
Lasten Ruokakoulut suosittuja – ruoan alkuperä tutuksi
Ruokakoulussa hyvä ja terveellinen ruoka tulee lapsille tutuksi tekemisen kautta. Päiväleireillä 8–12-vuotiaat lapset ja nuoret valmistavat itselleen aamiaisen, lounaan ja välipalan. Leirin lopuksi lasten vanhemmat kutsutaan perhepäivälliselle.
– Palautteen perusteella ruoan valmistaminen itse alkuperäisistä raaka-aineista on lasten mielestä ruokakoulun parasta antia. Sen lisäksi palautteessa nousee esiin erityisesti perhepäivällinen, jonka lapset suunnittelevat, valmistavat ja tarjoilevat. Yhdessä syöminen perhepäivällisillä vanhempien ja sukulaisten kanssa on lasten mielestä yksi ruokakoulun kohokohdista, kertoo Suomen 4H-liiton nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko.
Ruokakoulussa kerrotaan ruoan alkuperästä ja vieraillaan maatilalla. Maatilavierailulla tutustutaan maanviljelijän ammattiin ja suomalaisen ruoan tiehen pellolta pöytään. Vierailut maatiloilla ja eläinten näkeminen ovat olleet lapsille elämyksiä.
– Ruokateema kiinnostaa yleensäkin lapsia, mutta tässä hankkeessa lapset ovat päässeet näkemään, mistä ruoka tulee, minkälainen on munan tie kanalasta pöytään, ja kokeilemaan, mitä munasta voi tehdä. Maatilalla käynti on hieno kokemus lapsille, Finlands svenska 4H:n toiminnanjohtajaCamilla Wahlsten kertoo innostuneena.
Ruokakoulussa myös leikitään ja liikutaan joka päivä. Leirit tarjoavat lapsille hauskaa ja hyödyllistä toimintaa 4–5 päivänä koulujen loma-aikoina eri puolilla Suomea.
Vuosien 2013–2016 aikana 4H-yhdistykset järjestivät 134 ruokakoulua ja niihin liittyvää maatilavierailua kaikkiaan 2 489 lapselle. Perhepäivällisille osallistui 3 885 vanhempaa. Ruokakoulun kautta myös moni nuori on saanut työkokemusta, sillä apuohjaajina leireillä oli 592 nuorta vapaaehtoista.
– Hankkeen avulla haluttiin luoda hyvä perusta ruokakasvatustyölle valtakunnallisesti eri toimijoiden välillä. Hankkeessa päästiin sille asetettuihin määrällisiin ja laadullisiin tavoitteisiin, toteaa Ruokakoulu – Matskolan projektipäällikkönä toiminut Bettina Lindfors.
Kansallista, kaksikielistä Ruokakoulu – Matskolan -hanketta hallinnoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands svenska 4H:n kanssa. Ruokakoulut toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön avustuksella. Toimintaa jatketaan hankerahoituksen päätyttyä, ja ilmoittautuminen ensi kesän ruokakouluihin alkaa 1.3.2017 osoitteessa www.ruokakoulu.fi
Lisätietoja:
Nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko, Suomen 4H-liitto, +358 44 783 0301, marjaana.liukko@4h.fi
Toiminnanjohtaja Camilla Wahlsten, Finlands svenska 4H, +358 40 563 6127, camilla.wahlsten@fs4h.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun, ravitsemuksen, liikunnan sekä lasten ja nuorten asioiden toimijoita ja edunvalvojia. Tänä vuonna paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 900 lapselle Suomessa. Kansallisessa, kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokakoulu-Matskolan
Lasten ruokakoulu esittäytyy Herkkujen Suomessa18.8.2016 08:30:00 EEST | Tiedote
Lasten ruokakoulu on mukana Herkkujen Suomessa Helsingin Rautatientorilla 18.- 20.8. Ruokakoulun osastolla opastetaan lapsia maukkaan kasviskeiton teossa. Lapset kokoavat keittoainekset kauden kasviksista tutkimalla, tunnustelemalla ja pilkkomalla.
Kutsu: Tule tutustumaan 4H-yhdistysten järjestämiin lasten ruokakouluihin!31.5.2016 12:30:00 EEST | Kutsu
Kesäkuun 6. päivänä aukaisevat kesän ensimmäiset ruokakoulut ovensa innokkaille 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakouluissa lapset kokkaavat, leikkivät ja oppivat uusia asioita kasviksista ja kalasta. Päiväleirinä järjestettävä Ruokakoulu on elämys kaikille asteille.
Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi18.5.2016 13:08:45 EEST | Tiedote
Kesän ruokakouluissa 900 lasta kokkaa tänä kesänä aterioita kasviksista ja kalasta. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset oppivat terveellisen ruoan ja liikunnan merkityksen hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Myös toimittajilla on mahdollisuus vierailla eri paikkakuntien ruokakouluissa.
Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina14.4.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ruokakouluissa opitaan suomalaisen ruoan alkuperästä, raaka-aineista ja ruokaketjun toimijoista sekä ruoan vaiheista pöytään ruoan reittien kautta. Suomalaisista tuotantoketjuista esittelyssä on tänä vuonna uutuutena kasvikset ja kala. Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoanvalmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, liikuntatuokioissa sekä maatilavierailuilla.
Tänä vuonna 900 lasta osallistuu 45 ruokakouluun Suomessa19.2.2016 08:00:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle, 220 ohjaajalle, 2 000 vanhemmalle koulujen lomilla Suomessa.