Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Mielipide: HUS leimaa psykofyysistä fysioterapiaa - vastuutonta päätöksentekoa

Jaa

HUS päätti lopettaa psykofyysisen fysioterapian ostopalvelut ja perusteli päätöstään julkisella toteamuksella ”Psykofyysisestä fysioterapiasta ei ole näyttöön perustuvaa tehoa”.

Tämä irrallinen, perustelematon ja virheellinen väittämä lähetettiin organisaation sisällä laajalla jakelulla ilman perusteluja tai taustoja. Toimintatapa paitsi osoittaa johdon viestinnällistä huolimattomuutta, myös vähättelee koko alan asiantuntijuutta.

Näyttöä on – miksi se ohitetaan?

Psykofyysinen fysioterapia perustuu tieteelliseen näyttöön, jota on saatavilla laajasti. Fysioterapian vaikuttavuus esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen, kroonisen kivun ja stressin hoidossa on vahvasti dokumentoitu. Esitetty väite näytön puuttumisesta ei ainoastaan ole virheellinen vaan myös vaarallinen – se uhkaa leimata alan perusteettomasti ja vähentää potilaiden mahdollisuuksia saada apua.

On käsittämätöntä, että yliopistollinen sairaala, jonka päätöksenteon pitäisi nojata näyttöön, levittää näin kevyesti lausuntoa, joka vaikuttaa alan uskottavuuteen ja hoitokäytäntöihin.

Päätöstä perusteltiin jälkikäteen sillä, että rajattu näyttö koskee vain ostopalveluita. Tämä herättää kysymyksen: eikö sama näyttö koske myös organisaation sisäisiä palveluita? Näytön vahvuus ei voi riippua siitä, kuka palvelun maksaa. Tämä logiikan puute rapauttaa entisestään päätöksen uskottavuutta ja jättää avoimeksi, ovatko muutkin linjaukset yhtä heikosti perusteltuja.

Vallan ja vastuun kysymys

HUS:n johdon näkemys vähättelee psykofyysisen fysioterapian vaikuttavuutta ja mitätöi alan ammattilaisten tekemää työtä. Tällainen viestintä ei tue henkilöstön motivaatiota eikä rakenna luottamusta organisaation ja työntekijöiden välille. Yhden huolimattoman lauseen vaikutukset voivat olla kauaskantoisia: moni jää nyt siihen käsitykseen, että psykofyysinen fysioterapia on epäuskottavaa ja epätieteellistä.

Kysymys on vallasta ja vastuusta. Kun päätöksiä perustellaan näin ylimalkaisesti, syntyy kuva, että organisaation johto joko ei ymmärrä viestintänsä merkitystä tai käyttää vaikutusvaltaansa tahallisen välinpitämättömästi. Tämä on erityisen haitallista yt-prosessin jälkimainingeissa, joissa avoimuuden ja vastuullisuuden tulisi olla keskiössä.

HUS:n on korjattava linjaustaan

HUS:n johdon tekemä päätös ja heidän tapansa viestiä siitä osoittavat vakavia puutteita sekä johtamisessa että organisaation kyvyssä arvostaa asiantuntijuuttaan. Tällainen toimintatapa rapauttaa henkilöstön luottamusta ja vaarantaa potilaiden saaman hoidon laadun.

Nyt tarvitaan vastuullista ja näyttöön perustuvaa linjausta, joka tunnustaa psykofyysisen fysioterapian merkityksen ja hyödyntää sen tarjoamaa potentiaalia potilaiden hyväksi.

Tiina Mäkinen
puheenjohtaja, Suomen Fysioterapeutit ry

Tanja Balk
varapuheenjohtaja, Suomen Fysioterapeutit ry
fysioterapeutti, HUS Psykiatria

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Fysioterapeutit on akavalainen ammattiliitto

Suomen Fysioterapeutit - Finland Fysioterapeuter ry on fysioterapeuttien ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ammattiliitto. Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Suomen Fysioterapeutit ja Suomen Kuntoutusyrittäjät: Fysioterapian Kela-korvaukset tulee palauttaa4.5.2023 07:08:14 EEST | Tiedote

Fysioterapian Kela-korvaus kannattaa palauttaa ja korvauksen tasoa korottaa aiemmasta. Yksityisellä sektorilla tarjottavaa fysioterapiaa on tarkoituksenmukaista hyödyntää etenkin niiden terveysvaivojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa, jotka eivät vaadi diagnostisia tutkimuksia tai lääketieteellistä tai moniammatillista hoitoa. Näitä ovat etenkin tuki- ja liikuntaelinvaivat (tule-vaivat) sekä monet muut kansansairaudet.

Mieli voi kuntoutua kehon kautta – ratkaisuja mielenterveyden ongelmiin13.4.2023 13:18:40 EEST | Tiedote

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johdolla toiminut pyöreän pöydän työryhmä esitti hallituskauden lopulla useita ratkaisuja mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi (1). Työryhmä nosti esille etenkin psykososiaalisten hoitojen saatavuuden vahvistamisen, joka sinällään on erittäin kannatettavaa. Yksi tehokkaimmista mielenterveyden ongelmien ehkäisy- ja hoitokeinoista ei kuitenkaan noussut työryhmän ehdotuksissa esille: fyysinen aktiivisuus ja fyysinen harjoittelu, eli liikunnallisen kuntoutus.

Kustannukset kuriin kuntoutuksella31.3.2023 11:25:31 EEST | Tiedote

Seuraavan hallituksen on ratkaistava vaikeita kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia. Suomen väestö ikääntyy, työikäisten keho ja mieli eivät kestä työelämän vaatimuksia ja kasvava sukupolvi on historiallisen huonossa kunnossa. Samalla valtio velkaantuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään, heikentämättä kuitenkaan palveluiden laatua tai saatavuutta ja pitämällä kiinni osaavasta henkilöstöstä.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye