Fysioterapeutin ohjaaman fyysisen kuntoutuksen tulee näkyä kansallisessa syöpästrategiassa
Suomalaista syöpäkuntoutusta vaivaa fyysisen aktiivisuuden puute, eikä fyysisen toimintakyvyn kuntouttamista arvosteta. Painopiste on psykososiaalisen tuen puolella, vaikka syöpään sairastuneet itse kokevat lähes poikkeuksetta merkittävimmät haitat juuri fyysisessä toimintakyvyssä.
Vallalla on myös vanhentuneita käsityksiä. Ei ole lainkaan tavatonta, että syöpää sairastavalta kielletään kaikenlainen fyysinen aktiivisuus, vaikka liikkumisen hyödyistä on kiistatonta näyttöä seitsemän yleisimmän syöpätyypin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Vahvasta näytöstä huolimatta isoa osaa syöpään sairastuneista ei ohjata lainkaan fysioterapiaan. Suomi on jäämässä auttamattomasti jälkeen muista Euroopan maista, joissa fysioterapian rooli syövän hoidossa on jo merkittävä – kaikissa hoitopolun vaiheissa. Yksilötason hyötyjen lisäksi sillä saadaan aikaiseksi kustannussäästöjä.
Fysioterapeutin ohjaaman harjoittelun avulla voidaan vähentää syövän ja syöpähoitojen sivuvaikutuksia, parantaa fyysistä toimintakykyä ja mahdollisesti jopa pienentää syövän uusiutumisriskiä. Se on ihmelääke, jolla saadaan sekä fyysisiä että psykososiaalisia hyötyjä.
Fysioterapian keinoin potilasta voidaan valmistaa tuleviin hoitoihin ja hoidosta seuraavia komplikaatioita vähentää. Hoitojen aikana fysioterapia kohdistuu erityisesti hoitojen sivuvaikutuksiin, kuten väsymykseen, mielialan laskuun ja toimintakyvyn heikkenemiseen. Jo pelkästään paikallaanoloa vähentämällä saadaan terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Kuntoutuksen tarve jatkuu myös hoitojen päätyttyä. Monet kärsivät pitkäkestoisista oireista ja toimintarajoitteista, kuten syöpähoitojen aiheuttamasta väsymyksestä ja lymfaturvotuksesta. Mikäli sairaus etenee niin pitkälle, että hoito on palliatiivista, fysioterapialla voidaan lievittää kipua, kohentaa mielialaa ja parantaa jäljellä olevan elämän laatua.
Fyysisen kuntoutuksen merkitys on huomioitava parhaillaan valmisteltavassa kansallisessa syöpästrategissa. Fyysinen aktiivisuus ja fysioterapian tarjoama kokonaisvaltainen tuki ovat keskeinen osa syöpäpotilaiden hoitopolkua. Hoitojen aikana fyysisesti aktiiviset henkilöt voivat myös palata työelämään nopeammin.
Sanna Paasu-Hynynen
Edustajiston puheenjohtaja
Suomen Fysioterapeutit ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Paasu-HynynenSuomen Fysioterapeutit ry
Puh:0445750555sanna.paasu@gmail.comSuomen Fysioterapeutit on akavalainen ammattiliitto
Suomen Fysioterapeutit - Finland Fysioterapeuter ry on fysioterapeuttien ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ammattiliitto. Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Suomen Fysioterapeutit ja Suomen Kuntoutusyrittäjät: Fysioterapian Kela-korvaukset tulee palauttaa4.5.2023 07:08:14 EEST | Tiedote
Fysioterapian Kela-korvaus kannattaa palauttaa ja korvauksen tasoa korottaa aiemmasta. Yksityisellä sektorilla tarjottavaa fysioterapiaa on tarkoituksenmukaista hyödyntää etenkin niiden terveysvaivojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa, jotka eivät vaadi diagnostisia tutkimuksia tai lääketieteellistä tai moniammatillista hoitoa. Näitä ovat etenkin tuki- ja liikuntaelinvaivat (tule-vaivat) sekä monet muut kansansairaudet.
Mieli voi kuntoutua kehon kautta – ratkaisuja mielenterveyden ongelmiin13.4.2023 13:18:40 EEST | Tiedote
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johdolla toiminut pyöreän pöydän työryhmä esitti hallituskauden lopulla useita ratkaisuja mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi (1). Työryhmä nosti esille etenkin psykososiaalisten hoitojen saatavuuden vahvistamisen, joka sinällään on erittäin kannatettavaa. Yksi tehokkaimmista mielenterveyden ongelmien ehkäisy- ja hoitokeinoista ei kuitenkaan noussut työryhmän ehdotuksissa esille: fyysinen aktiivisuus ja fyysinen harjoittelu, eli liikunnallisen kuntoutus.
Kustannukset kuriin kuntoutuksella31.3.2023 11:25:31 EEST | Tiedote
Seuraavan hallituksen on ratkaistava vaikeita kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia. Suomen väestö ikääntyy, työikäisten keho ja mieli eivät kestä työelämän vaatimuksia ja kasvava sukupolvi on historiallisen huonossa kunnossa. Samalla valtio velkaantuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään, heikentämättä kuitenkaan palveluiden laatua tai saatavuutta ja pitämällä kiinni osaavasta henkilöstöstä.
Kela-korvausten poistaminen kaventaa valinnanvapautta ja lisää kustannuksia 1.12.2022 09:50:15 EET | Tiedote
Suomen Fysioterapeutit vastustaa Kela-korvausten poistamista nyt esitetyssä aikataulussa, eli 1.1.2023 alkaen. Korvausten poistaminen uhkaa lisätä julkisen terveydenhuollon kustannuksia ja heikentää fysioterapia-alan itsenäisten ammatinharjoittajien ja pk-yritysten toimintaa.
Mieli voi kuntoutua myös kehon kautta 25.11.2022 10:50:23 EET | Tiedote
Tietoisuutta fysioterapian vaikutuksista on tärkeä lisätä myös mielen kuntoutuksessa. Etenkin ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivät hyötyisivät terapeuttisesta harjoittelusta ja kiireettömästä kohtaamisesta fysioterapeutin kanssa.Tästä syntyisi yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä.