Väitös: Sykkivällä laserilla ja proteiineilla muokattuja nanolaitteita: Uusi askel kohti robottiraajoja (Lampinen)
Jyväskylän yliopistossa tehdyn väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on luoda perustaa seuraavan sukupolven hermorajapinnoille, joiden avulla esimerkiksi Tähtien sota -elokuvista tuttu Luke Skywalkerin robottikäsi voisi tulevaisuudessa olla totta.
![Aku Lampisen väitöskirjan tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.](/data/images/public/69817172/70842582/14b08b83-f825-46c9-8b0c-a15d8d099d2c-w_720.jpg)
Väitöskirjatutkija Aku Lampinen perehtyi väitöstyössään siihen, miten grafeenia – tuota yhden atomin paksuista, terästä vahvempaa, läpinäkyvää ja täysin hiilestä rakentuvaa materiaalia – voidaan muokata erittäin nopeasti sykkivällä laserilla ja ihmisen kehosta löytyvillä proteiineilla.
- Nykyiset proteesit, joita voidaan tarjota raajansa menettäneille henkilöille, ovat yleensä vaikeakäyttöisiä ja vaativat keskittymistä yksinkertaisissakin toiminnoissa onnistumiseen, Lampinen kertoo.
Lampisen visio on, että onnettomuuden tai sairauden takia menetetty käsi tai jalka voitaisiin korvata keinotekoisella raajalla. Raaja ei vain liikkuisi luonnollisesti kuin ”ajatuksen voimalla”, vaan se pystyisi tuntemaan kosketuksen ja lämmön kuten alkuperäinenkin.
Kivijalan rakentamista pilvenpiirtäjälle
Tämä kunnianhimoinen ja monitieteinen tavoite ei kuitenkaan täyty hetkessä. Lampisen väitöskirja, johon kuuluu neljä tieteellistä artikkelia, on kuin pilvenpiirtäjän kivijalan osa, joka pyrkii tukemaan koko alan kansainvälistä tutkimusta.
Hänen tuloksensa osoittivat, että Jyväskylän yliopistossa kehitetty grafeenin laserkäsittely parantaa veden pH:n ja kalsiumin määrän mittaamisen herkkyyttä. Lisäksi sillä pystyi hallitsemaan minne ja kuinka paljon proteiineja kiinnittyi grafeenin pintaan. Lampinen kehitti myös aivan uudenlaisen menetelmän selvittää erityisen pienten määrien kanssa, kuinka paljon proteiinia tarttui materiaalin pintaan.
- Nämä ovat kaikki hyödyllistä lisätietoa kehittääksemme tulevaisuudessa luotettavampia ja herkempiä laitteita hermosolujen toiminnan mittaamiseen, Lampinen selventää.
FM Aku Lampisen väitöskirjan “Towards Next-Generation Peripheral Nerve Interfaces: Tuning Graphene Field- Effect Transistor Biosensor Devices by Two-Photon Oxidation and Protein Functionalization” julkinen tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori Georg Düsberg (University of the Bundeswehr Munich, Saksa) ja kustoksena Kemian laitoksen johtaja, professori Mika Pettersson (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden pääasiallinen kieli on englanti. Alussa on suomenkielinen osuus.
Tilaisuutta on mahdollista seurata etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-lampinen310125
Väitöskirja “Towards Next-Generation Peripheral Nerve Interfaces: Tuning Graphene Field- Effect Transistor Biosensor Devices by Two-Photon Oxidation and Protein Functionalization” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0488-4
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija Aku Lampinen, aku.m.t.lampinen@jyu.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat
![Aku Lampisen väitöskirjan tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.](/data/images/public/69817172/70842582/14b08b83-f825-46c9-8b0c-a15d8d099d2c-w_240.jpg)
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Koulutustutkijat kokosivat tietoa naapurimaissa hyväksi osoittautuneista toimista oppimistulosten parantamiseksi12.2.2025 08:54:05 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa toimiva Koulutuksen tutkimuslaitos (KTL) on julkaissut tutkimuskatsauksen, jossa tarkastellaan peruskoululaisten osaamisen muutoksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä sekä niiden pohjalta tehtyjä koulutuspoliittisia uudistuksia muissa Pohjoismaissa ja Virossa. Selvityksen keskeisenä tavoitteena on koota tietoa PISA-tulosten laskun syistä ja esitellä hyväksi osoittautuneita rakenteellisia ratkaisuja, pedagogisia menetelmiä sekä koulun toimintakulttuuriin ja johtamiseen liittyviä käytänteitä, joita näissä maissa on toteutettu oppimistulosten parantamiseksi.
Yliopistoyhteisö herättää tyytymättömyyttä – työntekijöiden tulkintoja yliopistoyhteisöön kuulumisesta12.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Työyhteisön kehittäminen ja hyvinvointi on useassa yliopistossa ja niiden yksiköissä nostettu keskeiseksi toimintakulttuurin osaksi. Samanaikaisesti suomalaisten yliopistojen rahoitusmalli korostaa kilpailua sekä erilaisia suoriutumisen mittareita, jotka heijastuvat myös työyhteisön johtamiseen ja työn organisointiin. Lisäksi lähes kolme neljäsosaa opetus- ja tutkimushenkilöstöstä työskentelee määräaikaisissa työsuhteissa. Yliopiston työntekijän näkökulmasta akateeminen ura onkin usein raadollista rahoituksesta ja työpaikoista kilpailua.
Jyväskylän yliopisto mukaan EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman METEOR-kehittämishankkeeseen7.2.2025 16:50:01 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston vastuullisena johtajana EU:n rahoittamassa METEOR-hankkeessa toimii tutkimusprofessori Terhi Nokkala Koulutuksen tutkimuslaitoksesta (KTL). Hanketiimin kuuluvat myös tutkijatohtori Taru Siekkinen, professori Päivi Häkkinen ja tutkimusprofessori Taina Saarinen. Jyväskylän yliopiston osuus kolmevuotisen kehittämishankkeen budjetista on 290 000 euroa. Jyväskylän yliopisto on vastuussa työpaketista, jossa arvioidaan projektissa toteutettavan koulutuksen toimivuutta ja valmistellaan sen pohjalta politiikkasuosituksia niin kansallisille kuin kansainvälisille tahoille.
Väitös: Johtamisalgoritmit muovaavat työn pelikenttää uusiksi7.2.2025 12:09:51 EET | Tiedote
Algoritmijohtamisella tarkoitetaan digitaalisia ohjelmistoja, joita hyödynnetään johtamisen tehtävissä. Tutuimpia ja tutkituimpia ne ovat alustatalouden yrityksissä, joissa puhelinsovellukset ohjaavat automaattisesti jopa miljoonia ruokalähettejä, kuljettajia tai online-freelancereita. KTM Niilo Noponen havaitsi johtamisen väitöskirjassaan, että algoritmijohtaminen muuttaa työn tekemisen ja valvomisen tapoja, organisaatiorakenteita sekä työntekijän, yrityksen ja yhteiskunnan välisiä suhteita – niin alustafirmoissa kuin perinteisimmissäkin yrityksissä.
Kevään Tiedettä kaikille -tapahtumissa syvennytään luonto- ja ympäristöteemoihin7.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille –toiminta keräsi vuonna 2024 yli 100 000 kuulijaa ja kävijää. Uusia yleisöjä toi etenkin Yle Areena julkaisualustana –pilotti, joka jatkuu osana Ylen vakituista toimintaa nimellä Suorana suomalaisilta. Siinäkin JYU on mukana. Kevätkaudella 2025 Tiedettä kaikille –toiminnassa syvennytään etenkin luonto- ja ympäristöteemoihin. Tervetuloa kaikille avoimiin tiedetapahtumiin, työpajoihin, yleisötilaisuuksiin ja näyttelyihin!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme