Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi
Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon. Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.
– Työolotutkimuksemme vastaajista 26 prosenttia katsoi, että stressi, väsymys, tarkkaavaisuuden häiriöt ja muut psyykkiset vaikeudet haittaavat suoriutumista työssä paljon tai melko paljon. Haitallista työkuormitusta aiheuttavat ensisijaisesti liiallinen työmäärä, kiire, häiritsevät keskeytykset ja monen asian yhtäaikainen tekeminen. Myös työnteko työajan ulkopuolella sekä työajan ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen aiheutti haitalliseksi koettua kuormittumista, toteaa tutkija Arttu Piri.
– Tulokset ovat hätkähdyttäviä, ja esimerkiksi tiedot koetun työuupumusriskin yleisyydestä ovat hyvin linjassa Työterveyslaitoksen tuoreiden tutkimustietojen kanssa. Niiden mukaan joka kymmenes suomalainen on todennäköisesti työuupunut. Kun monet tutkimuslähteet ovat tuoneet samansuuntaisen kuvan työelämän todellisuudesta, se pitää ottaa vakavasti ja ryhtyä yhdessä toimiin ongelmien korjaamiseksi, Piri jatkaa.
Työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseen pitää panostaa laajasti
– Työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen sekä työkyvyttömyyden ennaltaehkäisy ovat erittäin tärkeitä taloudellisesti ja inhimillisesti. Tämä on vuositasolla miljardiluokan kysymys, joka vaikuttaa julkiseen talouteen, työllisyyteen, tuottavuuteen, verokertymään ja työeläkejärjestelmään. Näitä vaikutuksia on tutkittava tarkoin, jotta voimme ratkaista asiantuntijatyössä kuormittavat ja alati kasvavat haasteet, sanoo puheenjohtaja Maria Löfgren.
– Ratkaisuesityksiimme kuuluu muun muassa työturvallisuuslain täsmentäminen ja uuden asetuksen säätäminen psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi ja henkisen työkyvyn tukemiseksi. Siten voidaan suojata työntekijöitä paremmin kuin nykyisen lainsäädännön avulla. Samalla varmistamme, että esihenkilöillä on oikeat työkalut johtaa työn tuottavuutta paremmaksi. Lisäksi ehdotamme, että työterveyspalveluissa vahvistetaan mielenterveyden palveluja ja jaksamisen tukea painottaen ennaltaehkäisyä. Esitämme, että lyhytpsykoterapia otetaan osaksi työterveyshuollon palveluja, Löfgren jatkaa.
Keskeiset Akavan tavoitteet
1. Työn psykososiaalinen kuormitus tunnistetaan ja siihen puututaan tehokkaasti
2. Työterveyshuoltoa kehitetään työkyvyn ylläpitämiseksi
3. Työkykyä tuetaan ennakoivasti, jotta työurat pidentyvät ja työllisyys nousee
Akavan ratkaisuehdotukset ovat osoitteessa
https://akava.fi/tyohyvinvointi/
Tietoa Akava Works -työolotutkimuksesta
Akava Works -työolotutkimus tehtiin lomakehaastatteluin keväällä 2024. Yhteensä 2002 akavalaista työssä olevaa palkansaajaa vastasi kysymyksiin muun muassa työhyvinvoinnista, etätyökäytännöistä, osaamisen kehittämisestä ja tekoälyn käytöstä. Tutkimuksen aineistoa on tarvittaessa painotettu vastaamaan perusjoukon ikä-, sukupuoli ja liittojakaumaa. Aineistonkeruun toteutti Akavan toimeksiannosta Verian.
Työolotutkimuksen tulokset ovat osoitteessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arttu Piritutkija
Puh:+358503002242arttu.piri@akava.fiMaria Löfgrenpuheenjohtaja
Puh:+358405682798maria.lofgren@akava.fiAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan28.4.2025 08:23:27 EEST | Tiedote
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Akavan opiskelijat: Puoliväliriihen päätökset nipistävät koulutuksesta ja tuesta työuran aikana24.4.2025 10:56:00 EEST | Tiedote
Akavan opiskelijat ärähtää puoliväliriihen tuloksista: sen koulutuspäätökset jäivät kauas siitä, mitä työelämän muuttuviin tarpeisiin vastaaminen edellyttää. Vaikka aloituspaikkojen lisääminen ja kertaluonteiset panostukset ovat askel oikeaan suuntaan, koulutuksen laadun turvaaminen ja työllistymisen edellytysten parantaminen vaatisivat huomattavasti kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä toimia. Niitä tarvittaisiin myös saavuttaaksemme kasvua.
Akava: Ansiotuloverojen kevennys on tervetullut päätös – muutoin kasvun eväät jäivät huteralle pohjalle23.4.2025 23:19:17 EEST | Tiedote
Puoliväliriihen päätös keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa luo edellytyksiä talouden kasvulle. Akava vastustaa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.
Akavalaisten harteilla kolmasosa tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista – verojärjestelmään pitää tehdä kokonaisuudistus16.4.2025 11:17:40 EEST | Tiedote
Akavalaiset maksavat lähes 32 prosenttia kaikista palkansaajilta kerätyistä tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista. Palkansaajista akavalaisia on kuitenkin vain 18 prosenttia. Tiedot ovat Akavan Tilastokeskukselta tilaamasta selvityksestä, joka perustuu vuoden 2023 tulonjakotilastoon.
Akava: Puolivälitarkastelusta tarvitaan päätöksiä ikäsyrjinnän poistamiseksi8.4.2025 15:39:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallituksen puolivälitarkastelussa pitää tehdä konkreettisia päätöksiä työelämän laadun parantamiseksi. Tähän on hyvät lähtökohdat selvityshenkilö Jari Lindströmin ehdotusten pohjalta, joiden tavoitteena on lisätä 55 vuotta täyttäneiden työllisyyttä. Ehdotuksiin kuuluu uraohjaus, jatkuva oppiminen ja reilu keskustelu työurista osana työpaikan tuloksellista toimintaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme