Laaja joukko järjestöjä: Suomen talouden kasvu vaatii lisää korkeakoulutettuja osaajia
Hallituksen puoliväliriihessä on kova paine löytää toimia talouskasvun vahvistamiseksi Suomelle. Järjestöt toteavat yhteiskannanotossaan, että koulutustason nosto on yksi ilmiselvä keino kasvun vauhdittamiseksi, jota tulisi pikaisesti hyödyntää. Järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi muodostetaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja.
Tarvitaan osaamiseen ja osaajiin panostamista
– Suomi on viisaasti ja rohkeasti päättänyt hakea kasvua investoimalla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Laajan tutkimustiedon mukaan vaikuttava TKI-toiminta ja -yhteistyön lisääminen toimijoiden kesken edellyttää myös osaamiseen ja osaajiin panostamista. Nyt niiden saatavuus uhkaa koulutus- ja osaamistason laskun vuoksi muodostua puollonkaulaksi tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Viimeksi tämän nosti esiin Suomen pankin ennuste, joka osoittaa, että pitkän aikavälin talouskasvusta puolet selittyy inhimillisen pääoman kasvulla. Tämä kasvu taas tuotetaan pääosin investoinneilla koulutukseen, järjestöt toteavat.
Korkeasti koulutetun työvoiman tarve kasvaa
Korkeakoulutettujen osuus nuorista ikäluokissa eli 25–34-vuotiaiden joukossa ei ole kasvanut Suomessa 2000-luvulla. Suomi kuuluu jo OECD-maiden heikoimpaan kolmannekseen nuorten aikuisten korkeakoulutettujen osuudessa. Samaan aikaan useat toimialat ovat raportoineet korkeasti koulutetun työvoiman kasvavasta tarpeesta (esim. Teknologiateollisuus ja palvelualat). Joulukuussa 2024 julkaistu teollisuuspoliittinen strategia nostaa osaajien saatavuuden varmistamisen keskeiseksi tavoitteeksi.
Korkeakoulujen koulutuskapasiteettia pitää lisätä merkittävästi
–Koulutus- ja osaamistason noston tavoite vaatii merkittävää korkeakoulujen koulutuskapasiteetin lisäämistä, järjestöt huomauttavat.
Korkeakoulujen reaalinen rahoitus on jäänyt satoja miljoonia euroja matalammalle tasolle kuin 20 vuotta sitten. Tämän taustalla ovat aloituspaikkojen vähennykset 2000-luvun alussa, myöhemmät rahoitusleikkaukset ja indeksijäädytykset. Opiskelijamääriin suhteutettu rahoitus on 20–30 prosenttia matalampi kuin Ruotsissa, Tanskassa tai Norjassa.
Korkeakoulujen TKI-työ on vaikuttavaa
Korkeakoulutuksen laadun ja vaikuttavuuden keskeinen tekijä on myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys. Toistaiseksi TKI-rahoitusta ei ole käytetty parlamentaarisen tahdon mukaisesti vielä korkeakoulujen perusrahoitukseen. Osana korkeakoulujen toimintaa tehty TKI-työ tuottaa laaja-alaisimman vaikuttavuuden yhteiskunnan inhimilliseen pääomaan ja osaamisen kasvattamiseen yhteiskunnassa.
Kannanoton allekirjoittaneet järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi laaditaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, joka hyväksytään parlamentaarisesti ja jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja. Työn aloittamisesta pitää päättää puoliväliriihessä ja toimet on aloitettava viivyttelemättä.
Akava
Akavan opiskelijat
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ
Sivistysala
Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Maria Löfgren, Akava, p. 040 568 2798
Puheenjohtaja Pauliina Ryökäs, Akavan opiskelijat, p. 044 747 3671
Toiminnanjohtaja Ida Mielityinen, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, p. 050 594 0731
Puheenjohtaja Katariina Murto, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, p. 050 568 9188
Johtaja Heikki Kuutti Uusitalo, Sivistysala, p. 050 302 8246
Julia Väänänen, Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK, p. 050 389 1000
Toiminnanjohtaja Heikki Holopainen, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, p. 0400 639 331
Puheenjohtaja Anselmi Auramo, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), p. 045 647 1116
Avainsanat
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akavan opiskelijat: Puoliväliriihen päätökset nipistävät koulutuksesta ja tuesta työuran aikana24.4.2025 10:56:00 EEST | Tiedote
Akavan opiskelijat ärähtää puoliväliriihen tuloksista: sen koulutuspäätökset jäivät kauas siitä, mitä työelämän muuttuviin tarpeisiin vastaaminen edellyttää. Vaikka aloituspaikkojen lisääminen ja kertaluonteiset panostukset ovat askel oikeaan suuntaan, koulutuksen laadun turvaaminen ja työllistymisen edellytysten parantaminen vaatisivat huomattavasti kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä toimia. Niitä tarvittaisiin myös saavuttaaksemme kasvua.
Akava: Ansiotuloverojen kevennys on tervetullut päätös – muutoin kasvun eväät jäivät huteralle pohjalle23.4.2025 23:19:17 EEST | Tiedote
Puoliväliriihen päätös keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa luo edellytyksiä talouden kasvulle. Akava vastustaa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.
Akavalaisten harteilla kolmasosa tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista – verojärjestelmään pitää tehdä kokonaisuudistus16.4.2025 11:17:40 EEST | Tiedote
Akavalaiset maksavat lähes 32 prosenttia kaikista palkansaajilta kerätyistä tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista. Palkansaajista akavalaisia on kuitenkin vain 18 prosenttia. Tiedot ovat Akavan Tilastokeskukselta tilaamasta selvityksestä, joka perustuu vuoden 2023 tulonjakotilastoon.
Akava: Puolivälitarkastelusta tarvitaan päätöksiä ikäsyrjinnän poistamiseksi8.4.2025 15:39:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallituksen puolivälitarkastelussa pitää tehdä konkreettisia päätöksiä työelämän laadun parantamiseksi. Tähän on hyvät lähtökohdat selvityshenkilö Jari Lindströmin ehdotusten pohjalta, joiden tavoitteena on lisätä 55 vuotta täyttäneiden työllisyyttä. Ehdotuksiin kuuluu uraohjaus, jatkuva oppiminen ja reilu keskustelu työurista osana työpaikan tuloksellista toimintaa.
Akava: Henkilöstön hallintoedustusta on korjattava ja laajennettava1.4.2025 11:13:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallintoedustuksen alarajan laskeminen 50 henkilöön ja sen käytäntöjen jatkuva kehittäminen ja levittäminen vahvistavat yrityksiä sekä Suomen kilpailukykyä. Akava ei kannata tuoreessa työryhmämuistiossa hahmoteltua hallintoedustuksen ”kevennettyä mallia”, vaan edellyttää kaikkien lain piiriin kuuluvien yritysten toimivan samoin periaattein. Sanktioita tulisi harkita hallintoedustusvelvoitteensa laiminlyöville yrityksille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme