Uusi raportti: Maahanmuuton pattitilanne ratkaistava maahanmuuton yhteiskuntasopimuksella
Maahanmuutto on Suomelle sekä ongelma että täysin välttämätön ratkaisu. Siksi tarvitaan maahanmuuton yhteiskuntasopimus, esittävät Osmo Soininvaara ja Jussi Pyykkönen Keskuskauppakamarin ja Akava Worksin tilaamassa raportissa ”Maahanmuuton yhteiskuntasopimus”. Yhteiskuntasopimus rakentuisi pisteytysmallista ja työnhakuviisumista, humanitaarisen maahanmuuton painopisteiden muuttamisesta sekä kotoutumisen kannusteiden uudistamisesta.
– Suomi on ajautumassa pahoihin rakenteellisiin ongelmiin ikääntymisen ja työvoimapulan takia. Hallittu ja melko runsas maahanmuutto tarjoaa tähän luontevan ratkaisun. Kysymys maahanmuutosta on ollut kiistojen kohteena. Koska kyse on yhteiskuntaa voimakkaasti muovaavasta asiasta, tarvitaan pitkäjänteinen, ennustettavissa oleva ja kauas tulevaisuuteen katsova linja, sanoo Osmo Soininvaara.
Kirjoittajat ehdottavat, että Suomeen luotaisiin pisteytysmalli, jonka perusteella voitaisiin myöntää oleskelulupa Suomeen. Siinä arvioitaisiin hakijan kielitaitoa, koulutustasoa, työkokemusta, työuran potentiaalista pituutta sekä mahdollista työtarjousta tai työpaikkaa Suomessa.
– Suomi ei voi jäädä seuraamaan sivusta, kun kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy globaalisti. Tarvitsemme selkeän ja johdonmukaisen järjestelmän, joka tuo Suomeen erityisesti sellaisia ihmisiä, joilla on hyvät edellytykset työllistyä ja rakentaa tulevaisuuttaan täällä, sanoo Jussi Pyykkönen.
Pisteytysmallissa matalamman pistemäärän saaneet voisivat hakea työnhakuviisumia. Työhakuviisumi toimisi määräaikaisena viisumina, jonka puitteissa saisi hakea ja tehdä töitä tai perustaa yrityksen.
– Työnhakuviisumilla tulleilta ihmisiltä olisi rajattu pois oikeus hakea sosiaaliturvaa. Kun työllistymiskriteerit täyttyvät, viisumi voitaisiin päivittää oleskeluluvaksi, Soininvaara toteaa.
Lisäksi raportissa yhdeksi pilariksi maahanmuuton yhteiskuntasopimukselle esitetään humanitaarisen maahanmuuton painopisteen muuttamista. Tämä tarkoittaa erityisesti turvapaikanhakijoiden määrän vähentämistä ja samalla kiintiöpakolaisten määrän lisäämistä. Kolmantena pilarina on kotoutumisen kannusteiden parantaminen.
– Suomeen muuttaneiden on saatava nopea ja tehokas pääsy työmarkkinoille. Käytännössä tämä tarkoittaa nykyistä kannustavampaa sosiaaliturvaa, segregaation ehkäisyä sekä työllisyyspalveluiden uudistamista, Pyykkönen sanoo.
Suomelle tarvitaan pitkäjänteinen maahanmuuton linja
Raportissa esitetään, että seuraavan hallituksen tulee sopia yhdestä kokonaisvaltaisesta maahanmuuttopolitiikan linjauksesta, joka vahvistaa sekä taloudellista menestystä että yhteiskunnallista vakautta. On aika tunnustaa, että maahanmuutto on joka tapauksessa osa Suomen tulevaisuutta – kysymys on siitä, haluammeko sen olevan hallittua vai hallitsematonta .
– Yhteiskuntasopimus on tärkeä avaus, joka tarjoaa pitkän aikavälin kokonaisvaltaista ratkaisua maahanmuuttopolitiikan kipukohtiin. Akava Works -maahanmuuttokatsaukset kertovat, että erityisasiantuntijoiden maahanmuutto Suomeen on vähentynyt viime vuosina. Suunnan tulisi olla päinvastainen, sanoo Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies.
– Sujuva osaamisperustainen maahanmuutto – joka tuo Suomeen hyvin työllistyviä osaajia ja edistää koko perheen kotoutumista – on ratkaisevan tärkeää Suomen kilpailukyvylle ja yritysten kasvulle. Raportti tarjoaa keinot tämän toteuttamiseksi, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.
Maahanmuuton yhteiskuntasopimus -raportti on osoitteessa
https://akavaworks.fi/julkaisut/raportit/maahanmuuton-yhteiskuntasopimus/
Kirjoittajat
Osmo Soininvaara, VTL, puh. 045 121 4559, osmo@soininvaara.fi
Jussi Pyykkönen, VTM, puh. 044 023 91 49, jjpyyk@gmail.com
Lisätiedot
Suvi Pulkkinen, johtava asiantuntija, Keskuskauppakamari, puh. 050 404 1810,suvi.pulkkinen@chamber.fi
Miika Sahamies, johtava asiantuntija, Akava, puh. 050 530 5366, miika.sahamies@akava.fi
Avainsanat
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akavan opiskelijat: Puoliväliriihen päätökset nipistävät koulutuksesta ja tuesta työuran aikana24.4.2025 10:56:00 EEST | Tiedote
Akavan opiskelijat ärähtää puoliväliriihen tuloksista: sen koulutuspäätökset jäivät kauas siitä, mitä työelämän muuttuviin tarpeisiin vastaaminen edellyttää. Vaikka aloituspaikkojen lisääminen ja kertaluonteiset panostukset ovat askel oikeaan suuntaan, koulutuksen laadun turvaaminen ja työllistymisen edellytysten parantaminen vaatisivat huomattavasti kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä toimia. Niitä tarvittaisiin myös saavuttaaksemme kasvua.
Akava: Ansiotuloverojen kevennys on tervetullut päätös – muutoin kasvun eväät jäivät huteralle pohjalle23.4.2025 23:19:17 EEST | Tiedote
Puoliväliriihen päätös keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa luo edellytyksiä talouden kasvulle. Akava vastustaa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.
Akavalaisten harteilla kolmasosa tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista – verojärjestelmään pitää tehdä kokonaisuudistus16.4.2025 11:17:40 EEST | Tiedote
Akavalaiset maksavat lähes 32 prosenttia kaikista palkansaajilta kerätyistä tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista. Palkansaajista akavalaisia on kuitenkin vain 18 prosenttia. Tiedot ovat Akavan Tilastokeskukselta tilaamasta selvityksestä, joka perustuu vuoden 2023 tulonjakotilastoon.
Akava: Puolivälitarkastelusta tarvitaan päätöksiä ikäsyrjinnän poistamiseksi8.4.2025 15:39:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallituksen puolivälitarkastelussa pitää tehdä konkreettisia päätöksiä työelämän laadun parantamiseksi. Tähän on hyvät lähtökohdat selvityshenkilö Jari Lindströmin ehdotusten pohjalta, joiden tavoitteena on lisätä 55 vuotta täyttäneiden työllisyyttä. Ehdotuksiin kuuluu uraohjaus, jatkuva oppiminen ja reilu keskustelu työurista osana työpaikan tuloksellista toimintaa.
Akava: Henkilöstön hallintoedustusta on korjattava ja laajennettava1.4.2025 11:13:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallintoedustuksen alarajan laskeminen 50 henkilöön ja sen käytäntöjen jatkuva kehittäminen ja levittäminen vahvistavat yrityksiä sekä Suomen kilpailukykyä. Akava ei kannata tuoreessa työryhmämuistiossa hahmoteltua hallintoedustuksen ”kevennettyä mallia”, vaan edellyttää kaikkien lain piiriin kuuluvien yritysten toimivan samoin periaattein. Sanktioita tulisi harkita hallintoedustusvelvoitteensa laiminlyöville yrityksille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme