
Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi

Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 8-12-vuotiaille lapsille. Ruoan tuotantoketjuista esillä ovat kasvikset ja kala.Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoan valmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, aistiharjoituksissa sekä maatilavierailuilla.
Ruokailoa kasviksista
Jo lapsena luotu myönteinen suhde kasviksiin kantaa koko elämän. Ruokakouluissa lapset oppivat kasvisten käyttöä yhdessä ruokaa valmistamalla. He maistelevat niin kauden tuotteita kuin kotimaisia vihannespakasteitakin.
”Kasvikset ovat hyvinvointia tukevan monipuolisen ruokavalion perusta. Niiden lapsena opittu päivittäinen ja monipuolinen käyttö lisää sekä väriä että terveyttä elämään”, sanoo Apetit Oyj:n viestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö Mikko Merisaari.
Kalaa pöytään
Kalan reitti merestä tai järvestä ruokapöytään on varsinainen pikataival. Tänään vedestä nostettu kala on kaupassa viimeistään huomenna. Ruokakouluissa lapset oppivat kalan oikeaa käsittelyä ja tapoja valmistaa herkullisia ruokia eri kalalajeista.
”Syömällä kalaa monipuolisesti ja ainakin kahdesti viikossa voi varmistaa itselleen kaikki kalan lukuisat terveysvaikutukset ja tapa onkin hyvä opetella jo lapsesta alkaen”, muistuttaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Lasten kautta viesti perheille
Ruokakoulun toiminnan perustana ovat lapsiperheiden uudet Syödään yhdessä -ruokasuositukset. Niissä korostetaan ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja perheen yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. Ruokakoulujen päätöspäivällisille ovatkin myös lasten vanhemmat tervetulleita.
Kokemusten ja palautteiden perusteella lasten osallistuminen ruokakouluun edistää ruoan arvostusta lapsiperheissä.
Kutsu toimittajille vierailla ruokakouluissa
Toimittajilla on mahdollisuus vierailla kaikissa ruokakouluissa. Sopivasta ajankohdasta tulee sopia paikallisen ruokakoulun vastuuohjaajan kanssa. Löydä lähin ruokakoulu ja ohjaajien yhteystiedot, www.ruokakoulu.fi.
Ruokakoulu on 8-12-vuotiaille lapsille suunnattu 4-5-päiväinen päiväleiri, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ruokailoa kaikin aistein, vierailla maatilalla ja nauttia liikunnan riemusta. Lisää tietoa toiminnasta sekä ilmoittautuminen ruokakouluihin, www.ruokakoulu.fi.
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen kasvikset ja kala -teemojen yhteistyökumppanit ovat Apetit Oyj, Kotimaiset Kasvikset, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruokatieto Yhdistys ry sekä Kalatalouden Keskusliitto ja Pro Kala ry.
Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Terhi Käkelä, Suomen 4H-liitto, +358 44 783 0307, terhi.kakela@4h.fi
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun, ravitsemuksen, liikunnan sekä lasten ja nuorten asioiden toimijoita ja edunvalvojia. Tänä vuonna paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 900 lapselle Suomessa. Kansallisessa, kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokakoulu-Matskolan
Lasten Ruokakoulut suosittuja – ruoan alkuperä tutuksi14.12.2016 10:00:00 EET | Tiedote
Ruoan valmistaminen, maatilavierailut ja ruoan tarjoilu vanhemmille perhepäivällisillä innostivat lapsia Ruokakoulu – Matskolan -hankkeen päiväleireillä. Hanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H jatkavat toimintaa, koska lapset ja vanhemmat toivovat leireille jatkoa.
Lasten ruokakoulu esittäytyy Herkkujen Suomessa18.8.2016 08:30:00 EEST | Tiedote
Lasten ruokakoulu on mukana Herkkujen Suomessa Helsingin Rautatientorilla 18.- 20.8. Ruokakoulun osastolla opastetaan lapsia maukkaan kasviskeiton teossa. Lapset kokoavat keittoainekset kauden kasviksista tutkimalla, tunnustelemalla ja pilkkomalla.
Kutsu: Tule tutustumaan 4H-yhdistysten järjestämiin lasten ruokakouluihin!31.5.2016 12:30:00 EEST | Kutsu
Kesäkuun 6. päivänä aukaisevat kesän ensimmäiset ruokakoulut ovensa innokkaille 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakouluissa lapset kokkaavat, leikkivät ja oppivat uusia asioita kasviksista ja kalasta. Päiväleirinä järjestettävä Ruokakoulu on elämys kaikille asteille.
Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina14.4.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ruokakouluissa opitaan suomalaisen ruoan alkuperästä, raaka-aineista ja ruokaketjun toimijoista sekä ruoan vaiheista pöytään ruoan reittien kautta. Suomalaisista tuotantoketjuista esittelyssä on tänä vuonna uutuutena kasvikset ja kala. Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoanvalmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, liikuntatuokioissa sekä maatilavierailuilla.
Tänä vuonna 900 lasta osallistuu 45 ruokakouluun Suomessa19.2.2016 08:00:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle, 220 ohjaajalle, 2 000 vanhemmalle koulujen lomilla Suomessa.