ELY-keskukset

Vaelluskalojen oloille parannus – Kymijoen länsihaaran vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin muutoksia

Jaa

Alkuvuonna 2023 Varsinais-Suomen ELY-keskus haki muutoksia Ahvenkosken ja Klåsarön vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin Kymijoen länsihaaralla. Nyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päätöksessään hyväksynyt pääpiirteissään muutokset velvoitteisiin. Voimalaitokset velvoitetaan suunnittelemaan ja rakentamaan kalateitä, mikä tulevaisuudessa edistää alueen vaelluskalakantojen tilaa sekä parantaa kalavesien ja kalakantojen hoitoa.

Ahvenkosken ja Klåsarön vesivoimalaitosten alkuperäisissä luvissa kalatalousvelvoite sisälsi velvoitteen kalateiden rakentamisesta ja kunnossapitämisestä, mutta myöhemmin velvoite muutettiin kalatalousmaksuksi. ELY-keskuksen mukaan kalataloudelliset olosuhteet Kymijoella ovat kuitenkin muuttuneet olennaisesti, minkä takia voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muuttaminen on perusteltua.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on nyt päätöksellään hyväksynyt kalatalousvelvoitteiden muutokset. Aluehallintovirasto on ELY-keskuksen hakemuksesta määrännyt Ahvenkosken ja Klåsarön voimalaitoksille tehtäväksi suunnitelman kalateistä ja lupahakemuksen kalateiden rakentamiseksi. Ahvenkosken voimalaitoksen osalta suunnitelma ja hakemus on laadittava viimeistään kahden vuoden kuluessa ja Klåsarön osalta taas kolmen vuoden kuluessa päätöksen lainvoimaisuudesta. Kalatiesuunnitelmassa on huomioitava nahkiainen ja kaikki kalalajit, jotka voivat käyttää kalatietä, sekä kalojen ylös- ja alasvaellusreitit.

Kalatievelvoitteen lisäksi aluehallintovirasto määräsi voimalaitoksille uudet vuotuiset kalatalousmaksut: Ahvenkoskelle 116 000 euroa ja Klåsarölle 44 000 euroa. Kalatalousmaksujen käyttökohteita tulevat olemaan kalakantoja ja kalastusta tukevat toimenpiteet, kuten kalataloudelliset kunnostukset ja tuki- ja kotiutusistutukset.

ELY-keskuksen hakemuksessa haettiin myös tarkkailuvelvoitetta vesivoimalaitoksille. Tarkkailuvelvoitetta tarkastellaan uudelleen kalateiden toteutusta koskevassa erillisessä lupaprosessissa.

Aluehallintoviraston päätöksestä on vielä käynnissä muutoksenhakuvaihe eli päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Kymijoki merkittävämpiä vaelluskalavesistöjä Suomessa

Voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muuttaminen on osa isompaa muutosta, joka tukee koko Kymijoen vaelluskalojen tilaa. Kymijoki on Etelä-Suomen tärkein lohijoki. Joen potentiaali vaelluskalojen poikastuotannon kasvattamiseen on myös Suomen korkeimpia, sillä suurin osa poikastuotantoon soveltuvista koski- ja virta-alueista sijaitsee alimpien voimalaitosten yläpuolisilla jokialueilla. Kymijoen poikastuotantopotentiaalin hyödyntämiseksi kalojen kulku meren ja poikastuotantoalueiden välillä on välttämätöntä mahdollistaa voimalaitokset ohittavilla rakenteilla.  

Kymijoella on parhaillaan käynnissä hanke, jossa etsitään ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden, vaelluskalojen elinvoimaisuuden, virkistyskäytön ja vesivoimatuotannon yhteensovittamiseksi. Hanke on käynnissä 2024–2025 ja se toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, Itä-Suomen yliopiston sekä Kaakkois-Suomen ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten kanssa.

Lisätietoja:

  • Kalastusbiologi Joonas Ikävalko, p. 0295 029 170, joonas.ikavalko(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kalankasvatuksen ympäristökysymyksiin keskittynyt yhteistyöhanke päättyy: tuloksena parempi yhteisymmärrys toimijoiden kesken ja toimintamalli yhteistyön jatkamiseksi10.12.2024 10:45:30 EET | Tiedote

Kaksi vuotta kestänyt (2022–2024) kalankasvatuksen yhteistyöhanke on saatu päätökseen. Ympäristöministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli sovittaa yhteen vesien- ja merenhoidon tavoitteet sekä kotimaisen ruokakalan tuotannon kasvutavoitteet. Hanke edisti kalankasvatuksen ympäristönsuojelua ja valtakunnallisten toimintatapojen yhdenmukaistamista. Tuloksena on syntynyt parempi yhteisymmärrys toimijoiden kesken ja pysyvä toimintamalli yhteistyön jatkamiseksi.

Över 100 finansierade projekt för 27 miljoner euro – betydande kliv framåt för återvinningen av näringsämnen10.12.2024 07:50:00 EET | Pressmeddelande

Under åren 2016–2024 har det riksomfattande Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen finansierat mer än 100 projekt, som har främjat återvinningen av näringsämnen för jordbrukets bästa. Enligt den färska utredningen om genomslagskraft som programmet har låtit utföra har försöken som finansieringen möjliggjort fört branschen vidare. Utan stöd skulle många projekt inte ha genomförts.

Yli 100 rahoitettua hanketta 27 miljoonalla eurolla – merkittäviä harppauksia ravinteiden kierrätyksessä10.12.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Valtakunnallinen Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma on vuosina 2016–2024 rahoittanut yli 100 hanketta, jotka ovat edistäneet ravinteiden kierrätystä maatalouden hyväksi. Ohjelman teettämän tuoreen vaikuttavuusselvityksen mukaan rahoituksen mahdollistamat kokeilut ovat vieneet toimialaa eteenpäin, ja ilman tukea moni hanke olisi jäänyt toteutumatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye