Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Korkeat rajaveroasteet heikentävät Suomen talouskasvua ja julkista taloutta - keventäminen voisi pitkällä aikavälillä lisätä julkisia tuloja

Jaa

Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan korkeat rajaveroasteet saattavat merkittävästi heikentää Suomen taloudellista toimeliaisuutta sekä julkisen talouden kestävyyttä. Erityisesti korkean tuottavuuden työntekijöiden osalta kireiden marginaaliveroasteiden haittavaikutukset ovat aiemmin arvioitua suuremmat. Kireä työn verotus vaikuttaa negatiivisesti aineettomiin investointeihin ja työntekijöiden urakehityksiin.

Nyt julkaistun tutkimuksen ovat laatineet Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi (vas), Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.
Nyt julkaistun tutkimuksen ovat laatineet Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi (vas), Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Työ- ja ansiotulojen korkeiden rajaverojen problematiikkaa on pohdittu Suomessa viidentoista viime vuoden aikana taajaan. Tuore tutkimus osoittaa, että nykyinen verojärjestelmä saattaa olla talouskasvun este. Korkeiden rajaverojen vaikutukset taloudelliseen aktiviteettiin voivat olla niin merkittäviä, että verojen keventäminen voisi pitkällä aikavälillä lisätä julkisia tuloja.

Tänään julkaistun tutkimuksen Talous takalukossa. Suomen korkeiden rajaverojen ongelma (Etla Raportti 158) mukaan korkeat työnteon rajaveroasteet ovat aikaisemmin luultua suurempi ongelma. Jos verotuksen kiristämisen julkisia tulovaikutuksia mittaavan ns. Lafferin käyrän huippu on Suomessa ylitetty, olisi verotuksen laskeminen kaikkia potentiaalisesti hyödyttävä parannus. Joka tapauksessa tutkijoiden mukaan on varmaa, että verotuksen vääristävien vaikutusten vuoksi veroeurot syntyvät aiemmin luultua kalliimmin.

Tutkimuksen ovat laatineet Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi, Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sekä Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Perinteisen mikrotaloudellisen veroanalyysin ongelmana on, ettei se huomioi riittävästi verotuksen pitkäaikaisia ja laajempia kansantaloudellisia vaikutuksia. Suomessa varsin vähälle huomiolle on jäänyt, että ylimpien tulojen verotuksesta on tehty viime vuosina runsaasti tutkimusta myös makronäkökulmasta. Voi perustellusti kysyä, onko makrotaloudellisen näkökulman puuttuminen antanut liian ruusuisen kuvan verotuksen vaikutuksista, huomauttaa Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Kansainväliset tutkimukset verotuksen vaikutuksista aineettomaan pääomaan herättävät kysymyksiä korkeiden rajaverojen roolista myös niillä korkean tuottavuuden toimialoilla, joilla tuottavuuden kehitys on Suomessa jäänyt jälkijunaan.

Kireällä verotuksella vaikutuksia osaajien houkutteluun ja tuottavuushaasteisiin

Erityisesti aineettomat investoinnit ja teknologiavetoiset alat kärsivät korkeista rajaveroista, sillä ne vaikuttavat suoraan osaajien houkuttelemiseen ja työvoiman kohdentumiseen. Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki muistuttaa, että kireimmillään hyvinkin korkeat inhimillisen pääoman, eli työn rajaverot vaikuttavat kohdistuvan kipeästi Suomen tuottavuusongelmien lähteille.

Tutkimuksen ja tuotekehityksen tukeminen voi osittain lieventää korkeiden verojen haittavaikutuksia palkkojen nousun kautta.  Oleellista on, ettei t&k-tukia rahoiteta kiristämällä osaajien verotusta, sillä se vesittäisi uudistusten hyödyt. Ylipäätänsä verotuksen tulisi olla kilpailukykyinen, jotta se ei hidastaisi ulkomaisten asiantuntijoiden houkuttelua maahan, Kotamäki sanoo.

Tutkimuksen valossa rajaveroasteen tuntuva alentaminen olisi julkisen talouden näkökulmasta perusteltua.

Laskelmissa on huomioitu uudet arviot pitkän aikavälin joustoista sekä Suomessa hyvin korkeana pysyneet työn rajaverot. Verotuottojen ohella ne vaikuttavat osaajien kannustimiin parantaa osaamistaan sekä laajentaa ammatillista verkostoaan, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Kun palkansaajan rajaveroihin lisätään kulutusverot, korkein rajavero Suomessa oli arviolta 66,8 prosenttia vuonna 2023.

Johtopäätöksenä tutkijat suosittavat korkeiden rajaveroasteiden laskemista, mikä voisi pitkällä aikavälillä edistää talouskasvua ja vahvistaa julkista taloutta. Samalla tulisi keskittyä rakenteellisiin uudistuksiin, jotka tukevat verotuksen neutraalisuutta ja kannustavat investointeihin, sekä vähemmän vääristäviin veroihin. Ideoinnin ollessa talouskasvun perimmäinen lähde, työn verotuksen piiriin jäävät innovaatiot voivat olla merkittävä syy rajoittaa korkeimpia veroprosentteja myös hyvinvoinnin näkökulmasta.

 Kuusi, Tero – Kotamäki, Mauri – Kirkko-Jaakkola, Mikael: Talous takalukossa. Suomen korkeiden rajaverojen ongelma (Etla Raportti 158)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusjohtaja Tero Kuusi, ETLA, p. 041 444 8144, tero.kuusi@etla.fi

Pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola, Veronmaksajain Keskusliitto, p. 050 536 4126, mikael.kirkko-jaakkola@veronmaksajat.fi

Pääekonomisti Mauri Kotamäki, Finnvera, p. 029 460 2878, mauri.kotamaki@finnvera.fi

Kuvat

Tutkimuksen ovat laatineet Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki sekä Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.
Tutkimuksen ovat laatineet Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki sekä Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.
Lataa
Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.
Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.
Lataa

Liitteet

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Geotaloudellisista riskeistä tulossa uusi peruste elinkeinopolitiikalle – maiden välisessä yritystukikilpailussa on kuitenkin riskinsä3.2.2025 10:06:25 EET | Tiedote

Lupaavimmatkin kasvualat sisältävät lukuisia riskejä, jos Suomi lähtee mukaan maiden väliseen yritystukikilpailuun, muistuttaa tuore valtioneuvostolle tehty analyysi. Etlan laatiman muistion mukaan geopolitiikan uusi aika on voimistanut valtioiden välistä tukikilpailua ja geotaloudelliset riskit ovat antaneet uuden perusteen valtioiden elinkeinopoliittisille toimille.

Etla: Perintö- ja lahjavero on järjestelmänä mutkikas, vääristää käyttäytymistä ja on koettu epäoikeudenmukaiseksi28.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan perintö- ja lahjavero vaikuttaa useilla tavoilla niin perinnönsaajan, perinnönjättäjän kuin yritystenkin toimintaan. Osa veron vaikutuksista on positiivisia, osa taas negatiivisia ja käyttäytymistä vääristäviä. Järjestelmänä Suomen perintö- ja lahjavero on mutkikas, aiheuttaa hallinnollista taakkaa ja tuottaa siihen nähden vähän verotuottoja. Perintö- ja lahjavero ei myöskään näyttäydy oikeudenmukaisuuden tai tulonjaon uudelleenjakamisen näkökulmasta erityisen onnistuneena. Vero lankeaa suurelta osin keskiluokan maksettavaksi.

Koronatuet säilyttivät yli 40 000 työpaikkaa - yritystukijärjestelmää on kuitenkin syytä kehittää tulevien kriisien varalta23.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronatuet säilyttivät yhteensä yli 40 000 työpaikkaa koronapandemian ensimmäisenä vuonna. Suurin osa työpaikoista säilyi Business Finlandin koronahäiriörahoituksen avulla. ELY-keskusten pienille yrityksille myöntämillä tuilla oli puolestaan myönteisimmät vaikutukset yritysten toimintaan, erityisesti työn tuottavuuteen. Kustannustuki pienensi konkurssiriskiä. Koronatukien positiivisista vaikutuksista huolimatta tukijärjestelmää olisi kuitenkin tarve kehittää tulevien vastaavien kriisien varalle.

Etla: T&k-tuet edistäneet yritysten innovaatioita – kompensaatiotuilla ei kuitenkaan toivottua vaikutusta energiaintensiivisillä aloilla20.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan energiaintensiivisten toimialojen yrityksille suunnatut ns. kompensaatiotuet eivät ole johtaneet merkittäviin työllisyys- tai kilpailukykyparannuksiin. Sen sijaan tutkimus- ja kehitystoimintaan (t&k) kohdistetut tuet ovat lisänneet selvästi yritysten innovaatioiden ja patenttien määrää sekä tukeneet teknologista kehitystä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tulevissa tukiratkaisuissa tulisikin painottaa vastikkeettomien tukien sijaan suoria kannustimia yrityksille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye