Eurooppalainen yrityskysely: Suomalaisyritysten usko tulevaan parantunut selvästi – odotukset Euroopan keskitasoa parempia
Suomalaisten yritysten odotukset ensi vuoden osalta ovat parantuneet edellisvuodesta selvästi, selviää Euroopan kauppakamarien kattojärjestön Eurochambresin syys-lokakuussa tekemästä laajasta eurooppalaisesta kyselystä. Odotukset ovat Suomessa eurooppalaisiin yrityksiin vertailtaessa keskimääräistä valoisampia. Kyselyyn vastasi noin 42 000 yritystä 27 Euroopan maasta.
Lähes puolet kyselyyn vastanneista suomalaisyrityksistä odottaa liikevaihtonsa kasvavan ensi vuonna. Uskoa riittää etenkin kotimaisen kysynnän kasvun paranemiseen. Vain 14,4 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä ennakoi kotimaisen myyntinsä laskevan.
Odotukset ovat vahvoja kaikilla toimialoilla. Tilanne on paras kaupan toimialalla, jossa 51,6 prosenttia vastaajista odottaa liikevaihtonsa kasvavan. Myös pessimistisimmällä toimialalla eli rakentamisessa on varsin myönteinen arvio liikevaihdon kehityksestä. Rakennusalalla yli 40 prosenttia uskoo liikevaihdon kasvuun, mutta noin 22 prosenttia arvioi, että liikevaihto laskee vielä tulevanakin vuonna.
”Suomalaisten yritysten odotukset ensi vuoden suhdanteesta ovat eurooppalaisessa vertailussa keskimääräistä parempia. Erityisesti kotimaisen kysynnän odotetaan kasvavan voimakkaasti ja kiskovan taloutta pois pitkästä heikosta suhdannejaksosta”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Kaikki kyselyn osa-alueet eli vienti, työllisyys, investoinnit, kotimainen liikevaihto sekä arvio yleisen toimintaympäristön kehityksestä ovat selvästi plussalla verrattuna edellisvuoteen. Erityisesti usko toimintaympäristön paranemiseen ja kotimaisen liikevaihdon kasvuun olivat vahvoja. Vielä viime vuonna suomalaisyritysten näkymät olivat Euroopan surkeimpien joukossa.
”Viime vuosi oli meillä synkkä ja sen takia Suomi on eurooppalaisessa vertailussa noussut huimasti. Kun lähtee pohjalta, on helppo tehdä näyttävä hyppy. On tietenkin mainio uutinen, että Suomessa tällainen hyppy on tapahtunut, mutta kaikkinensa eurooppalaisten yritysten odotukset eivät ole kovin hurrattavia”, Appelqvist toteaa.
Suomalaisyritysten suurimmat huolet liittyvät työvoimakustannuksiin ja työvoiman saatavuuteen. Työvoimapula on hellittänyt suhdanneluonteisesti, mutta sen ennakoidaan palaavan ensi vuonna, kun kasvu vauhdittuu. Odotukset työvoiman kasvusta ovat silti positiivisia. Vain 12,2 prosenttia vastaajista odottaa henkilöstömääränsä laskevan, kasvua puolestaan ennakoi 28,1 prosenttia.
Vahvimmat henkilöstön kasvuodotukset löytyvät teollisuudesta ja rakentamisesta, joissa ennakoidaan suhdanteen normalisoitumista.
”Suomen kokonaistuotannon kehityksen kannalta kriittisen tärkeillä teollisuuden ja rakentamisen toimialoilla on vahvaa uskoa työllisyyden kasvuun. Suhdanne on pitkään ollut alavireinen, mutta ensi vuonna tilanteen odotetaan piristyvän selvästi”, arvioi Appelqvist.
Myös muualla Euroopassa suurimmat huolet liittyvät työvoiman saatavuuteen ja työvoimakustannuksiin. Niiden rinnalla ollaan kuitenkin selvästi Suomea enemmän huolissaan energian ja raaka-aineiden hinnoista. Suomessa lähinnä teollisuudessa ollaan edelleen laajasti huolissaan energian ja materiaalien hinnoista.
“Työvoimapula on hellittänyt Suomessa viime aikoina lähinnä alhaisen työvoimatarpeen takia, mutta pidemmän aikavälin rakenteelliset haasteet eivät ole poistuneet. Kun suhdanne kääntyy vahvemmin kasvun puolelle, tulee työvoimapula todennäköisesti muodostumaan jälleen jarrutekijäksi”, toteaa Appelqvist.
Parhaiten tuntuu Euroopassa menevän Portugalilla, jonka odotukset olivat lähes jokaisella osa-alueella Euroopan maiden parhaimmistoa. Sen sijaan Saksan ja osin Ranskankin näkymä ensi vuoteen oli huomattavasti Euroopan keskitasoa heikompi.
”Suomen kannalta on huolestuttavaa, että Saksassa vientiä koskevat odotukset olivat kaikista vastaajamaista kehnoimpia. Kotimainen vienti koostuu pääosin investointihyödykkeistä ja teollisuuden välituotteista, joten euroalueen isojen vientimaiden vaisut näkymät ovat tyypillisesti myös meidän murheemme. Suomessa teollisuusyritysten vientiodotukset ovat juuri nyt valoisia. Toivottavasti ne myös toteutuvat”, sanoo Appelqvist.
Eurochambresin kyselyn tulokset julkaistaan yhtä aikaa kaikissa kyselyyn osallistuneissa maissa.
Yhteyshenkilöt
Jukka AppelqvistPääekonomisti
Puh:044 263 1051jukka.appelqvist@chamber.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Vuoden vastuullisuusteko -kilpailun voitto Kiertotaloustiilelle13.11.2024 17:13:43 EET | Tiedote
Kiertotaloustiili palkittiin Vuoden vastuullisuustekona Keskuskauppakamarin järjestämässä Suuri yritysvastuupäivä -tilaisuudessa 13.11.2024. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa.
Isännöinnin eettiseltä neuvostolta kaksi huomautusta ja yksi vapauttava lausunto11.11.2024 06:55:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut neljä uutta lausuntoa. Kahdessa lausunnossa suositeltiin huomautuksen antamista isännöintiyritykselle, yhdessä tapauksessa lausunto oli vapauttava ja yhtä ei käsitelty.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Syyskuu ei tuonut käännettä teollisuuteen – teollisuuden tuotantomäärät laskussa jo toista kuukautta peräkkäin8.11.2024 09:21:58 EET | Tiedote
Uusien tilausten saalis jäi totutun vaatimattomaksi. Vuoden sisäinen kehitys on edennyt lähinnä vaakasuunnassa, eli mistään uudesta laskukaudesta ei ole kyse. Toivottua tilausvirran vahvistumista ei ole silti päästy näkemään, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Keskuskauppakamari: Huippukireä palkkaverotus todellinen kasvujarru7.11.2024 09:05:51 EET | Tiedote
Tänään julkaistut verotiedot muistuttavat siitä, että ansiotuloverotus on Suomessa poikkeuksellisen kireää. Kun Suomessa hyväpalkkaisten ansiotuloverotusta kiristetään valtiotalouden sopeuttamiseksi, naapurivaltiomme kokemukset puhuvat kevennysten puolesta. Hallituksen puoliväliriihessä tarvitaan rohkea päätös leikata korkeimpia marginaaliveroprosentteja reippaasti useilla prosenteilla, toteaa Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.
Keskuskauppakamari: Trumpin voitto – jättitullit voivat muuttaa USA:n ja Suomen välisiä kauppasuhteita6.11.2024 15:07:02 EET | Tiedote
Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan Donald Trumpin aikeet nostaa tullimaksuja merkittävästi herättävät huolta USA ja Suomen kauppasuhteiden tulevaisuudesta. "Trumpin puheet tullimaksujen rajuista korotuksista ovat toteutuessaan huono uutinen suomalaisille yrityksille. Tullimaksujen myötä kansainvälinen kauppa voi pahimmillaan hyytyä ja samalla talouskasvu hidastua", toteaa paikan päältä Yhdysvalloista vaaleja seurannut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme