnettomuuksia tapahtuu eniten syyskuussa, metsäkaurisonnettomuuksia sattuu erityisesti toukokuussa ja marraskuussa tapahtuu eniten valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Vuosina 2017–2021 Suomessa tapahtui yhteensä 14 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, mikä on enemmän kuin edellisellä viisivuotiskaudella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme