MTK: n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola: Ilmastotavoitteita arvioitava uudelleen

Ilmastolain mukaan hallituksen on hyväksyttävä pitkän välin ilmastosuunnitelma tänä vuonna ja tarkasteltava hiilineutraalisuus- ja päästövähennystavoitteiden toteutumista uuden tieteellisen tiedon pohjalta.
–Hallitus pystyy tarkastelemaan ilmastolakia ilman, että kenenkään tarvitsee peruuttaa mistään aikaisemmista päätöksistä, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
Mäki-Hakolan mukaan nyt pelotellaan sillä, että Suomi joutuu ostamaan nieluoikeuksia muilta mailta. – En usko, että mitään laskuja on Suomelle tulossa, koska millään maalla ei ole myytävää. Metsämaan päästöjen kasvu ja metsien nielujen aleneminen koskee suurinta osaa, ellei kaikkia maita Euroopassa. On turha pelotella miljardilaskuilla, kun EU joutuu arvioimaan eri maiden laskentamenetelmien yhdenmukaisuutta ja metsille asetettuja tavoitteita uudelleen.
–Ilmastolain välitarkastelussa on huomioitava myös muiden maiden päästötavoitteiden toteutuminen ja toimenpiteiden kustannustehokkuus.
Mäki-Hakola muistuttaa, että kaikissa EU:n jäsenmaissa on ongelmia, kun ilmastomuutoksen seurauksena maaperän päästöt kasvavat ja metsän kasvu hiipuu monista eri syistä. – Meillä keskustelussa sotketaan maaperän kasvaneet päästöt ja metsän nielujen heikkeneminen, vaikka metsä puuston nielu on edelleen positiivinen.
–Komission tämän vuoden työohjelman mukaan LULUCF arvioidaan onneksi uudelleen. Vaikka puustossa tapahtuvaa muutosta kyetään arvioimaan varsin hyvin, maaperän muutokset ovat enemmän arvioita ja arvauksia. Jos tavoitteena oli maankäyttösektorille 310 megatonnin nielutavoite vuodelle 2030 ja nyt on menty 200 megatonnia väärään suuntaan, niin tavoite ei tule toteutumaan.
Hakkuurajoituksista miljardimenetykset
Jos metsäalaa lähdetään ajamaan alas hakkuurajoituksilla ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, se tulisi Mäki-Hakolan mukaan kalliiksi veronmaksajille. – Yksi hakattu puukuutiometri tuottaa jalostuksen jälkeen 200 euroa arvonlisäystä yhteiskuntaan. Jos hakkuita rajoitettaisiin kymmenellä prosentilla, se tarkoittaisi jopa 1,5 miljardin arvonlisän menestystä ja hurjia työpaikkamenestyksiä erityisesti maaseudulla.
–Toivon, että hallitus ymmärtää, että metsien käytön rajoittaminen ei ole ratkaisu hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseen. On tunnustettava tosiasiat ja lisättävä aktiivisuutta metsissä, koska hyvä metsänhoito tuo lisää kasvua ja nieluja.
Sama koskee Mäki-Hakolan mukaan koko Eurooppaa, josta syntyisi hakkuuvuotoa maihin, joissa kestävän metsänhoidon periaatteita ei noudateta. – Onko meillä tähän varaa, kun samaan aikaan tavoitellaan viennin kasvua talouden veturiksi. Jos metsää poistetaan talouskäytöstä, meiltä jää lisäksi joka vuosi saamatta sen viiden prosentin tuotto.
EU:n monitorointiasetus kaadettava
–Uuden komission tavoitteena on vahvistaa metsäbiotaloutta ja sen kilpailukykyä. Kun edelliselle komissiolle biotalous oli kirosana, nyt nähdään myös metsäsektorin talous- ja työllisyysmerkitys Euroopalle. Komission on turvattava biotalouden ja metsäsektorin kilpailukyky, ettei tuotanto karkaa muualle.
Edellisen komission aikana metsäala joutui koko ajan puolustuskannalle, kun komissio tehtaili aloitteita, joiden seuraamuksia ei selvitetty. – Ennallistamis- ja metsäkatoasetuksiin tarvitaan kansallista säätöä, koska eri maiden olosuhteet poikkeavat niin paljon toisistaan. Toivon että parlamentti kaataa metsien monitorointiasetuksen, jolla komissio tavoittelee itselleen oikeuksia hyvin seikkaperäisiin metsätietoihin ja valvontaan, sanoo EU:n viljelijä- ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogecan metsätyöryhmän puheenjohtajana toimiva Mäki-Hakola.
Metsäalasta ei pidä tehdä ilmastomuutoksen maksajaa
Metsien nieluista on Suomessa tullut koko ilmastopolitiikan kulmakivi, jonka nimiin vannotaan. – Ilmastotavoitteiden kannalta fossiiliset ovat isoin haaste. Sen sijaan että nyt huudetaan metsäsektoria ja metsänomistajaa ilmastomuutoksen laskun maksumieheksi, pitäisi nopeuttaa fossiilisten käytön vähentämistä ja teknisten nielujen käyttöönottoa.
–Puurakentamisen lisäämisellä voitaisiin uudistaa paljon päästöjä tuottavaa rakentamista. Vaikka puurakentamisen edistäminen on ollut useissa hallitusohjelmissa, sen teollinen läpimurto ei ole vieläkään tapahtunut.
Mäki-Hakolan mukaan Suomeen tarvitaan uuden sukupolven bio- ja sellutehtaita, jotka tuottavat raaka-aineita uusiin fossiilisia korvaaviin uusiutuviin tuotteisiin. – Niillä on suuri merkitys sekä ilmaston että Suomen talouden ja metsäsektorin tulevaisuuden kannalta.
Markku Laukkanen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko Mäki-Hakola
marko.maki-hakola@mtk.fi
Kuvat

Lisätietoja julkaisijasta
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Ympäristösuojelun professori (emer.) Pekka Kauppi: Metsänielujen vähenemisen suurin haaste on Suomen sijasta tropiikissa23.4.2025 11:16:59 EEST | Artikkeli
Ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kaupin mielestä trooppisten metsien dramaattinen väheneminen on suurin metsien hiilinieluun liittyvä globaali haaste. Kaupin mukaan metsäkatoa ja metsänieluja koskevassa keskustelussa tulisi keskittyä globaalisti ensisijaisesti tropiikkiin. – Trooppisten metsien pinta-ala on vuodesta 1990 supistunut noin kymmenen kertaa Suomen metsien pinta-alan verran. Metsien häviämisen syyt liittyvät vahvasti maatalouden laajenemiseen. –Koskematon metsä on vähentynyt tropiikissa kolmessa vuosikymmenessä 400 miljoonaa hehtaaria, minkä tilalle on syntynyt uudismetsää vain 200 miljoonalle hehtaarille. Globaalin ilmastotavoitteen kannalta tropiikissa tapahtuva metsäkato, sen aiheuttama hiilidioksidipäästö ja trooppisten metsien nielujen heikkeneminen on avainkysymys. Suomen metsien nielujen kehitys on saanut suhteettoman suuren huomion Kansainvälisessä tutkimusyhteisössä toimiva Kauppi muistuttaa, että Siperian ja Kanadan laajat metsäpalot ja hyönteistuhot ova
Sahateollisuuden Matti Kylävainio: Hakkuurajoitukset johtaisivat sahateollisuudessa irtisanomisiin9.4.2025 08:22:09 EEST | Artikkeli
Ilmastopaneelin vaatimat hakkuurajoitukset voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä sahateollisuudelle ja johtaa työpaikkojen vähenemiseen. – Esimerkiksi 20 prosentin hakkuurajoitus ja siitä seuraava tuotannon pysyvä alentuminen tarkoittaisi lähes sadan henkilötyövuoden vähentämistä noin 300 työpaikkaa tarjoavassa yrityksessä, sanoo Keitele Timber Oy:n toimitusjohtaja Matti Kylävainio. –Lisäksi hakkuurajoitukset vähentäisivät metsänomistajien kantorahatuloja, kuljetusten ja muiden alihankkijoiden tuloja sekä valtion verokertymiä, kun raakapuuta jäisi jalostamatta. Rajoitusten taloudellisia, työllisyys- tai kilpailukykyvaikutuksia ei ole lainkaan selvitetty. Valtion tulee tehdä politiikkaa, joka tukee yritysten tuotantoa ja kansainvälistä kilpailukykyä, eikä rajoittaa sitä. Maankäyttösektori ei pysty kompensoimaan muiden sektorien päästöjä Suomen tiukka 2035 ilmastotavoite asettaa Sahateollisuus ry.n hallituksen puheenjohtajana toimivan Kylävainion mukaan kohtuuttomia rajoi
Paltamon Pasi Ahoniemi: Puurakentamisesta ratkaisu kuntien ilmastotalkoisiin1.4.2025 11:23:38 EEST | Artikkeli
Paltamon kunnantalon rakentaminen massiivihirrestä on esimerkki tietoisesta panostuksesta puurakentamiseen. – Kunnan päättäjät valitsivat massiivipuurakenteen osana elinkaariajattelua, jossa kestävyys, energiatehokkuus ja paikallistalouden tukeminen olivat avainasemassa. Rakennusmateriaalina käytettiin pohjoisen puuta, ja suurin osa rakennusprosessista työllisti kainuulaisia yrittäjiä ja ammattilaisia, kuvailee hanketta Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi. –Vaikka omien ilmastotavoitteiden asettaminen on kunnille vapaaehtoista, meille puurakentaminen on yksi työkalu ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Hirsinen kunnantalo kestää 200 vuotta ja sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan. Paltamon kunnassa metsätaloudella on Ahoniemen mukaan keskeinen rooli paikallistaloudessa ja elinkeinoelämässä. – Kunta on panostanut voimakkaasti puurakentamiseen, biotalouteen ja uusiutuvan energian hankkeisiin, jotka tukevat sekä alueen työllistämistä että ekologisesti kestäviä ratkaisuja. − Me lupaamme kunt
Metsäjohtaja Juha Jumppanen: Hakkuurajoitukset johtaisivat miljardimenetyksiin kansantaloudessa25.3.2025 11:26:58 EET | Artikkeli
Hakkuiden rajoittaminen merkitsisi Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppasen mukaan merkittäviä taloudellisia menetyksiä EU:ssa ja Suomessa. – Jos hakkuita vähennettäisiin Suomessa 10-15 miljoonan kuutiometrin verran vuositasolla, se merkitsisi kahden-kolmen miljardin arvonlisäyksen menetystä ja metsäalan arvoketjussa 11-17 tuhannen työpaikan menetystä erityisesti maakunnissa. Minun mielestäni meillä ei kansakuntana ole siihen varaa. –Kun suomalaisen puun arvonlisä on 200 euroa per kiintokuutiometri, päästöoikeuden hinta on EU:n laskelmissa ollut 50 euroa per hiilidioksidiekvivalentitonni (CO2-ekv). Kansantalouden kannalta on selvää, kumpi kannattaa valita ja kannattaako ajaa metsäsektoria alas. Teknologisten hiilinielujen kustannukseksi on Ilmastopaneeli arvioinut alimmillaan 120-150 euroa per CO2-ekv, eli sekin on halvempi ratkaisu kuin hakkuiden vähentäminen. Jos hakkuita Suomessa rajoitettaisiin, kaksi kolmasosaa niistä siirtyisi EU maiden ulkopuolelle professori Maarit Kallion alu
Työ- ja elinkeinoministeriön Riku Huttunen: Ilmastotavoitteet eivät toteudu vain nielujen kasvattamisella17.3.2025 10:56:43 EET | Artikkeli
Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei voi nojautua Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttusen mukaan pelkästään metsien hiilinielujen kasvattamiseen. – Tutkimustieto on muuttunut, ja maankäytön hiilinielujen laskenta on epävarmaa. EU:n maankäyttösektorin velvoitteiden täyttäminen on vaikeaa kaikille metsäisille EU-maille ja ilmaston lämpeneminen pahentaa ongelmaa, kun maaperä päästää enemmän hiilidioksidia. Jo lain valmistelussa tiedettiin, että maankäytön päästöjen ja hiilinielujen laskenta on kaikkein epävarmin kohta tavoitteiden saavuttamisessa. Huttusen mukaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii kustannustehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen metsien hiilinielujen kasvattamisen lisäksi kaikilla sektoreilla. – EU:n asettamat velvoitteet, erityisesti LULUCF-maankäyttösektorille, ovat haasteellisia kaikille metsäisille EU-maille, ja ilmastonmuutos vaikeuttaa niiden saavuttamista entisestään. Kansalliset tavoitteet ovat Suomen omia p
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme