Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

Kutsu tiedotustilaisuuteen & tiedote: Sodan ja rauhan keskus Muistin uudistuneissa näyttelyissä sodan historia keskustelee nykypäivän kanssa

Jaa

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen Sodan ja rauhan keskus Muistiin pe 25.4.2025 klo 10.00

Ristimäenkatu 4, 50100 Mikkeli

Sodan ja rauhan keskus Muistin uudistunut päänäyttely Poikkeustila 2.0 avautuu yleisölle 26.4.2025. Kyseessä on osauudistus, jossa osa aiemmista näyttelykohteista on vaihdettu kokonaan ja osa on saanut uusia sisältöjä. Myös täysin uusia näyttelytiloja avataan. Näkökulmana on edelleen suomalainen sodan kokemushistoria, mutta muuttunut maailmantilanne heijastuu uudistuksen sisältöihin.

“Ajan kuluessa suhteemme menneisyyteen muuttuu. Katsomme historiaa nykyhetkestä käsin. Vaikka samankaltaisia asioita tapahtuu eri aikoina, historia ei toista itseään”, sanoo Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen. 

Poikkeustila 2.0 -näyttelyssä nostetaan esiin sotasukupolvien kokemuksia ja merkitystä yhteiskunnassa, sotien syttymissyitä sekä jokapäiväisen rauhan rakentamisen tärkeyttä. 

“Nykyinen maailmantilanne herättää paljon kysymyksiä, ja haluamme näyttelymme avulla antaa ihmisille välineitä käsitellä historian avulla näitä teemoja”, sanoo Puntanen ja jatkaa: “Myös rauha on saanut uudenlaista merkitystä. Rauha-näyttelyosion täydennyksillä haluamme tukea kävijöiden ymmärrystä heidän omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa demokraattisen yhteiskunnan toimintaan sekä käsitystä meistä jokaisesta rauhantekijänä.” 

Muistilla on valtioneuvoston kanslian asettaman työryhmän esityksen mukaan annettu tehtävä säilyttää, esittää ja jakaa veteraaniperintöä yhdessä Tammenlehvän Perinneliiton kanssa. Tehtävä on huomioitu näyttelyuudistuksessa useassa kohdassa. Nähtävänä on mm. veteraanin tarina, vuorovaikutteisia tietokantoja ja omakohtaisia muisteluja. Kokonaan uusi näyttelytila keskittyy sotasukupolven selviytymiseen sodan jälkeen: rakentaessaan omannäköistä elämäänsä muuttuneessa Suomessa he rakensivat myös suomalaisen hyvinvointivaltion.  Missä vaiheessa näistä ihmisistä tuli veteraaneja, milloin sankareita? Mikä on heidän perintönsä meille ja mitä voimme siitä oppia? 

Aikaisempaan tapaan Muisti käsittelee aihepiiriään myös taiteen keinoin. Harri Pälvirannan teos Vapautemme hinta tarkastelee, kuinka historiallinen kertomus ja yksilöllinen suru kohtaavat. Mitä jää jäljelle, kun sankaruudesta tulee numeroita kansallisessa kertomuksessa? 

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä toimiva tiedekeskus, joka käsittelee näyttelyissään sodan ja rauhan teemoja vuorovaikutteisin, digitaalisuutta hyödyntävin menetelmin. Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, jotka ovat kiinnostuneet sodan historiasta, mutta erityisesti niille, jotka eivät ole. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

Uutuuskirja kumoaa myytin: Karjalan evakkoja asutettiin myös ruotsinkielisiin kuntiin. Vailla omaa paikkaa? -kirjan julkaisutilaisuus Sodan ja rauhan keskus Muistissa 6.9.202422.8.2024 10:03:13 EEST | Tiedote

Karjalaisten kotinsa sodan vuoksi menettäneiden asuttaminen oli mittava kansallinen projekti, jossa ei vältytty ristiriidoilta. Erityisesti siirtoväen asuttaminen ruotsin- ja kaksikielisiin kuntiin aiheutti aikanaan paljon poliittista keskustelua. Syntyi sitkeästi elävä myytti, jonka mukaan nämä alueet vapautettiin kokonaan sodanjälkeisestä asutustoiminnasta. Nyt julkaistu VTT Olli Kleemolan ja FM Riku Kauhasen Vailla omaa paikkaa? Karjalan evakot ruotsinkielisessä Suomessa -teos kumoaa tämän myytin uusien lähteiden avulla.

Kutsu tiedotustilaisuuteen ma 17.6.2024 klo 13: Mannerheim ylipäällikkönä -näyttely avautuu 18.6.2024 Päämajamuseossa Mikkelissä17.6.2024 13:00:00 EEST | Kutsu

Kutsumme tiedotusvälineiden edustajia lehdistötilaisuuteen Päämajamuseoon ma 17.6.2024 klo 13.00. Ristimäenkatu 4, 50100 Mikkeli. Mannerheim ylipäällikkönä -näyttely käsittelee Mannerheimia sotataidon näkökulmasta sekä kertoo hänen arkipäivästään Päämajassa jatkosodan vuosina. Gustaf Mannerheim oli ammattisotilas, joka saavutti urallaan sotilaalle korkeimmat mahdolliset tehtävät. Hän johti Suomen puolustusvoimia neljässä sodassa ja hänet valittiin tasavallan presidentiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye