Jyväskylän yliopisto

Kulttuurinen yhteistyö, ei ylivalta, luo yhteenkuuluvuutta

Jaa

Horizon Europe -ohjelman 3 miljoonan euron rahoitus tuo yhteen taiteilijat ja tutkijat 12 maasta luomaan uusia suuntaviivoja taidekasvatukselle.

Jyväskylän yliopisto on mukana muokkaamassa tulevaisuuden taidekasvatusta kansainvälisessä hankkeessa. Euroopan komissio on myöntänyt lähes 3 miljoonan euron rahoituksen hankkeelle, joka yhdistää 13 yliopistoa ja taideorganisaatiota Euroopasta ja Etelä-Tyynenmeren alueelta. Kolmivuotinen yhteistyöhanke käynnistyy helmikuussa 2025 ja tähtää kulttuurisen demokratian edistämiseen. INTRACOMP-hankkeessa ("Intercultural and Transcultural Competence Through Collaborative Cultural Expression") kehitetään uusia koulutuksen ja kulttuuripolitiikan kehyksiä maailmanlaajuisella, alueellisella ja kansallisella tasolla.

Henkilö kulkee spiraalimaisia portaita.
Jyväskylän yliopiston Lähde-kirjaston portaat. JYU:n kuva-arkisto.

Hanketta koordinoi Nord-yliopisto Norjassa, ja sen johtajana toimii tanssin ja sosiaalisen inkluusion Unesco Chair Nicholas Rowe. Rowe toimii tanssitaiteen professorina Nord yliopistossa ja Aucklandin yliopistossa Uudessa-Seelannissa. 
Hän kysyy: "Mikä on taidekasvatuksen rooli aikakautena, jolloin pakkomuutto on yhä yleisempää? Kun ilmastonmuutoksen, poliittisten ja ympäristökatastrofien sekä taloudellisten kriisien vaikutukset kasvavat, taiteiden avulla oppiminen yhteistyöstä ja osallistumisesta tulee olemaan ratkaisevaa tulevaisuuden sosiaalisen yhteenkuuluvuuden, moninaisuuden ja tasa-arvon kannalta."

INTRACOMP-hanke tuo yhteen yliopistoja ja yhteisötaiteen organisaatioita Norjasta, Belgiasta, Saksasta, Suomesta, Italiasta, Iso-Britanniasta, Serbiasta, Slovakiasta, Kreikasta, Unkarista, Uudesta-Seelannista ja Papua-Uudesta-Guineasta. Hankkeen tavoitteena on määritellä uudelleen taiteen rooli kasvatuksessa erityisesti pakkomuuton ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden näkökulmasta. 
Rowe korostaa: "Tämä hanke tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden taiteen, kasvatuksen, kulttuurin, sosiologian, psykologian, julkisen hallinnon ja teknologian asiantuntijoille luoda tukevampi globaali ekosysteemi kulttuurien väliselle yhteistyölle. Tarvitsemme tasavertaisempaa tilaa kulttuurien vuorovaikutukselle, joka haastaa eurokeskeiset ihanteet ja antaa jokaiselle ihmiselle ja kulttuurille paikan, johon kuulua."

Suomesta hankkeessa on mukana Jyväskylän yliopisto. Tutkimusprofessori Terhi Nokkala korostaa, kuinka tärkeää on sisällyttää kulttuuritietoisuutta ja taitoja globaaleissa ympäristöissä toimimiseen myös organisaatioiden rakenteisiin: "Nykymaailmassa organisaatioiden kyky hyödyntää kulttuuritietoisuutta ja taitoja globaaleissa ympäristöissä toimimiseen on ratkaisevan tärkeää osallisuuden mahdollistavan ja tehokkaan hallinnon edistämiseksi. INTRACOMP-hanke pyrkii vahvistamaan näitä taitoja koulutus- ja kulttuuriorganisaatioissa, edistäen yhteistyötä, joka arvostaa moninaisuutta ja keskinäistä kunnioitusta. Näiden periaatteiden juurruttaminen organisaatiorakenteisiin auttaa luomaan kestävämpiä ja sopeutumiskykyisempiä instituutioita, jotka voivat vastata globaaleihin haasteisiin."

Nicholas Rowe kiteyttää hankkeen ydinajatuksen: "Taiteen kautta voimme kuvitella maailman uudelleen."


Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan Unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeen johtaja professori Nicholas Rowe, Nord University (intracomp@nord.no)

Tutkimusprofessori Terhi Nokkala, JYU Koulutuksen tutkimuslaitos (terhi.p.nokkala@jyu.fi)

Yliopistonlehtori Katja Mäkinen, JYU Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos (katja.a.p.makinen@jyu.fi)

Tutkijatohtori Tiina Lämsä, JYU Koulutuksen tutkimuslaitos, (tiina.al.lamsa@jyu.fi)

Kuvat

Euroopan unionin logo ja vastuuvapauslauseke
Euroopan komissio
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Koulutustutkijat kokosivat tietoa naapurimaissa hyväksi osoittautuneista toimista oppimistulosten parantamiseksi12.2.2025 08:54:05 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa toimiva Koulutuksen tutkimuslaitos (KTL) on julkaissut tutkimuskatsauksen, jossa tarkastellaan peruskoululaisten osaamisen muutoksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä sekä niiden pohjalta tehtyjä koulutuspoliittisia uudistuksia muissa Pohjoismaissa ja Virossa. Selvityksen keskeisenä tavoitteena on koota tietoa PISA-tulosten laskun syistä ja esitellä hyväksi osoittautuneita rakenteellisia ratkaisuja, pedagogisia menetelmiä sekä koulun toimintakulttuuriin ja johtamiseen liittyviä käytänteitä, joita näissä maissa on toteutettu oppimistulosten parantamiseksi.

Yliopistoyhteisö herättää tyytymättömyyttä – työntekijöiden tulkintoja yliopistoyhteisöön kuulumisesta12.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Työyhteisön kehittäminen ja hyvinvointi on useassa yliopistossa ja niiden yksiköissä nostettu keskeiseksi toimintakulttuurin osaksi. Samanaikaisesti suomalaisten yliopistojen rahoitusmalli korostaa kilpailua sekä erilaisia suoriutumisen mittareita, jotka heijastuvat myös työyhteisön johtamiseen ja työn organisointiin. Lisäksi lähes kolme neljäsosaa opetus- ja tutkimushenkilöstöstä työskentelee määräaikaisissa työsuhteissa. Yliopiston työntekijän näkökulmasta akateeminen ura onkin usein raadollista rahoituksesta ja työpaikoista kilpailua.

Jyväskylän yliopisto mukaan EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman METEOR-kehittämishankkeeseen7.2.2025 16:50:01 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston vastuullisena johtajana EU:n rahoittamassa METEOR-hankkeessa toimii tutkimusprofessori Terhi Nokkala Koulutuksen tutkimuslaitoksesta (KTL). Hanketiimin kuuluvat myös tutkijatohtori Taru Siekkinen, professori Päivi Häkkinen ja tutkimusprofessori Taina Saarinen. Jyväskylän yliopiston osuus kolmevuotisen kehittämishankkeen budjetista on 290 000 euroa. Jyväskylän yliopisto on vastuussa työpaketista, jossa arvioidaan projektissa toteutettavan koulutuksen toimivuutta ja valmistellaan sen pohjalta politiikkasuosituksia niin kansallisille kuin kansainvälisille tahoille.

Väitös: Johtamisalgoritmit muovaavat työn pelikenttää uusiksi7.2.2025 12:09:51 EET | Tiedote

Algoritmijohtamisella tarkoitetaan digitaalisia ohjelmistoja, joita hyödynnetään johtamisen tehtävissä. Tutuimpia ja tutkituimpia ne ovat alustatalouden yrityksissä, joissa puhelinsovellukset ohjaavat automaattisesti jopa miljoonia ruokalähettejä, kuljettajia tai online-freelancereita. KTM Niilo Noponen havaitsi johtamisen väitöskirjassaan, että algoritmijohtaminen muuttaa työn tekemisen ja valvomisen tapoja, organisaatiorakenteita sekä työntekijän, yrityksen ja yhteiskunnan välisiä suhteita – niin alustafirmoissa kuin perinteisimmissäkin yrityksissä.

Kevään Tiedettä kaikille -tapahtumissa syvennytään luonto- ja ympäristöteemoihin7.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille –toiminta keräsi vuonna 2024 yli 100 000 kuulijaa ja kävijää. Uusia yleisöjä toi etenkin Yle Areena julkaisualustana –pilotti, joka jatkuu osana Ylen vakituista toimintaa nimellä Suorana suomalaisilta. Siinäkin JYU on mukana. Kevätkaudella 2025 Tiedettä kaikille –toiminnassa syvennytään etenkin luonto- ja ympäristöteemoihin. Tervetuloa kaikille avoimiin tiedetapahtumiin, työpajoihin, yleisötilaisuuksiin ja näyttelyihin!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye