Turun kauppakamari

Elinkeinoelämän järjestöt haluavat nostaa Varsinais-Suomen elinvoiman aluevaalikeskustelun keskiöön

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vaikuttaa merkittävästi alueen elinvoimaan sekä julkisten palveluiden laadun että palveluiden ostamisen ja tuottamisen kautta, elinkeinoelämän järjestöt muistuttavat.

Teknologiateollisuus Varsinais-Suomi, Talonrakennusteollisuus ry, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Turun kauppakamari ovat huolissaan hyvinvointialueen roolista maakunnassa erityisesti alueen elinvoiman ja kasvun näkökulmasta. 

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vaikuttaa merkittävästi alueen elinvoimaan sekä julkisten palveluiden laadun että palveluiden ostamisen ja tuottamisen kautta, elinkeinoelämän järjestöt muistuttavat.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vaikuttaa merkittävästi alueen elinvoimaan sekä julkisten palveluiden laadun että palveluiden ostamisen ja tuottamisen kautta, elinkeinoelämän järjestöt muistuttavat. Jere Satamo

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen tehtävien järjestämisestä maakunnassa. Parhaimmillaan hyvinvointialue toimii alueen kasvun moottorina, elinvoiman lisääjänä sekä toimivien markkinoiden tuottajana ja tilaajana.

Hyvinvointialueen vaikutus Varsinais-Suomen elinvoimaan syntyy kahdella tavalla. Ensinnäkin elinympäristön turvallisuus ja toimivat terveydenhuoltopalvelut ovat keskeinen alueen kilpailukykytekijä, joka vaikuttaa esimerkiksi yritysten sijoittumis- ja investointipäätöksiin. Varhan tuottamat ja tilaamat palvelut ovat merkittävä kilpailukykytekijä Varsinais-Suomelle ja sen yksittäisille kunnille. Toimivat palvelut houkuttelevat niin yrityksiä kuin työntekijöitä, kun taas heikko palvelutaso toimii päinvastoin työntötekijänä.

Toiseksi Varha ostaa tavaroita ja palveluja yli miljardilla eurolla vuodessa, ja on tilaajaroolin lisäksi itse suuri palvelujen tuottaja. Varhan päätöksillä on merkittäviä seurauksia sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä turvallisuuspalvelujen markkinoiden toiminnalle ja monipuolisuudelle. Alueen elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta on syytä pitää huolta monipuolisesta markkinatarjonnasta. Terve kilpailu pitää hinnat kilpailukykyisinä sekä kannustaa toimijoita uudistamaan ja kehittämään palveluja.

Hyvinvointialue on merkittävä tavaroiden ja palvelujen hankkija. Osaavalla ostamisella sen tulee tukea alueemme yritysten menestystä ja uusien innovaatioiden syntymistä. Innovatiivisilla hankinnoilla voidaan myös kehittää hyvinvointipalvelujen laatua, tuottavuutta ja vaikuttavuutta varsinaissuomalaisten eduksi.

– Varha käyttää palvelujen tuottamiseen ja hankintoihin verorahoja, jolloin on välttämätöntä kiinnittää huomiota hankintojen läpinäkyvyyteen ja myös siihen, että hankinnat tukevat alueemme elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Markkinavuoropuheluja on järjestettävä ja kilpailutuksissa on varmistettava, että kaiken kokoisilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Varhan on ensi vuoden aikana selvitettävä oman sote-tuotantonsa kustannukset niin, että niitä voidaan vertailla ostopalveluihin, toteaa Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hankintaosaamista tarvitaan myös Varhan käytössä ja taseessa olevan rakennuskannan hallintaan. Suunnitelmallinen korjausrakentaminen ja ylläpito on sekä ympäristöteko että järkevää talouden ja omaisuuden hoitoa.

– Varha peri suuren määrän rakennuksia, joiden asiantuntevaan hoitoon se tarvitsee kumppaneita. Palvelurakennusten ennakoiva ja oikea-aikainen kunnossapito pidentää niiden käyttöikää ja vähentää yllättäviä menoja. Älykäs talotekniikka pienentää niin elinkaarikustannuksia kuin päästöjäkin, muistuttaa Talonrakennusteollisuuden aluepäällikkö Katja Suovo.

Teknologiaa ja digitalisaatiota hyödyntämällä voidaan myös sote-palveluja parantaa ja tehostaa. Tämä edellyttää Varhalta määrätietoista työtä digitaalisten palvelujen edistämiseksi. Turha asiointitarve tulee poistaa automaatiolla sekä sähköisellä työvuorosuunnittelulla, ajanvarauksella ja oirearviolla. Välttämättömästä asioinnista merkittävä osa voidaan hoitaa etäpalveluna.

– Järkevä teknologian käyttö auttaa myös hoitajavajeeseen. Teknologian avulla voidaan hoitaa erityisesti rutiininomaisia ja raskaita työvaiheita, jolloin ihmisille jää aikaa hoivaan ja kohtaamisiin, toteaa teknologiateollisuuden aluepäällikkö Anu Lääveri.

Sote-palvelut ovat jo pitkään olleet osaajapulan ala. Säästöjen ja negatiivisen julkisen keskustelun repimällä hyvinvointialueella on iso haaste pitää osaavat työntekijät motivoituneina ja palkkalistoilla.

– Heikosta suhdannetilanteesta huolimatta osaajapula ei ole kadonnut. Yritykset panostavat vahvasti työilmapiiriin ja johtamiseen sekä henkilöstön kouluttamiseen ja työsuhde-etuihin. Vetovoimaisen Varsinais-Suomen ja hyvinvointialueen on oltava houkutteleva myös työntekijöille, jotta hyvä ja kilpailukykyinen palvelutaso voidaan säilyttää, toteaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Vaalien lähestyessä ja ehdokasasettelun kiihtyessä elinkeinoelämän järjestöt haastavat niin puolueet kuin aluevaaliehdokkaat perehtymään erityisesti seuraaviin haasteisiin:

  • Hankintaosaaminen, monituottajamallit ja läpinäkyvät yritysmyönteiset hankintaprosessit
  • Digitalisaation ja automaation hyödyntäminen palveluprosessien kehittämisessä
  • Palvelurakennusten järkevä ja osaava käyttö ja kunnossapito
  • Osaamisen ylläpitäminen, kehittäminen ja arvostaminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Hanna Munter, Varsinais-Suomen Yrittäjät, puh. 044 296 9071
Aluepäällikkö Anu Lääveri, Teknologiateollisuus, puh. 050 564 9352
Aluepäällikkö Katja Suovo, Talonrakennusteollisuus, puh. 041 536 1300
Toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari, puh. 040 556 6697

Kuvat

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vaikuttaa merkittävästi alueen elinvoimaan sekä julkisten palveluiden laadun että palveluiden ostamisen ja tuottamisen kautta, elinkeinoelämän järjestöt muistuttavat.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vaikuttaa merkittävästi alueen elinvoimaan sekä julkisten palveluiden laadun että palveluiden ostamisen ja tuottamisen kautta, elinkeinoelämän järjestöt muistuttavat.
Jere Satamo
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

The Tall Ships Races -tapahtumalle tunnustusta28.10.2024 14:00:00 EET | Tiedote

Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta myöntää vuosittain Vuoden elinkeinopoliittinen kuntateko -tunnustuksen kunnalle tai kuntaa lähellä olevalle henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminut aktiivisesti elinkeinoelämän toimintaympäristön kehittämiseksi. Tänä vuonna tunnustuksen sai The Tall Ships Races ja Turun solmima ankkurisatamasopimus. Tunnustus jaettiin 28.10. tällä kertaa Elinkeinopolitiikan foorumissa Turussa, nyt jo 14:nnen kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye