
Tänä vuonna 900 lasta osallistuu 45 ruokakouluun Suomessa

Suosittu ruokakoulutoiminta on vakiinnuttanut asemansa osana alakouluikäisten lasten ruokakasvatusta. Ruokakoulussa lasten oma tekeminen on keskiössä. Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, kokemuksia ja elämyksiä sekä liikuntatuokioita.
Toiminnalla annetaan lapsiperheille eväät monipuoliseen ja terveelliseen elämäntapaan.
- Kansallinen ilmoittautuminen ruokakouluihin avataan 1. maaliskuuta ruokakoulu.fi-sivustolla. Ruokakoulujen ohjelma- ja ateriasuunnittelu sekä apuohjaajien rekrytointi on täydessä vauhdissa. 4H-yhdistykset toteuttavat ruokakouluja neljän päivän mittaisina päiväleireinä 8-12 vuotiaille lapsille koulujen lomilla kesä, elo- ja lokakuussa.
Jokaiseen leiripäivään kuuluu lasten itsensä valmistama aamiainen, lounas ja välipala, liikuntaa sekä oppimistuokioita hyvän ravitsemuksen ja liikunnan merkityksestä. Lisäksi leirin ohjelmaan kuuluu maatilavierailu sekä tervetuliaisaamiainen että päätöspäivällinen, joille myös lasten vanhemmat ovat tervetulleita, kertoo projektipäällikkö Bettina Lindfors, Ruokakoulu - Matskolan.
- Osallistujan tasolla tavoitteena on edistää lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjusta, sen taloudellisista, työllistävistä, sosiaalisista ja kulttuurisista vaikutuksista sekä sen toimijoista.
Samalla omaksutaan ruokaan ja ruoanvalmistukseen liittyviä käytännön taitoja, edistetään paikallisen ruoan tuntemusta, arvostusta ja käyttöä sekä ruokaketjuun liittyvien ammattien tuntemusta. Ruokaan perehdytään ruokakoulussa kaikilla aisteilla ja lasten kautta viesti välittyy myös perheisiin, sanoo nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko, Suomen 4H-liitto.
- Vanhempien ja ohjaajien palautteen perusteella lasten osallistuminen ruokakouluun edistää ruuan, ruokaketjun ja ruuanlaiton arvostusta lapsiperheissä. Perheen ruokavalinnat, ruokailutilanteet, ruokapuheet ja -asenteet ovat keskeisessä roolissa lasten omien ruokailutottumusten muodostumisessa, jatkaa Bettina Lindfors.
- Kotoa opitut hyvät perustaidot, ruokailutavat ja terveelliset valinnat sekä ruoan arvostaminen luovat kestävän pohjan kasvamiseen ja aikuisuuteen. Maatilavierailu herättää lasten kiinnostusta ruuan alkuperästä, sesongin mukaisista raaka-aineista ja niiden tuottajista.
Syödään yhdessä ja edistetään lasten ruokailoa ja taitoja keittiössä, kiteyttää ruokakulttuuriasiamies ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ry.
Tänä vuonna seuraavat 4H-yhdistykset toteuttavat ruokakoulua: Etelä-Saimaa, Hausjärvi/Loppi, Härkätie, Jyvässeutu, Kaavi, Kajaani, Kannonkoski-Kivijärvi, Kauhajoki, Kaustinen, Keuruu, Kokkola, Kontiolahti, Kuhmo/Sotkamo, Laitila - Pyhäranta, Lahti/Nastola, Liminka, Loimaa, Nurmes, Oulu, Pielavesi, Pihtipudas, Pori, Tuulos, Turku, Tuusula.
Kansallista, kaksikielistä Ruokakoulu - Matskolan -hanketta hallinnoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands Svenska 4H:n kanssa. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella. Lisätietoja toiminnasta sekä ilmoittautuminen ruokakouluihin, www.ruokakoulu.fi
Kuvateksti: Tänä vuonna 900 lasta osallistuu 45 ruokakouluun ja näistä 25 ruokakoulua järjestetään suomenkielisillä paikkakunnilla Suomessa.
Yhteyshenkilöt
Bettina Lindfors, hankepäällikkö, 045 109 6811, bettina.lindfors@ruokakoulu.fi
Bettina LindforsHankepäällikkö
Puh:045 109 6811bettina.lindfors@ruokakoulu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun, ravitsemuksen, liikunnan sekä lasten ja nuorten asioiden toimijoita ja edunvalvojia. Tänä vuonna paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 900 lapselle Suomessa. Kansallisessa, kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokakoulu-Matskolan
Lasten Ruokakoulut suosittuja – ruoan alkuperä tutuksi14.12.2016 10:00:00 EET | Tiedote
Ruoan valmistaminen, maatilavierailut ja ruoan tarjoilu vanhemmille perhepäivällisillä innostivat lapsia Ruokakoulu – Matskolan -hankkeen päiväleireillä. Hanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H jatkavat toimintaa, koska lapset ja vanhemmat toivovat leireille jatkoa.
Lasten ruokakoulu esittäytyy Herkkujen Suomessa18.8.2016 08:30:00 EEST | Tiedote
Lasten ruokakoulu on mukana Herkkujen Suomessa Helsingin Rautatientorilla 18.- 20.8. Ruokakoulun osastolla opastetaan lapsia maukkaan kasviskeiton teossa. Lapset kokoavat keittoainekset kauden kasviksista tutkimalla, tunnustelemalla ja pilkkomalla.
Kutsu: Tule tutustumaan 4H-yhdistysten järjestämiin lasten ruokakouluihin!31.5.2016 12:30:00 EEST | Kutsu
Kesäkuun 6. päivänä aukaisevat kesän ensimmäiset ruokakoulut ovensa innokkaille 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakouluissa lapset kokkaavat, leikkivät ja oppivat uusia asioita kasviksista ja kalasta. Päiväleirinä järjestettävä Ruokakoulu on elämys kaikille asteille.
Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi18.5.2016 13:08:45 EEST | Tiedote
Kesän ruokakouluissa 900 lasta kokkaa tänä kesänä aterioita kasviksista ja kalasta. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset oppivat terveellisen ruoan ja liikunnan merkityksen hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Myös toimittajilla on mahdollisuus vierailla eri paikkakuntien ruokakouluissa.
Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina14.4.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ruokakouluissa opitaan suomalaisen ruoan alkuperästä, raaka-aineista ja ruokaketjun toimijoista sekä ruoan vaiheista pöytään ruoan reittien kautta. Suomalaisista tuotantoketjuista esittelyssä on tänä vuonna uutuutena kasvikset ja kala. Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoanvalmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, liikuntatuokioissa sekä maatilavierailuilla.